Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Juratjek Erhverv i praksis

  • Af Pia Eskildsen
  • 04. mar 2015
  • 1 Spørgsmål & svar

Mads Strøjer Rasmussen er administrerende direktør i ODIN Maskinfabrik i Slagelse. Hans farfar startede virksomheden, der laver specialdesignede maskiner til alt fra vindmølle- til medicinalindustrien. Sidste år overtog Mads Strøjer Rasmussen tøjlerne fra sin far.

Advokaten får spurgt ind til de mere skæve ting og de problemstillinger, der gør lidt ondt. Mads Strøjer Rasmussen, ODIN Maskinfabrik.

Sammen med sin advokat, Louise Lecanda fra ADVODAN i Slagelse, har Mads Strøjer Rasmussen været igennem både et generationsskifte og andre juridiske opgaver som testamenter, ægtepagt og kontrakter. Så de kender hinanden godt. Alligevel valgte de at køre et Juratjek Erhverv igennem fra ende til anden for at se, hvordan ODINs juridiske sundhedstilstand var.

”Ved at gå juratjekket slavisk igennem fik vi vendt alle emner. Selvom vi har talt meget sammen de sidste år, er der jo også mange ting, vi ikke har fået talt om. Det gjorde juratjekket klart,” siger Mads Strøjer Rasmussen.

Få fejet i hjørnerne
Juratjekket viste, at der er styr på det meste i ODIN. Men der var også punkter, der skal gøres noget ved eller tjekkes op på. Mads Strøjer Rasmussen og Louise Lecanda talte blandt andet om ansættelseskontrakter, leverandørkontrakter og kontrakter til udenlandske kunder. De talte om det næste generationsskifte og om testamenter, om krav til forretningsorden i aktieselskabers bestyrelser og meget andet.

”Tjekket betyder, at man får en helt anden dialog, end man har normalt. Man kommer rundt om alle områder, og jeg tror, at det er en god måde at gøre det på. For selv i virksomheder, hvor der er styr på det, kan der være huller og regler, der er ændret, siden virksomheden sidste gang gennemgik sine aftaler” siger Louise Lecanda.

Mads Strøjer Rasmussen fremhæver også de faste rammer for gennemgangen som en styrke ved juratjekket:

”Advokaten får spurgt ind til de mere skæve ting og de problemstillinger, der gør lidt ondt. Mange har et tæt forhold til deres advokat, og det kan måske være en barriere for, at man får fejet helt ude i hjørnerne. Det gør man med en mere formaliseret gennemgang.”

Definition af ”at have styr på”
Juratjekket peger på ting, man med fordel kan gøre noget ved. Det vigtigste er at være opmærksom på ens juridiske risici og så lave et oplyst valg, siger Louise Lecanda:

 ”Juratjekket kaster lys over virksomhedens juridiske situation. I ODIN er de fx i gang med at få stablet en professionel bestyrelse på benene. De ting, vi fik talt igennem på vores møde, fik aktualiseret de planer. For det er en vigtig del af fremtidssikringen – det viste sig, at en professionalisering af bestyrelsen ikke kun er nice to have. Det er need to have.”

En ting, der kom som en overraskelse for Mads Strøjer Rasmussen i forbindelse med juratjekket, var, at man har nogle forpligtelser i forhold til Datatilsynet, når man håndterer løn og dermed personfølsomme oplysninger. Så det er et punkt, der skal handles på.

Mads Strøjer Rasmussen skal også have tjekket, om ODIN har en bestyrelsesansvarsforsikring. Derudover brugte Mads Strøjer Rasmussen og Louise Lecanda en del tid på at tale testamenter. Mads Strøjer Rasmussen har både lavet et personligt testamente og et virksomhedstestamente.

”Jeg mente, der var styr på det. Men det med at have styr på tingene kan jo også ændre sig, og da vi kom til at tale om testamenterne, viste det sig, at vi nok skal se på dem igen. Vi skal fx have formaliseret, hvad vi gør, hvis der skulle ske noget uforudset, ” siger Mads Strøjer Rasmussen og fortsætter:

 ”Virkeligheden ændrer sig, og lovgivningen ændrer sig. Så det er meget rart en gang imellem lige at få tjekket, hvor man står.”

Fakta om ODIN Maskinfabrik

  • ODIN arbejder med konstruktion og fremstilling af specialmaskiner samt underleverandørarbejde og udfører også diverse reparations og montageopgaver. 
  • Niels Rasmussen – Mads Strøjer Rasmussens farfar – grundlagde ODIN i Slagelse i 1961 
  • ODIN har kunder i både ind- og udland og leverer specialfremstillede maskiner til alle industrier 
  • ODIN beskæftiger ca. 40 medarbejdere – halvdelen i produktionen og halvdelen i administrationen

 LÆS MERE OM JURATJEK ERHVERV OG UDFYLD KONTAKTFORMULAR

Vil du vide mere?
Spørgsmål
Birgitte Albrechtsen
05-03-2015 13:11:47

Hej ADVODAN
Tak for en fin artikel om "modernisering" af gamle specialiserede virksomheder, som ODIN maskinfabrik. Det er genialt at hente nye folk ind i bestyrelsen - forudsat at de har forståelse for det som medarbejderne kunne, kan og kommer til at kunne. En dygtig HR (Human Relations)-afdeling er dog det vigtigste. For hvilken viden og erfaring ligger der ikke gemt i hjernerne på de erfarne medarbejdere.
Vil medarbejderen være interesseret i at undervise lærlinge til brug i fabrikkens vækstområde?. OG skal det være i form af person til person (sidemandsoplæring), eller i form af digital udarbejdelse af undervisningsmateriale til skoler og institutioner? Det er det der er vigtigt i dagens Danmark. Jo flere der forstår værdien i arbejdet, jo større er chancen for at der er kunder til produktionen af maskiner og værktøjer.

Besvar indlæg
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.696 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.696 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.