Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

4 ting du skal vide om forældrekøb

  • Af Mette Rasmussen
  • 27. aug 2014
  • 11 Spørgsmål & svar

Det skal du huske:

1. Finansiering og beskatning

Skattemæssigt betragtes udlejningen af en bolig til dit barn som en selvstændig virksomhed. Det betyder, at lejeindtægten er skattepligtig, mens der er fradragsret for fx renteudgifter, fællesudgifter, ejendomsskatter, vand og lignende udgifter.

Det er en god ide at søge rådgivning om de forskellige beskatningsformer, som er relevante for forældrekøb, så du finder den løsning, der passer bedst til din økonomiske situation.

2. Huslejen

Huslejen, som dit barn skal betale, skal svare til den pris, som tilsvarende boliger i området udlejes for. Sætter du huslejen for lavt, risikerer du at blive beskattet af differencen mellem den fastsatte husleje og markedsværdien, og at dit barn får mindre udbetalt boligsikring. Det er muligt via huslejenævnet på forhånd at få oplyst lejeniveauet i det konkrete område.

3. Lejekontrakt

Som alle andre, der lejer en bolig, kan dit barn søge boligsikring. For at få støtte til huslejen kræver det imidlertid, at I har udarbejdet en lejekontrakt på boligen. Hvorvidt dit barn kan få boligsikring afhænger af den samlede husstandsindkomst.

Hvis barnet skal bo i lejligheden sammen med en studiekammerat, så er det en god idé, at barnet står alene på lejekontrakten med forældrene og laver en separat fremlejekontrakt med en eventuel studiekammerat. På den måde er forældre og barn bedre stillet, hvis der opstår uenighed med bofællen.

Guide til udlejer: De 7 vigtigste regler i ny lejelov

4. Salg af bolig

Når dit barn har afsluttet sine studier, er det normalt tid til at sælge boligen igen.

Du kan vælge at sælge boligen til dit barn til en pris, der svarer til den offentlige ejendomsvurdering på handelstidspunktet minus 15 procent, medmindre ejendommen er vurderet som udlejet. Er boligen vurderet som udlejet, hvilket fremgår af vurderingsmeddelelsen, skal boligen handles til markedsværdien.

Sælger du boligen på helt almindelig vis, bliver du beskattet af din fortjeneste – med mindre du selv har boet i boligen i ejerperioden.

Vil du vide mere?
Malene Warming Nissen

Malene Warming Nissen

Advokat | Vis faglig profil
Spørgsmål
Randi og Poul Richard Kristensen
02-03-2015 12:49:02

Vi vil høre om vi kan få en rådgivning angående, salg af forældrekøb som vores datter og svigersøn bor i
og skal købe huset af os.

Poul Richard Kristensen
gartnervænget 17
9430 Vadum

Besvar indlæg
Mette Rasmussen
03-03-2015 15:21:22

Kære Randi og Poul
I vil blive kontaktet af en advokat fra vores kontor i Aalborg, som kan hjælpe jer.
Venlig hilsen
Mette Rasmussen

Besvar indlæg
Randi og Poul Richard Kristensen
09-03-2015 11:23:55

Til
Mette Rasmussen
Kommunikationsmedarbejder
hos Advodan.
ifølge vores spørgsmål med hjælp angående forældrekøb/salg siger vi tak for jeres svar og ser frem til kontakt fra Advokat
Med venlig hilsen
Randi og Poul Richard Kristensen

Besvar indlæg
Wenche Svensson
15-05-2015 22:42:39

Hej Malene

Kan vi iflg. lejeloven tidsbegrænse et lejemål af en lejlighed til vores søn (fx. på 5 år til han er færdig med studiet)?

Skal husleje og forbrug være oplyst adskilt når han skal søge om boligsikring eller kan vi fastsætte en husleje alt inklusiv?

Han skal bo i lejligheden med sin kæreste. Skal ha/bør han lave en fremlejekontrakt med hende?

Mvh Wenche

Besvar indlæg
Malene
18-05-2015 12:13:29

Hej Wenche.

