Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Sådan minimerer du risici i din virksomhed

  • Af Pia Eskildsen
  • 27. mar 2015

Der vil altid være risici forbundet med at drive virksomhed, og dybest set handler risikostyring om to ting: At være klar over hvilke risici, der er i virksomheden og at vide, hvordan de skal styres - og dermed minimeres. Sådan siger erhvervsadvokat Lars Stuckert fra ADVODAN i Maribo.

”Mange små og mellemstore virksomheder tegner en ansvarsforsikring, og det er det. De færreste tænker hele vejen rundt, og det er langt fra alle, der selv har ressourcer til at tjekke op på juraen. Derfor har ADVODAN udviklet et nyt Juratjek Erhverv, der nemt og systematisk afdækker risici i din virksomhed”.

Læs mere om JURATJEK ERHVERV


Der findes tre hovedgrupper af risici:

1: DE STRATEGISKE RISICI

Er der styr på strategien for forretningen? Har du overblik over din markedsposition, og kan din virksomhed tilpasse sig, hvis markedet ændrer sig?

Du skal blandt andet have styr på kundeportefølje, ordrebog, produktudvikling, ejerskifte, markedet, lovgivningen på eksportmarkederne og produktionsmix.

2: DE FINANSIELLE RISICI

Finansiel risikostyring handler blandt andet om likviditet.  Hvordan er virksomhedens lønsomhed? Er du tilpasningsdygtig, så du ved, hvad du skal gøre for at sikre toplinjen i tilfælde af fx ordrenedgang?

Har du en forretningsplan, som banken kan forstå? Finansiering kræver transparens, en sund forretningsplan og likviditet.  Bankerne ændrer ikke deres vilkår, så hvis du ikke kan opnå finansiering, er det din virksomhed, der skal tilpasse sig bankernes krav – ikke omvendt.

Du skal blandt andet have styr på risikoafdækning, låneaftale, sikkerhedsstillelser og kautioner. Vær sikker på at der ikke er stillet mere end den nødvendige sikkerhed i virksomheden. Sikkerheden skal dække gælden og ikke mere end det. Når en bank tager virksomhedspant, tager de reelt en oversikkerhed, og det begrænser dig, hvis du får behov for yderligere finansiering.

3: DE OPERATIONELLE RISICI

Undgå risiko for tab som følge af uhensigtsmæssige eller mangelfulde interne procedurer, menneskelige og systemmæssige fejl eller som følge af eksterne begivenheder.

Har du den rigtige bemanding og de rette kompetencer? Hvad skal der til for, at din virksomhed kan udvikle sig? Understøtter dit it-system din forretning? Ved du, hvornår det er på tide at foretage nye investeringer for at udvikle forretningen?

Du skal blandt andet have styr på kapacitet, ressourcer, kompetencer, samhandelsbetingelser, hæftelsesbegrænsning, leverandørkontrakter, forhandleraftaler, produktbeskyttelse, patenter, varemærkeregistrering, fortrolighedserklæringer, forsikringer, interne politikker, IT og ejendomme.

Vil du vide mere?
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.693 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.693 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.