Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Vi glemmer ægtepagten, når bryllupsklokkerne ringer

  • Af Pia Eskildsen
  • 04. feb 2015
  • 6 Spørgsmål & svar

"Som advokater ser vi rigtig mange, der går i fælden og ikke får lavet ægtepagten. Når man har taget den store beslutning og vil giftes, er det svært at bringe på banen, at der skal laves ægtepagt. Det giver en stemning af mistro og mistillid, som man ikke ønsker som nyforelsket. Mange ønsker slet ikke at tænke tanken, at ægteskabet kan få en ende. Så følelserne blokerer for, at man træffer et fornuftigt valg om ægtepagt," fortæller Poul Jost Jensen.

Det er anderledes legalt at sikre, at papirerne er i orden, hvis et ugift par f.eks. skal købe hus sammen. Her vil man ofte lave en samejeaftale, der tager højde for, at parterne kommer med forskellig formue. Så snart der er bryllup inde i billedet, er det derimod ikke længere så velset at ville sikre sig.

Tidligere fraskilte er blevet klogere
Hos ADVODAN ser advokaterne ofte, at personer, der har været gift før, er bedst til at prioritere ægtepagten:

 - Dem, der skal giftes for anden eller tredje gang, har måske allerede brændt sig en gang ved en bodeling. Eller også er der mere sympati for, at den ene parts eksisterende formue, som er opbygget f.eks. ved salg af tidligere bolig, skal sikres, forklarer Poul Jost Jensen.

Kvinder har størst fordel af manglende ægtepagter
I 2007 blev loven om pensioner ændret, så pensionsopsparinger som udgangspunkt ikke deles ved skilsmisse. Det gav et kortvarigt fokus, hvor flere par valgte at oprette ægtepagter. Men det er hurtigt blevet glemt igen, siger Poul Jost Jensen. 

"Ud fra en meget generaliseret betragtning har kvinderne størst fordel af manglende ægtepagter, fordi der er en tendens til, at mændene har større formuer end kvinder, bl.a. fra egen virksomhed. Omvendt har mændene også ofte større pensionsopsparinger, og dem får kvinderne ikke del i, med mindre det er skrevet ind i en ægtepagt".

Læs mere om deling af pension ved skilsmisse

Kan koste virksomheder livet
En manglende ægtepagt kan i værste fald koste en virksomhed livet, hvis den er ejet af flere partnere, og den ene af disse pludselig skal dele sin formue – herunder andelen i virksomheden – på grund af en skilsmisse. Virksomhedens aktiver er måske bundet i bygninger, maskiner eller udstyr, og det kan dræne økonomien fuldstændig, hvis en ejer skal omsætte det til rede penge til en bodeling.

- Der er eksempler på, at virksomheder bløder millioner, fordi en stor egenkapital skal realiseres.  Derfor ser man også, at flere og flere virksomheder skriver ind i ejeraftalen, at partnere skal oprette ægtepagter, siger Advodan-advokaten.

Kun omkring hvert femte danske ægtepar får i dag lavet ægtepagter.

Læs mere om ægtepagt

Læs mere om særeje

Tre gode råd – Sådan sikrer du dig forud i tilfælde af skilsmisse:

  • Ægtefæller bør tjekke deres pensionsordninger. Hvis der er meget store forskelle på pensionsbeløbene, kan man sikre en fair fordeling med en ægtepagt.

  • Erhvervsdrivende bør sikre sig, at virksomheden ikke lider ved en skilsmisse. Det kan f.eks. skrives ind i ejeraftalen, at medejere skal oprette ægtepagter, der adskiller virksomhedens økonomi fra privatøkonomien.

  • Forældre bør sikre arven til deres børn - f.eks. ved at oprette særeje ved indgåelse af nyt ægteskab efter skilsmisse.

 

Vil du vide mere?
Poul Jost Jensen

Poul Jost Jensen

Advokat | Vis faglig profil
Spørgsmål
Kim Stryhn
26-02-2015 17:05:28

Livsbetingede pensionsordninger (arbejdsmarkedspension - altså pensionsordninger der er aftalt i.f.m. et ansættelsesforhold) kan vel ikke deles ? Det er rate- / kapital- / alderpensionerne der kan deles samt pensionsordninger hvor der er en tilbagekøbsmulighed. Er det ikke korrekt ?

Besvar indlæg
Rikke Frødstrup
02-03-2015 10:30:39

Kære Kim,

Det er korrekt, at man ikke i en ægtepagt kan aftale deling af rentepensioner, dvs. pensionsordninger, der giver ret til en løbende livsvarige ydelser, f. eks. tjenestemandspensioner og livrenter. Hvis den ene ægtefælle har en rentepension med løbende livsbetingede ydelser, og den anden af har kapital- og ratepensioner, bør man ikke indgå aftale om, at samtlige kapital- og ratepensioner skal ligedeles, da det vil give den part, der har rentepensionen en urimelig fordel. Man kan i stedet vælge at oprette ægtepagt om, at værdien af rentepensionerne skal indgå i en pensionssammenligning, således at der kun skal ske ligedeling af kapital- og ratepensioner i det omfang værdien af den ene ægtefælles samlede pensioner, herunder rentepensioner, overstiger værdien af den anden ægtefælles samlede pensioner, herunder rentepensioner.

Med venlig hilsen
Rikke Frødstrup
Rikke Frødstrup Advokat | ADVODAN Glostrup København Se faglig profil
Besvar indlæg
Jiao
31-03-2017 12:42:54

Dear Lawyer,
I married my husband a few months ago, I put him on all my pension paper as requested information that I have to put for my international job, however he did not do the same on his pension for me, I wonder upon divorce or death, how the pension should be divided? Many thanks

Rolf Ledertoug
31-03-2017 15:14:46

Dear Jiao,
How your husbands pension are divided in case of his death depends on who he registered as beneficiaries with the company holding his pensions or who is the beneficiaries if he does nothing to register anyone. So only your husband can answer you and give you documentation concerning this. The company holding your husbands pensions are not allowed to share this information with you or anyone else.

Med venlig hilsen
Rolf Ledertoug
Rolf Ledertoug Advokat | ADVODAN Glostrup København Se faglig profil
Besvar indlæg
Alex
3/24/2018 9:53:15 PM

Hej

1)Er det muligt at lave særeje efter 2 personer har indgået ægteskab?
2) Hvad er reglerne når den ene ægtefælle ikke længere ønsker st stå som medejer i et ægteskab? Kan den anden part købe ægtefællen ud? For så derefter betale husleje osv?

poul jost jensen
3/26/2018 10:11:52 AM

Tak for din mail.

ja man kan også i ægteskabet lave ægtepagt.

ja den ene ægtefælle kan godt overdrage/sælge sin halvpart af en ejendom til den anden ægtefælle, der herefter overtage alle forpligtelser vedr. ejendommen.

Med venlig hilsen
Poul Jost Jensen
Poul Jost Jensen Advokat | ADVODAN Glostrup København Se faglig profil
Besvar indlæg
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Skilsmisse Skilsmisse

Se også videoguides, infografikker, statistikker om skilsmisse og separation samt links til de vigtigste skilsmissepapirer.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.703 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.703 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.