Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Hold julefrokost uden skattemæssige tømmermænd

  • Af Stina Askholm Hansen
  • 27. okt 2016
  • 3 Spørgsmål & svar

Lige nu er mange virksomheder i gang med at planlægge årets julefrokost, og der er ofte tradition for at give den hele armen med god mad, snaps og dans i lange baner.

”Der er ikke noget egentligt loft for, hvor mange penge arbejdsgiver må bruge på julefrokosten. Men man skal alligevel passe på, at arrangementet holder sig inden for et rimeligt udgiftsniveau og af en rimelig varighed. Hvis Skat konkret går ind og ser på udgifterne og vurderer, at der er brugt for mange penge, så kan medarbejderne risikere at blive beskattet”, siger skatteadvokat Lars Emde Poulsen fra Advodan i Slagelse.

Han giver overblik over reglerne her.

1. Holder I ofte fest?

Som udgangspunkt kan virksomheden trække alle sine udgifter til julefrokosten skattemæssigt fra. Det gælder alt lige fra leje af lokale, mad og drikkevarer til underholdning og transport. Også hvis der er tradition for, at ægtefæller deltager.

Ifølge Lars Emde Poulsen skal man dog passe på, hvis der lidt for ofte holdes den slags fester, og hvis man planlægger at invitere medarbejderne ud at rejse i flere døgn. Så bør man tale med Skat på forhånd, så festen ikke bliver skattepligtig for medarbejderne, og virksomheden ikke kan trække udgifterne fra.

2. Hvor holdes festen?

Om der er momsfradrag afhænger af i hvilke lokaler, julefrokosten afholdes. Hvis julefrokosten fx holdes i kantinen, kan virksomheden ikke få fradrag for momsen til udgifterne. Dog er der fuldt fradrag for momsen på leje af fx stole og borde, men der er ikke fradrag for catering.

Foregår festen ude i byen, fx på en restaurant, kan virksomheden derimod få fradrag for 25 procent af momsen for den samlede kuvertpris.

3. Hvad laver I til festen?

Uanset om festen holdes ude eller hjemme, kan momsen for underholdning ikke trækkes fra. Indgår det som en del af kuvertprisen på en restaurant, kan der evt. være fradrag for en del af momsen. Men det kan ikke siges med sikkerhed og vil kræve en konkret vurdering. Kombinerer virksomheden teambuilding med julefrokost, er der fuldt momsfradrag for teambuilding-aktiviteterne.

4. Overnatter I efter festen?

Hvis arbejdsgiver giver en overnatning på fx et hotel efter festen, er der 100 procent fradrag af momsen på selve overnatningen. Husk dog at splitte regningen op, så overnatning og morgenmad betales hver for sig. Der er nemlig kun 25 procent fradrag for morgenmaden.

5. Giver du transporten?

Julefrokosten holdes ikke nødvendigvis uden for hoveddøren. Især i store virksomheder er der derfor tradition for at booke bustransport frem og tilbage til restauranten for medarbejderne. I det tilfælde er der 100 procent momsfradrag for udgifterne til transport.

Eksempel – Mango Retail holder julefrokost på Hotel Stjerne:

  • Virksomheden Mango Retail inviterer alle 100 medarbejdere til julefrokost på et hotel.
  • Mad og drikkevarer koster 70.000 kroner ekskl. moms. Virksomheden kan trække 70.000 kroner fra i skatteregnskabet og få fradrag for 25 procent af momsen.
  • Som underholdning har Mango Retail hyret en musiker udefra, og det koster ekstra 20.000 kroner ekskl. moms. De 20.000 kroner kan trækkes fra i skat, men der er ikke fradrag for momsen.
  • Efter festen giver virksomheden overnatning inkl. morgenmad på hotellet, og det koster i alt 100.000 kroner ekskl. moms. Mango Retail kan trække alle 100.000 kroner fra i skat, men får separate regninger for overnatning og morgenmad for at opnå korrekt momsfradrag. Der kan fås fradrag for 100 procent af momsen på overnatning, mens der kun er momsfradrag for 25 procent af morgenmaden.
  • Til og fra festen giver virksomheden bustransport. Det koster 50.000 kroner ekskl. moms, og her kan virksomheden både trække 50.000 kroner fra i skat og få fradrag for hele momsen.
Spørgsmål
Jens Ole
21-11-2017 09:37:43

Hej.

Jeg forstår ikke helt eksemplerne. Der er da vel også skattefradrag for den del af momsen der ikke kan fradrages. Altså ved eksemplet om maden, Fradrag for 25% af momsen i momsregnskabet, 4.375 kr. Fradrag i skatteregnskabet på 70.000 kr. samt restmomsen 13.125 kr. i alt 83.125 kr.

mvh Jens Ole

Søren
21-11-2017 09:49:47

Hej Jens Ole.
Lige hvad jeg også tænkte! :-)
Mvh.
Søren

Lars Emde Poulsen
21-11-2017 16:43:15

Jep, det er gået lidt hurtigt med eksemplerne. Reglerne er således, at den moms, som ikke kan trækkes fra i momsregnskabet, kan udgøre en fradragsberettiget driftsudgift, dvs er der den fornødne og nødvendige sammenhæng mellem den afholdte udgift og erhvervelsen af indkomsten, kan der ske fradrag. Afgørelsen er en konkret vurdering, men umiddelbart legitimeres fradragsretten i disse tilfælde af, at disse udgifter netop er blevet anset for fuldt fradragsberettigede driftsudgifter.

Er der begrænset fradragsret, som f.eks. ved repræsentationsudgift, så kan den resterende moms dog kun fratrækkes med et beløb svarende til 25 pct.


Skat Skat

Skattelovgivningen ændrer sig konstant, og det kan påvirke din virksomhed.

Læs mere her
GØR SOM 12.693 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.693 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.