Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

9 vigtige spørgsmål når du opretter testamente

 • Af Pia Eskildsen
 • 25. mar 2015
 • 2 Spørgsmål & svar

Der er rigtig mange ting, du skal huske at overveje, når du opretter et testamente. Juraen er kompliceret på det her område, og det kan være vanskeligt for folk selv at bevare overblikket. Det fortæller advokat med speciale i arveret Bodil Ravn fra ADVODAN i Vejen. 

”Der er mange faldgruber, og det kræver et indgående kendskab til både arveloven og dødsboskifteloven, hvis du vil være fuldstændig sikker på, at din arv bliver fordelt præcist, som du ønsker det,” siger hun.

Her er ni spørgsmål, som du skal huske at stille dig selv, når du opretter et testamente:

 1. Skal arven efter dig være særeje?
  Ønsker du fx at undgå, at dine arvinger skal dele arven, hvis de bliver skilt? Der findes flere former for særeje, så det er vigtigt, at du vælger den form, som passer bedst til din situation.

 2. Hvilke fordele og ulemper er der ved at sidde i uskiftet bo?
  Det er en god idé at kende vilkårene omkring uskiftet bo, når du laver et testamente. En ulempe er fx, at en efterladt ægtefælle, der sidder i uskiftet bo, ikke kan blive gift igen. En fordel kan være, at din efterladte ægtefælle kan blive boende i jeres fælles bolig, fordi jeres børn ikke skal have deres arv udbetalt med det samme.

 3. Ønsker du, at arven skal båndlægges?
  Du kan vælge, at arven til dine arvinger skal båndlægges, så de ikke kan bruge af arven, før de eksempelvis bliver 25 år.

 4. Har du tænkt rækkefølgen af dødsfald igennem?
  Hvis din ægtefælle arver alt efter dig og siden dør, hvem skal så arve? Skal begge jeres familier arve, eller er det bestemte personer i familien eller uden for, som skal arve?

 5. Hvem skal arve, hvis I har dine, mine og vores børn?
  Skal alle børnene arve lige meget, eller skal nogle af dem kun have deres tvangsarv? Der er mange muligheder for at fordele arven præcist, som du ønsker.

 6. Hvad skal der ske, hvis du og din ægtefælle dør samtidig?
  Det er ikke det, de fleste forventer, men det sker alligevel en gang imellem. Derfor er det vigtigt, at du også tager stilling til hvem, der skal arve i denne situation.

 7. Har du ønsker til, hvordan dit dødsbo skal behandles?
  E
  t privat skifte kræver, at der er fuldstændig enighed blandt dine arvinger. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt der vil være enighed om arven, når du er væk, kan du hjælpe dine efterladte ved at skrive  ind i testamentet, at du vil have en bestemt bobestyrer på sagen.

 8. Skal testamentet kunne ændres eller tilbagekaldes?
  Hvis ja - i hvilket omfang? Der er mange muligheder for at begrænse ændringsmuligheder og tilbagekaldelse, og det er vigtigt, at det er beskrevet, så det passer til din situation.

 9. Vil du give noget af din arv til en eller flere velgørende organisationer?
  Der findes en lang række velgørende organisationer herhjemme, som du kan testamentere til uden, at de skal betale boafgift til staten. Men det kræver, at du skriver det ind i testamentet.  

Arvetesten

Hvordan er du og din familie sikret?

Svar på nogle få hurtige spørgsmål og find ud af, om du har behov for et testamente.

 

Spørgsmål
Annie Albrehtsen
01-06-2016 20:27:18

et ældre ægtepar som er gift. Han har en søn som han har betalt til uden kontakt, skal have tvangsarv. Mine døtre er indsat som arvinger til resten. Deres far er født af hustruen men valgte selv at blive adopteret af et andet familiemedlem som 21 årig.( født 1954). Nu går mit spørgsmål på om denne søn kan kræve noget af moderens arv i det tilfælde hun dør. Det er tinglyst testamente omkring hans søn og mine døtre.
På forhånd tak.

Bodil Ravn
02-06-2016 11:30:09

Hej Annie

Som jeg læser din mail, så har manden en søn. Denne søn er i et testamente begrænset til at arve sin tvangsarv. Da han kun er arving efter sin far, så vil han alene få tvangsarv efter ham.

Konen har så også en søn, men som er bortadopteret. Som jeg læser din mail, må adoptionen være sket efter 1972. Der er således ingen arveret for denne søn.

Håber dette er svar på dine spørgsmål.

Med venlig hilsen

Bodil Ravn

Testamente og arv Testamente og arv

Vil du vide mere? Se videoguides og prøv vores interaktive grafik over arveklasser og boafgifter. Du kan også tage en arvetest, der afdækker dit behov for et testamente.

Læs mere her
GØR SOM 12.660 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.660 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.