Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Generationsskifte sikrer nye kræfter på holdet

  • Af Pia Eskildsen
  • 04. nov 2014

Karsten Hansen

Karsten Hansen sad indtil for halvandet år siden ved rattet i vognmandsfirmaet K. Hansen Transport A/S i Vejen. Nu har sønnen, Jakob Wiborg Hansen, overtaget styringen, og den overgang er ifølge Karsten Hansen gået glat – ikke mindst på grund af god planlægning. 

Han ved, hvad han taler om. Selv er han er tredje generation i virksomheden, som hans bedstefar overtog i 1924.

Generationsskifte planlagt i 20 år
Det var ham magtpåliggende, at datteren Marie og sønnen Jakob selv valgte, om de ville gå ind i firmaet. Det er et hårdt liv at være selvstændig, og transportbranchen er ekstremt konkurrencepræget. Men samtidig vidste Karsten Hansen også, at ting skulle planlægges i god tid.

”Vi startede sådan set allerede generationsskiftet for 20 år siden, da Jakob og Marie var store teenagere. Der lavede vi et holdingselskab, hvor de hver fik 20 pct. af aktierne. Så passede det egentlig sig selv, indtil børnene fandt ud af, hvad de ville her i livet,” fortæller han.

Jakob besluttede sig for at gå ind i transportbranchen, og Marie valgte en anden vej. Herefter kunne det egentlige generationsskifte begynde at tage form.

Ekstern hjælp til store beslutninger
Der er en lang række elementer, du skal tage stilling til i et generationsskifte. Det var også tilfældet hos K. Hansen Transport, hvor der blev kørt tæt parløb mellem familien, revisor og advokat i den proces, der startede for 7-8 år siden.

”Der er meget jura forbundet med at skabe de rammer, der tilgodeser både den ene og den anden. Udover at vi skulle tage hensyn til forretningens økonomiske fremtid, skulle vi finde ud af, hvordan børnene blev stillet lige,” siger Karsten Hansen og fortsætter:

”Generationsskifteplanen er vores aftale – i familien og i virksomheden – om, hvordan det hele skal foregå. Der skal være helt klare linjer mellem mine børn. Hvis det mislykkes, skaber det splid.” 

Til punkt og prikke
Jakob var færdig med sin uddannelse som cand.merc. i 2008. Så trådte han ind i den daglige drift, indtil han for halvandet år siden formelt overtog virksomheden. Han lavede en strategiplan og satte sit eget hold i både ledelsen og bestyrelsen.

Karsten Hansen har sin daglige gang i virksomheden. Han står for driften af ejendommene og er med i bestyrelsen og ledergruppen. Den rolle skal han have indtil 2020, hvor han trækker sig tilbage.

Alt det står i generationsskifteplanen. Det giver Karsten Hansen ro i sindet, og han nyder at se, hvordan sønnen griber det an.

”Jakob er jo en anden type leder, end jeg var, og jeg synes virkelig, det er sjovt at se, hvordan han gør tingene. Men det, der gør mig allermest glad, er at se, at han bærer virksomhedens kultur videre, ”siger Karsten Hansen og fortsætter:

”Jakob viderefører de værdier, der er kernen i virksomheden. Dem skal man holde fast i, for det er dem, der kendetegner vores virksomhed, og de er en del af vores fundament. Der er meget, man kan skrive ned, men evnen til at bære kultur og værdier ind i fremtiden kan man ikke planlægge.”

Om K. Hansen Transport A/S

  • Grundlagt i 1896 – Peder Hansen (Karsten Hansens bedstefar) overtog i 1924, og var første generation Hansen
  • Direktør Jakob Wiborg Hansen er fjerdegenerationsvognmand
  • Der er i dag 135 medarbejdere
  • K. Hansen Transport har selv 55 lastbiler og derudover en række tilknyttede, eksterne vognmænd
  • Håndterer både dag-til-dag transport, distribution med kranbiler, fast kontraktkørsel, kurertransport og driver 27.000 m2 lagerhotel

Du kan her læse mere om generationsskifte

Selskabskonstruktion og virksomhedsformer Selskabskonstruktion og virksomhedsformer

Se og læs guides, e-bog, tidslinje og infografikker om sikker virksomhedsdrift og konstruktion.

Læs mere her
GØR SOM 12.731 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.731 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.