Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Forældrekøb: Undgå at barnets bofælle gør krav på lejligheden

 • Af Mette Rasmussen
 • 01. sep 2014
 • 6 Spørgsmål & svar

Har I købt en lejlighed, som I lejer ud til jeres barn og hans eller hendes kæreste, så er der en særlig krølle, I skal være opmærksomme på, hvis kæresteparret går fra hinanden. Står både jeres barn og kæresten på lejekontrakten, eller har de boet sammen mere end to år, så har de begge lige meget ret til at blive boende i lejligheden. Det betyder, at I eller jeres barn ikke bare kan smide kæresten ud.

”Huslejen i en forældrekøbt lejlighed er som regel meget attraktiv, og det kan være vanskeligt at finde noget, der er lige så godt til prisen. Derfor er det bestemt ikke sikkert, at kæresten frivilligt vil opgive boligen, selvom forholdet er gået i stykker”, fortæller advokat Kristina Søgaard fra ADVODAN i Vejen.

”Det samme er gældende, hvis jeres barn bor sammen med en ven eller en veninde, og begge parter har underskrevet lejekontrakten. I det tilfælde kan vennen og veninden også gøre krav på lejligheden, med mindre I har sikret dig på forhånd”. 

”Jeg anbefaler, at man sørger for at lave en skriftlig aftale sammen med lejekontrakten, hvor jeres barn og bofællen skiver under på, at det er jeres barn, som har retten til at blive boende i lejligheden. På den måde undgår I at havne i problemer”, forklarer Kristina Søgaard.

Fakta om forældrekøb

 • Der er forskellige finansieringsmuligheder ved forældrekøb, så søg rådgivning til at vælge den rigtige.
 • Undersøg om den ejerforening, I vil købe lejlighed i, tillader udlejning.
 • Sæt huslejen, så den svarer til den pris andre lejligheder i området udlejes for. Ellers bliver I beskattet af den fiktive indkomst, og jeres barn får mindre i boligstøtte.
 • Skriv en lejekontrakt hvor huslejen fremgår. Ønsker barnet at søge boligstøtte, er lejekontrakten et krav. I kan bruge By – og Boligministeriets lejekontrakt til privat udlejning.
 • Skal barnet bo sammen med en bofælle, så lav en skriftlig aftale, som sikrer barnet retten til at bo i lejligheden.
 • Boligstøttens størrelse afhænger af den samlede husstandsindkomst. I skal derfor være sikre på en evt. bofælles indtægt.
 • Som forældre skal I betale skat af lejeindtægten, men I opnår til gengæld rentefradrag, fradrag for driftsudgifter og fritagelsen for ejendomsværdiskat.
 • Ved salg af boligen skal I betale skat af gevinsten, medmindre I selv har boet i ejendommen i en del af ejerperioden.
 • Sælger I boligen til jeres barn, må I sælge til den offentlige ejendomsværdi +/- 15% eller til mæglervurdering, uden af jeres barn skal betale skat af det eventuelle gavebeløb.

Du kan her læse mere om forældrekøb

Spørgsmål
Ove Jürs
16-08-2016 10:10:22

Hvis man er kommet til at udleje sin ejerlejlighed, og har overset, at ejerforeningen ikke tillader dette, kan man så smide sin lejer ud udlejet på en alm. lejekontrakt( ikke tidsbestemt)

Kristina Søgaard
16-08-2016 11:44:40

Hej Ove
Det er ikke et spørgsmål, der umiddelbart kan svares ja eller nej til.
Som udgangspunkt er det meget svært at opsige en lejer, der betaler sin husleje.
Ejerforeningen vil kunne give ejeren et påbud om, at bringe lejeforholdet til ophør med henvisning til vedtægterne. Hvis ikke ejeren efterkommer dette påbud, så vil ejerforeningen sandsynligvis indtræde i ejerens ret til at bringe lejemålet til ophør. Opsigelse kan imidlertid som udgangspunkt kun ske, såfremt ejerlejlighedsejeren selv flytter ind i lejligheden. Såfremt ejeren ikke vil flytte ind i ejerlejligheden, så er det tvivlsomt hvorvidt lejelovens betingelser for opsigelse af lejeren er opfyldt.

Under alle omstændigheder, så risikerer ejerlejlighedsejeren at ifalde et erstatningsansvar overfor lejer og ejerforening, hvis nogen lider tab som følge af det ulovlige udlejeforhold.

Med venlig hilsen
Kristina Søgaard

Birgitte Albrechtsen
17-08-2016 09:26:42

Hej ADVODAN
Tak for en god og oplysende artikel. Mine tanker går til de fattige forældre uden penge, hvis børn flytter sammen med de riges børn. Her ville jeg ønske at en advokat kunne hjælpe med at lave aftaler om opvask, vasketøj, rengøring, oprydning, indkøb o.a. Spørgsmålet er om det er muligt at formulere en overenskomst på det private område? Det næste bliver så en skriftelig aftale som kan minde lidt om den ansættelses kontrakt, hvilket man har ret til som arbejder! Der vil jo løbende være ændringer i folks prioriteringer i "privatboliglivet" og her er det jo vigtigt at vide hvor man står i hvilke situationer - altså kan man klare sit studie/erhvervsarbejde med de forpligtelser man har i sin privatbolig?
venlig hilsen
Birgitte Albrechtsen

Rita
27-09-2016 11:54:09

Jeg bor i andelslejlighed min voksne søn har altid boet hos mig ,jeg står og skal flytte i lejebolig .
Mit spørgsmål lyder .
Han er på kontanthjælp kan han overtage min andelslejlighed og hvis det kan lade sig gøre hvordan bærer vi os ad ? Har hørt at man skal lave et gældsbrev ,hvordan gør vi det ? Vh den usikker pige

Kristina Søgaard
27-09-2016 13:50:06

Hej Rita

Der er ikke noget enkelt svar på dit spørgsmål, så jeg vil rigtig gerne, hvis du vil sende mig dit telefon nr., så jeg kan ringe til dig. Så kan vi lige drøfte mulighederne. Telefonsamtalen er helt uforpligtende og uden beregning. Du er også velkommen til at ringe til mig på dir. tlf. 7673 6808

mvh. Kristina Søgaard

Rita nielsen
29-09-2016 09:55:12

Kære Kristina tusen tak det var hurtigt at få svar ringer til dig ,min mor er lige kommet fra hospital skal lige have orden på det .vh rita

Boligkøb Boligkøb

At købe bolig er en stor investering, og faldgruberne er mange, men med den rigtige rådgivning kan du undgå dyre overraskelser.

Læs mere her
GØR SOM 12.693 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.693 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.