Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Sidste udkald: Registrer virksomhedens legale ejere nu

  • Af Mette Rasmussen
  • 24. apr 2017
  • 6 Spørgsmål & svar

Siden december 2014 har det været lovpligtigt for aktie-, anparts-, iværksætter- og partnerselskaber at registrere såkaldte legale ejere, der ejer 5 procent eller mere af selskabet. Pr. 1. januar i år blev der indført en ændring af selskabsloven, som giver Erhvervsstyrelsen mulighed for at tvangsopløse virksomheder, der ikke registrerer de legale ejere i virksomheden.

”Det er ikke bare en tom trussel. Erhvervsstyrelsen sender nemlig i øjeblikket påmindelsesbreve ud til de virksomheder, som endnu ikke har registreret de legale ejere. Her får de en frist til at få registreringen på plads – og overholder virksomhederne ikke den, risikerer de altså at blive sendt til tvangsopløsning”, forklarer advokat Kelvin V. Thelin fra ADVODAN i Holbæk/København.

Husk også at registrere reelle ejere snart

Den 23. maj 2017 åbner Erhvervsstyrelsen op for endnu et ejerregister. I det nye register skal virksomhederne registrere oplysninger om den eller de personer, som er virksomhedens reelle ejere samt oplysning om, hvori det reelle ejerskab består.

Reelle ejere er fysiske personer, der direkte eller indirekte ejer eller kontrollerer en tilstrækkelig del af ejerandelene eller stemmerettighederne i virksomheden, eller som udøver kontrol ved hjælp af andre midler fx rettigheder iht. vedtægter eller aftale.

Læs mere om registrering af ejerforhold på Erhvervsstyrelsens hjemmeside

 

Fakta: Det skal du registrere

  • Virksomheden skal registrere legale ejere, der har 5 procent eller mere af virksomhedens kapitalandele eller stemmerettigheder.
  • Har virksomheden ingen legale ejere med 5 procent eller flere kapitalandele, skal den oplysning også registreres.
  • Registreringen skal foretages på Virk Indberet
  • Fra den 23. maj 2017 skal virksomheden også indberette såkaldte reelle ejere via Virk Indberet. Reelle ejere vil herefter - ligesom legale ejere - fremgå af virksomhedens oplysninger i CVR på Virk.
Vil du vide mere?
Kelvin Valeur Thelin

Kelvin Valeur Thelin

Managing Partner og advokat | Vis faglig profil
Spørgsmål
Søren
28-06-2017 13:04:04

Skal man foretage sig yderligere, hvis man allerede har registreret de legale ejere efter de tidligere regler i det hidtidige ejerregister når de reelle ejere = legale ejere?

Kelvin V. Thelin
30-06-2017 06:27:07

Kære Søren

Ja det skal man.

Legale ejere og reelle ejere er forskellige begreber. Reelle ejere kan alene være fysiske personer (og altså ikke juridiskperson som et selskab eksempelvis er).

Mange personer ejer et driftsselskab gennem et holdingselskab, og i dette tilfælde vil den legale ejer og reelle ejer ikke være den samme.

Den legale ejer er holdingselskabet, hvor den reelle ejer tit og ofte er den fysiske person, der ejer holdingselskabet - og dermed indirekte driftsselskabet.

Såfremt du ejer et driftsselskab gennem et holdingselskab, skal du huske at registrere reelle ejere for begge selskaber - dette sker ikke automatisk.

Mvh Kelvin V. Thelin

Med venlig hilsen
Kelvin Valeur Thelin
Kelvin Valeur Thelin Managing Partner og advokat | ADVODAN Holbæk Se faglig profil
Besvar indlæg
Sammenslutningen af fritidsgrundejere i Hals - Hou
14-11-2017 14:50:23

Gælder dette også for grundejerforeninger??

Besvar indlæg
Kelvin V. Thelin
16-11-2017 07:50:46

Kære Sammenslutningen af fritidsgrundejere i Hals - Hou

Frivillige foreninger, som en grundejerforening typisk vil være, skal hverken registrere legale eller reelle ejere.

Mvh. Kelvin V. Thelin

Besvar indlæg
Lene Due Madsen
10/25/2018 4:54:30 PM

Hvordan er reglerne for en mindre friskole med en bestyrelse, der dels består af forældrevalgte medlemmer, dels af medlemmer valgt fra foreninger i skolens bagland?
Bedste hilsener

Lene Due Madsen

Besvar indlæg
Anne Fredholm
10/26/2018 3:04:30 PM

Kære Lene,

Friskoler er også omfattet af reglerne om registrering af reelle ejere og de reelle ejere er bestyrelsens medlemmer. For at kunne registrere reelle ejere skal skolen være registreret som en selvejet institution hos Erhvervsstyrelsen og ikke som en forening.

En friskole, der er drevet som en selvejet institution, skal derimod ikke registrere legale ejere.

Med venlig hilsen
Anne Fredholm

Med venlig hilsen
Anne Fredholm
Anne Fredholm Advokatfuldmægtig | ADVODAN Holbæk Se faglig profil
Besvar indlæg
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Selskabskonstruktion og virksomhedsformer Selskabskonstruktion og virksomhedsformer

Se og læs guides, e-bog, tidslinje og infografikker om sikker virksomhedsdrift og konstruktion.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.693 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.693 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.