Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Guide til projektkøb: Syv vigtige ting du skal huske

  • Af Pia Eskildsen
  • 16. nov 2017

Når du køber en bolig på projektstadiet, flytter du ind i en helt ny bolig den dag, du får nøglerne. Det er dog ikke altid uden problemer at købe nyt. Derfor er det vigtigt, at du sætter dig godt ind i tingene og forstår, hvor problemerne potentielt kan opstå, så du på forhånd kan sikre dig bedst muligt i købskontrakten.

”Det gælder om at tage sine forholdsregler så tidligt som muligt i forløbet, så man undgår dyre og ubehagelige overraskelser, ” lyder anbefalingen fra advokat Hans Christian Færch fra ADVODAN i Glostrup. Her gennemgår han de syv vigtigste ting, du skal huske i forbindelse med et projektkøb.

1: Lav din egen research
Inden du ser dig alt for lun på en projektbolig, bør du tjekke, hvilke andre byggerier den pågældende projektsælger har stået for, og hvordan de projekter er forløbet. Til det formål kan du ofte finde Facebook-grupper for de enkelte projekter, hvor køberne deler deres erfaringer med hinanden. Hvis der er en ejerforening tilknyttet et allerede afsluttet projekt, kan du eventuelt opsøge dem for at høre om deres erfaringer.

Du kan også undersøge selskabsformen for projektsælgers virksomhed. Det kan give dig et billede af, hvem der står bag, og hvilken økonomi de har i ryggen, hvis noget skulle gå galt undervejs. Hvis du ved, hvem der skal udføre selve byggeriet, fx en hovedentreprenør eller flere forskellige fagentreprenører, kan du også tjekke disse firmaers selskabsformer, økonomi og generelle omdømme.

2: Undersøg hvad du køber
Det er vigtigt, at du gennemgår projekt- og salgsmaterialet minutiøst for at sikre, at den færdigopførte bolig kommer til at svare til dine forventninger.

Projektmaterialet om boligen vil ofte indeholde en række overordnede og rosende vendinger/beskrivelser, som ikke nødvendigvis fortæller dig, hvad du præcist får som køber. Derfor bør du nærlæse og spørge ind til de specifikke materialevalg og eventuelt søge byggeteknisk rådgivning. Hvis et materiale i boligen er beskrevet løst eller upræcist, har projektsælgeren ofte ret til efterfølgende frit at vælge det billigste materiale, som opfylder funktionen.  

3: Undgå at prisen stiger undervejs
Det er ikke usædvanligt, at antallet af kvadratmeter ændrer sig i et projektkøb. Kommer der flere kvadratmeter, kan du risikere, at prisen også bliver reguleret op. Derfor skal du sikre dig, hvordan og i hvilket omfang prisen kan blive højere, hvis den præcise arealopmåling sent i byggeriet angiver flere kvadratmeter.

Hvis du accepterer en tillægskøbesum, skal du huske at have finansieringen på plads. Der kan også komme færre kvadratmeter, som ofte vil være ”gratis” for projektsælgeren, hvis afvigelsen holder sig under 2-3 procent.

4: Stil krav til projektsælger
Som køber bør du stille forskellige krav til projektsælger. Du bør blandt andet spørge ind til, hvad der bliver overdraget af kvalitetssikringsdokumentation og driftsvejledninger til den enkelte køber og eventuelt til bestyrelsen for den kommende ejerforening.

Du bør også undersøge, om ejerforeningen i tilfælde af projektsælgers konkurs kan træde ind i de entreprenørgarantier, der stilles. Nogle få projektsælgere tilbyder, at den kommende ejerforening kan få et økonomisk tilskud til at antage en fælles byggeteknisk rådgiver til at gennemgå såvel boliger som fællesarealer. Det kan godt være en fordel – særligt hvis projektsælger ikke har nogen indflydelse på hvem, ejerforeningen skal vælge.      

5: Vid hvad der sker, hvis noget går galt
Det er vigtigt, at du på forhånd ved, hvad der sker, hvis byggeriet ikke går som planlagt. Derfor skal du sørge for at få svar på følgende spørgsmål:

Hvilke muligheder har projektsælger for at udskyde afleveringstidspunktet? Bliver du som køber kompenseret godt nok i form af dagbod, hvis byggeriet bliver forsinket på grund af projektsælgers utilstrækkelige byggestyring? Er der mulighed for at tilbageholde af købesummen, hvis boligen afleveres med mangler? Hvordan er du stillet, hvis projektsælgeren går konkurs evt. efter aflevering af boligen, men inden at alle fællesarealer er på plads? Når du kender svarene, ved du på forhånd, hvad du går ind til, så du kan tage dine egne forholdsregler.

6: Husk tinglysning af eksklusivret
Hvis du køber en ejerlejlighed med eksklusiv brugsret til fx forhavearealer eller tagterrasser, er det vigtigt, at du sikrer dig, at den ofte dyrt betalte rettighed (som ikke alle andre i bebyggelses har) er sikret ved tinglysning og ikke uden videre senere kan opsiges af generalforsamlingen i den tilknyttede ejerforening.

7: Sørg for realistisk budget i ejerforeningen
Husk at undersøge om budgettet for den kommende ejerforening er realistisk. Er det ikke det, risikerer du, at fællesudgifterne bliver højere efter kort tid.  Selv om der bliver afleveret et helt nyt byggeri, vil der alligevel ofte være en del udgifter til drift og løbende vedligeholdelse – også i foreningens første leveår.

Vil du vide mere?
Hans Christian Færch

Hans Christian Færch

Advokat | Vis faglig profil
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Boligkøb Boligkøb

At købe bolig er en stor investering, og faldgruberne er mange, men med den rigtige rådgivning kan du undgå dyre overraskelser.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.707 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.707 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.