Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Guide til at købe sammen: sådan sikrer I jer bedst

  • Af Stina Askholm Hansen
  • 02. mar 2016

Du er sikkert klar over, at du bør sikre dig, hvis du køber bil eller hus med din samlever eller ægtefælle. Men vidste du, at det samme faktisk gælder, når den nye trailer eller plæneklipper deles med venner eller naboer? Eller når I køber en sofa eller fladskærm til bofællesskabets fællesstue?

”Det kan virke fristende i købssituationen at spare penge – og man tænker måske, at det gode venskab kan klare alt. Men der kan opstå særlige konflikter, hvor man er medejer, men reelt set ikke har adgang til fx delebilen – især fordi et venskab eller naboforhold ikke er reguleret på samme måde som et ægteskab,” siger advokatfuldmægtig i ADVODAN Vejen Rasmus Johansen Schmidt.

1. Afklar jeres individuelle behov  

Det første, I bør forholde jer til, er brugen af det køb, I har gjort sammen. I har begge lige ret til at benytte fx bilen, fladskærmen eller traileren, men er I et vennepar, har I sikkert ikke samme hverdag og vaner. Derfor er det relevant at afklare på forhånd, hvilket behov I hver især har.

Drejer det sig fx om en delebil, bør I derfor aftale, hvem der må bruge den hver dag på arbejde, eller hvem der må køre i den på ferie.

2. Lav klar aftale om udgifter

Inden købet skal I blive enige om, hvordan I vil fordele løbende udgifter imellem jer. Hvis der opstår en skade, er det så kun den af jer, der kørte i bilen, som skal betale? Fordeler I udgifter til løbende reparationer ligeligt mellem jer, eller afhænger det af, hvor meget I hver især bruger fx bilen eller traileren?

3. Tænk fremad

Det er også vigtigt, at I fra starten overvejer, hvad der skal ske, når I ikke længere ønsker at deles.

Er hele vejen fx gået sammen om en deletrailer, bør I aftale, at traileren tilhører dén vej – det vil sige, at hvis man flytter, har man ikke længere ejendomsretten. Eller når den fælles legeplads er etableret, og I ikke længere har brug for de forskellige arbejdsredskaber, kan I aftale, om en af naboerne må overtage dem til en bestemt pris. Man skal ved fælleskøb af en trailer også tage højde for, hos hvem traileren skal stå registreret. Alternativt kan man oprette en forening, hvis formål det er at eje diverse aktiver.

4. Lav en skriftlig aftale

I bør udarbejde en skriftlig aftale på forhånd, hvor alle relevante forhold specificeres.

Ud over ejernavne og købssum er det fx vigtigt at præcisere, hvilken genstand der er tale om – fx med registreringsnummer på bil eller serienummer på fladskærm. Ligeledes bør I skrive ind i aftalen, hvordan I fordeler brugsretten, og hvilke betingelser der gælder for overtagelse. Endelig er det vigtigt at pointere, at ingen af jer må videresælge aktivet til en tredjepart uden de andre ejeres skriftlige samtykke. Aftalen er ikke et juridisk dokument, men I står langt bedre end uden.

Ikon download

Hent gratis samejeaftale

ADVODAN har udarbejdet en samejeaftale, som I gratis kan hente her. Aftalen kan benyttes som vejledning til at komme omkring vigtige spørgsmål, når I vælger at købe sammen.

 

 

GØR SOM 12.703 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.703 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.