Tak for din henvendelse.
1) Ja I kan sagtens lave en tidsbegrænset lejekontrakt på 5 år.
2) I skal opdele husleje og forbrugsudgifter.
3) Nej, det vil jeg ikke mene er nødvendigt, når han flytter sammen med en kæreste. Men husk kun at angive jeres søn som lejer, så hun ikke kommer med på lejekontrakten.

Med venlig hilsen
Malene Warming Nissen

Med venlig hilsen
Malene Warming Nissen
Malene Warming Nissen Advokat | ADVODAN Toftlund Se faglig profil
Wenche Svensson
19-05-2015 10:20:31

Tak for hurtigt svar. Det gav lige det nødvendige overblik. Mvh Wenche

Besvar indlæg
Pia Jakobsen
07-08-2015 10:15:50

Når jeg vil sælge lejligheden efter min datter endt studietid hvor meget skal jeg så betale i skat ? Af salgs beløbet .

Besvar indlæg
Malene Warming Nissen
07-08-2015 22:38:33

Hej Pia.

Tak for din henvendelse.

Hvis du sælger lejligheden med en fortjeneste bliver du beskattet - altså når salgsprisen er højere pris end det beløb du gav for lejligheden. Fortjenesten beskattes som kapitalindkomst.

Der er en særlig opgørelsesmetode og reglerne ved salg er meget godt beskrevet her på SKATs hjemmeside:

http://www.skat.dk/skat.aspx?oId=1790331&vId=0

Hvis du har yderligere spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte mig telefonisk.

Med venlig hilsen
Malene Warming Nissen

Med venlig hilsen
Malene Warming Nissen
Malene Warming Nissen Advokat | ADVODAN Toftlund Se faglig profil
Besvar indlæg
Michael
3/27/2018 7:55:04 AM

Hej Mette,
Vi påtænker at erhverve en lejlighed i København til brug for vores tre børn, som dog formentlig ikke skal bruge den før om 5-6 år. Vi forestiller os at udleje den på markedet i den mellemliggende periode. Vi er dog bekymrede for, at selv hvis vi laver 2 årige lejekontrakter, så kan en lejer med lejeloven i hånden forhindre os i at udleje den til børnene, når den tid kommer. Hvordan kan vi undgå det?

Besvar indlæg
Malene Warming Nissen
3/28/2018 9:52:08 AM

Hej Michael.
Tak for din henvendelse.

Det er en konkret vurdering i sidste ende, men en tidsbegrænset lejeaftale skal være begrundet i udlejers forhold. Det er min vurdering, at det bliver svært at "holde den kørende" i 5-6 år uden at blive fanget.

Du skal lige være opmærksom, at man i en ejerlejlighed ikke må bruge begrundelsen, at man senere selv skal benytte lejemålet, hvis man ikke selv har boet i lejligheden tidligere.

Hvis I kender lejeren i forvejen og har tillid til at vedkommende ikke vil støtte ret på lejeloven, så kan I selvfølgelig nok slippe afsted med det :-)

En lejer skal hive jer igennem en boligretssag, hvis de skal igennem med, at lejeforholdet ikke skal være tidsbegrænset, og det kan afholde nogen fra at køre en sag til ende.

Jeg kan desværre ikke give noget konkret svar, men hvis du springer ud i det, så husk at få en advokat til at udarbejde den tidsbegrænsede lejekontrakt.

Med venlig hilsen
Malene Warming Nissen

Med venlig hilsen
Malene Warming Nissen
Malene Warming Nissen Advokat | ADVODAN Toftlund Se faglig profil
Besvar indlæg
Michael
3/28/2018 10:00:03 AM

Hej Malene,
Tak for svaret, jeg tror vi dropper planerne og venter til vi har brug for lejligheden. Det virker som en restriktiv lov, men det er sikkert til de flestes bedste ;-)

Vh Michael

Besvar indlæg
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Boligkøb Boligkøb

At købe bolig er en stor investering, og faldgruberne er mange, men med den rigtige rådgivning kan du undgå dyre overraskelser.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.743 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.743 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.