Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Familievirksomheder kan spare på generationsskiftet

  • Af Mette Rasmussen
  • 08. dec 2015
  • 4 Spørgsmål & svar

Som del af finansloven 2016 har regeringen valgt at sætte den såkaldte bo- og gaveafgift for familieejede virksomheder ned fra 15 til 5 procent frem mod 2020. Målet er at lette økonomien i forbindelse med generationsskifte i familievirksomheder.

”Over en årrække på fem år bliver afgiften sat gradvist ned. Den store nedsættelse kommer i 2018, hvor den kommer helt ned på 7 procent mod 15 procent i dag”, forklarer advokat Finn Jørgensen fra ADVODAN i Holbæk.

”Går din virksomhed med generationsskifteplaner, og har du tid til at vente, så kan det være en fordel at udskyde generationsskiftet til 2018, da der her vil være en forholdsvis stor besparelse at hente”.

Endelig model i 2016

Efter nytår kommer regeringen med en konkret model for den nedsatte afgift. I modellen vil der være nogle specifikke krav til de virksomheder, som kan spare på afgiften. I forslaget lægger regeringen op til, at der skal være tale om reelle driftsvirksomheder – og ikke fx virksomheder, der fungerer som pengetanke eller kun indeholder fast ejendom.

Forbered generationsskiftet i god tid

Selvom du vælger at udskyde generationsskiftet, bør du under alle omstændigheder sætte gang i forberedelserne i rigtig god tid.

”Der er rigtig meget at tage stilling til, når virksomheden skal overdrages til næste generation – det kræver både tid og grundig forberedelse at få alle aftaler på plads. Jo tidligere du går i gang med planlægningen, jo større frihed har du til at beslutte, hvad der skal ske”, understreger Finn Jørgensen. 

 

Fakta

 

Hvad er bo- og arveafgift?

Når en virksomhed overdrages inden for familien, kan det medføre, at der skal betales gaveafgift. Hvis overdragelsen sker fra et dødsbo, skal der betales boafgift. Afgiften er i dag 15 procent af gaven eller de værdier, der overdrages fra et dødsbo. Gaveafgift betales af gavegiver eller af gavemodtager. Boafgift betales af dødsboets midler.

Regeringen foreslår en trinvis nedsættelse, der ser sådan ud:

2015   15 procent
2016/17 13 procent
2018  7 procent
2019 6 procent
2020 5 procent
   
   
   

 

Du kan her læse mere om generationsskifte

Vil du vide mere?
Spørgsmål
Pia L J
18-12-2015 10:35:10

Hejsa
Der står at fast ejendom ikke er omfattet af den nedsatte afgift.
Er det så fx ejerens egen ejendom?
Eller gælder også udlejningsejendomme?
På forhånd tal for svar.
Mvh. Pia

Besvar indlæg
Finn Jørgensen
18-12-2015 13:44:48

hej Pia
jeg tror ikke virksomhedsejerens egen ejendom (bolig?) vil være omfattet af lempelsen. sikkert heller ikke udlejningsejendomme.
vi må afvente regeringens udspil i foråret 2016 inden vi ved konkret hvilke virksomheder der vil være omfattet.
mvh
Finn Jørgensen

Med venlig hilsen
Finn Jørgensen
Finn Jørgensen Advokat | ADVODAN Holbæk Se faglig profil
Besvar indlæg
Jan Schou
10-08-2017 09:24:03

Jeg har et mindre firma so er enkelmandsejet.

Kan det svare sig i forbindelse med at man laver det om til et APS også først lave et Holdingselskab og så lade min søn indgå som partner?

VH
Jan Schou

Besvar indlæg
Finn Jørgensen
15-08-2017 12:20:56

hej Jan,
det er ikke muligt at give et entydigt svar på dit spørgsmål.
En af betingelserne for at kunne benytte sig af de ændrede afgiftsregler er, at den der modtager gaven kan benytte sig af reglerne om succession, altså kan indtræde i din skattemæssige stilling.
Det afhænger af ganske mange ting om det er tilfældet.
Hvis du omdanner din virksomhed kan det ske skattefrit eller skattefrit med tilladelse eller skattepligtigt.
Sker det som en skattefri omdannelse vil der formentlig være krav til den tid du ejer selskabet før der sker overdragelse for at man skal undgå en beskatning.
Det vil kræve en omfattende rådgivning at give et mere fyldestgørende svar, en rådgivning som også må involvere din revisor.
med venlig hilsen
Finn Jørgensen

Med venlig hilsen
Finn Jørgensen
Finn Jørgensen Advokat | ADVODAN Holbæk Se faglig profil
Besvar indlæg
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Selskabskonstruktion og virksomhedsformer Selskabskonstruktion og virksomhedsformer

Se og læs guides, e-bog, tidslinje og infografikker om sikker virksomhedsdrift og konstruktion.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.735 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.735 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.