Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

SMV’er er ikke klar, når ejeren skal skiftes ud

  • Af Pia Eskildsen
  • 11. jun 2015

En undersøgelse foretaget af Epinion blandt 500 ejere og ledere af danske små og mellemstore virksomheder viser, at 58 procent af de adspurgte ikke har lavet klart definerede og juridisk bindende aftaler omkring, hvad der skal ske ved eksempelvis generationsskifte eller dødsfald.

Undersøgelsen er foretaget på vegne af den landsdækkende advokatkæde, ADVODAN, der netop er specialister i at rådgive denne type virksomheder. Svarene overrasker ikke Jonas Houkjær Bech, der er advokat hos ADVODAN Thisted og især beskæftiger sig med at rådgive SMV’er.

”Jeg oplever ofte, at man ikke får lavet en plan i ordentlig tid, hvilket er en skam, fordi en ejeraftale eller en anden juridisk bindende kontrakt er den bedste metode til at sikre virksomhedens overlevelse, ” siger han.

Jonas Houkjær Bech tror, at en af forklaringerne på, hvorfor alle SMV’erne ikke får lavet de nødvendige aftaler, blandt andet skal findes i den helt særlige tilknytning, man som ejerleder har til sin virksomhed.

”Ejeren er ofte en self-made-man, og for ham kan det være svært at give slip på magten og sende faklen videre til næste generation eller til en dygtig medarbejder. Her kan en løsning eksempelvis være, at ejeren starter med at trække sig tilbage til en post som bestyrelsesformand, så nye kræfter kan blive en del af virksomhedens ledelse på fornuftig vis. ”

Ukendte faldgruber
I samme undersøgelse svarer 40 procent af de adspurgte, at de ikke kender de mulige faldgruber i forbindelse med eksempelvis et ejer- eller generationsskifte. Og her kan man få sig en slem overraskelse.

”Det er heldigvis sjældent, men det sker, at vi har en sund virksomhed, som ingen umiddelbart er klar til at overtage. I den situation bliver man helt ubegrundet bragt i en situation, hvor virksomheden må søges enten paniksolgt, hvilket ofte medfører, at man opnår en rigtig dårlig pris for virksomheden, eller at virksomheden må afvikles, hvilket i værste fald kan ende i en konkurs. Det er ærgerligt, når man har at gøre med en virksomhed, der med den rette planlægning burde have kørt videre med nye ejere, ” lyder det fra Jonas Houkjær Bech.

Sådan forbereder du din virksomhed på ændringer i ejerstrukturen:

  1. Forbered dig på det utænkelige og tag hånd om tingene i tide. Lav en plan (fx i et virksomhedstestamente) eller en ejeraftale (hvis I er flere ejere), der beskriver, hvad der skal ske i tilfælde af pludselig opstået sygdom eller død i ejerkredsen.

  2. Tag fat på et kommende ejer- eller generationsskifte i god tid. Det kan sikre din virksomhedens overlevelse, og du vil opnå en bedre pris for din virksomhed. 
Vil du vide mere?
Jonas Houkjær Bech

Jonas Houkjær Bech

Advokat | Vis faglig profil
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Selskabskonstruktion og virksomhedsformer Selskabskonstruktion og virksomhedsformer

Se og læs guides, e-bog, tidslinje og infografikker om sikker virksomhedsdrift og konstruktion.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.725 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.725 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.