Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Er du og din virksomhed klar til årsskiftet?

  • Af Mette Rasmussen
  • 23. nov 2015
  • 2 Spørgsmål & svar

 1. Indbetal restskat og spar høje renter


Driver du en personligt ejet virksomhed, bliver din skat beregnet med udgangspunkt i virksomhedens overskud. Hvis overskuddet i virksomheden bliver større end det, du forventede, da du lavede din forskudsopgørelse, skal du betale restskat.           

Forventer du, at du skal betale restskat, kan du med fordel betale det, du mangler inden årets udgang. Selvom du sandsynligvis ikke kan ramme det præcise beløb, så vil du kunne komme ret tæt på – og det kan spare dig for høje renter og procenttillæg.

Omvendt kan du også vælge at kræve det, du allerede har betalt i foreløbig skat delvist tilbagebetalt, hvis det overstiger den forventede slutskat væsentligt.

 2. Hævninger i virksomhedsordningen


Hvis du anvender virksomhedsskatteordningen, kan det have stor betydning for årets skat hvor mange penge, du hæver ud af selskabet. Derfor kan det op til årsskiftet godt betale sig at regne lidt på, om du evt. skal hive mere ud, så du kommet tættere på grænsen for topskat.

 3. Indbetal til pension


Det kan være en god idé at overveje, om du indbetaler nok til din pension. Selv om du allerede har en pensionsopsparing, som du betaler til løbende, bør du regne på, om du har indbetalt nok.

Som selvstændig erhvervsdrivende er du fra 2015 omfattet af en maksimumsgrænse ligesom lønmodtagere, og det betyder, at du kan indbetale op til 51.700 kr. på din ratepension med fuldt fradrag. Derudover kan du som selvstændig få fuldt fradrag for indbetalinger til en livsvarig livrente, så længe indbetalingen ikke overstiger 30 % af virksomhedens regulerede overskud.

 4. Køb af driftsmidler


Overvejer du at anskaffe nye maskiner mv. til virksomheden, kan det være en god idé at gøre det inden nytår. Virksomheden kan nemlig afskrive med 25 procent allerede i det år, driftsmidlet er købt, leveret og taget i brug i virksomheden, uanset hvornår på året, det sker.

Hvis der er tale om småanskaffelser – dvs. driftsmidler eller inventar, der koster under 12.800 kroner (2015), kan hele beløbet trækkes fra med det samme.

 5. Bygningsinvesteringer


Står du over for at skulle tage nye bygninger i brug, vil det være en fordel at gøre det i slutningen af året frem for i januar året efter. Det skyldes, at bygninger, der anvendes erhvervsmæssig, kan afskrives med op til 4 % af anskaffelsessummen årligt – også selvom investeringen sker sidst på året. Der kan dog ikke afskrives på kontorbygninger og bygninger til beboelse.

 6. Julegaver til medarbejderne


Som arbejdsgiver kan du give dine medarbejdere julegaver op til 800 kroner, inden de skal betale skat af beløbet. Vær dog opmærksom på, at kontanter og gavekort ikke er omfattet af skattefriheden og derfor medfører personlig beskatning for medarbejderne. Husk også at medarbejderne kun kan modtage personalegaver for samlet i alt 1.100 kroner om året uden at skulle beskattes.

 7. Få fradrag for gaver til velgørenhed


Virksomheder kan ligesom privatpersoner få fradrag for bidrag til velgørende organisationer op til et maksimum på 15.000 kroner under forudsætning af, at du som virksomhedsejer opgiver virksomhedens CVR-nr., så beløbet kan indberettes til SKAT.

Beløbsgrænsen gælder imidlertid ikke, hvis bidraget kan anses som en reklameudgift. Mange virksomheder har således erstattet julegaven til kunderne med en donation til en velgørende organisation. Denne udgift kan fradrages som en reklameudgift, hvis virksomheden opnår en passende omtale af gaveydelsen.

 8. Salg af tabsgivende aktier


Står du til at skulle betale skat af en aktiegevinst, kan du begrænse skattebetalingen ved at sælge ud af nogle af de aktier, der er faldet i kurs – og som du har tab på i 2015. Ifølge skattereglerne kan gevinster og tab på aktier modregnes inden for samme skatteår. De solgte aktier kan evt. genkøbes kort tid efter.

Spørgsmål
Birgit Sode
15-12-2015 10:51:47

Jeg bemærker, at råd nr. 1 skal tages med et gran salt og råd nr. 2 er direkte forkert. Det vil aldrig være et problem at hæve for lidt i virksomhedsskatteordningen, da man altid kan hensætte til senere hævning for at nå grænsen for topskat. Det er derimod et problem at komme til at hæve for meget. Derfor kan man med fordel vente med at betale sin restskat til 2. januar. Renten er 2,9% og beregnes fra dag til dag, så to dage giver ikke alverden i rente. Til gengæld giver det fleksibilitet med hensyn til at kunne ramme det mest fordelagtige niveau for hævninger.

Lars Emde Poulsen
20-01-2016 15:58:03

Hej Birgit

Det er korrekt som du skriver omkring råd nr. 2 og hensættelse til senere hævning. Rådet er skam også fint nok overfor, det er dog alene det medfølgende eksempel som ikke er relevant. Det skal selvfølgelig være, at man skal være opmærksom på, hvor meget man har hævet, så man ikke når over grænsen. For god ordens skyld kan jeg lige oplyse, at hensættelse til senere faktisk hævning er muligheden for, at den erhvervsdrivende efter indkomståret udløb kan overføre yderligere beløb til sig selv med virkning for det netop afsluttede indkomstår.

GØR SOM 12.693 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.693 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.