Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Virksomheder risikerer erstatningsansvar ved delinger af andres Facebookopslag

  • Af Pia Eskildsen
  • 13. sep 2017
  • 17 Spørgsmål & svar

Sø- og Handelsretten afsagde i slutningen af maj en dom, der kan få vidtrækkende konsekvenser for, hvordan virksomheder agerer på Facebook, LinkedIn og andre sociale medier.

I den konkrete sag havde et bettingfirma delt et opslag med billeder af håndbold-landsholdsspillerne i landsholdsdragten fra Dansk Håndbold Forbunds Facebook-profil ”Håndboldherrerne”. I forbindelse med delingen havde bettingfirmaet tilføjet en ekstra tekst om et af firmaets egne spilprodukter. Men den fremgangsmåde går ikke, mente Sø- og Handelsretten, der dømte bettingfirmaet til at betale erstatning til DHF og spillerne på 50.000 kr. til deling. 

Advodan-advokat Henrik Bartels førte sagen for Dansk Håndbold Forbund, og han forklarer her ræsonnementet i dommen. 

”Ifølge dommen krænker bettingfirmaet de pågældende håndboldspilleres ret til deres eget billede. Derudover snylter firmaet uberettiget på Dansk Håndbold Forbunds rettigheder og goodwill – og dermed overtrædes både varemærke- og kendetegnsretten samt markedsføringsloven”.

På baggrund af dommen opfordrer han alle, der laver opslag på sociale medier på vegne af en virksomhed til at tænke sig godt om, inden de kaster sig ud i eventuelle delinger af andre virksomheders opslag.

Konsekvenser af dommen
Henrik Bartels giver her nogle eksempler på, hvor man som virksomhed, skal træde varsomt frem. 

Firma X laver en konkurrence på Facebook, hvor man kan vinde to billetter til en biograffilm. I Facebookopslaget viser man et billede fra filmen med to kendte skuespillere på. I dette tilfælde snylter firma X på de to skuespilleres ret til eget billede, man snylter på filmens rettigheder, og angiveligt også på den goodwill biografen har. Ifølge dommen vil et opslag som dette være forbudt fremadrettet.

Et andet eksempel kan være, at TV2, der har ret til at sende og markedsføre håndboldlandskampe, laver et opslag på Facebook med en teaser for den næste landskamp med et foto af spillere i aktion. Det må TV2 gerne på grund af deres rettigheder, men firma X må ikke dele dette opslag, hvis man markedsfører sine egne produkter i forbindelse med delingen.  

Ubesvarede spørgsmål
Dommen efterlader dog en del ubesvarede spørgsmål, vurderer Henrik Bartels. 

”Den giver fx ikke svar på, om det også er ulovligt for virksomheder at dele andre virksomheders Facebookopslag, hvis der ikke tilføjes egne kommentarer til delingen. Dommen afklarer heller ikke, om der er forskel på, om en virksomhed deler et opslag eller bare liker det, ” siger han.

Facebook må på banen
Ifølge Henrik Bartels kunne Facebook med fordel videreudvikle funktionaliteterne på deres platform for at afhjælpe problematikkerne omkring krænkelser og snylteri på andres varemærker og kendetegn. 

”Facebook kunne fx gøre det muligt for afsenderen af et opslag at bestemme, om opslaget må deles af andre virksomheder eller kun af privatpersoner,” foreslår han. 

Opdatering d. 15.09 kl. 13.30: Dommen er anket til landsretten.  

PS! Denne artikel må gerne deles af private og virksomheder.

Vil du vide mere?
Spørgsmål
Lars Christiansen
14-09-2017 03:21:06

Jeg undrer mig over formuleringen "ret til eget billede", da der jo ikke er tale om private fotos, men pressefotos. Og når nu facebook overtager rettighederne, når man poster dem.
Skal det forstås sådan, at "ret til eget billede" er en beskyttelse af håndboldspillernes personlige brand?

Besvar indlæg
John
14-09-2017 09:08:59

Facebook har ikke rettigheder som sådan.
https://bogmarkedet.dk/artikel/personbilleder-%E2%80%93-beskyttet-eller-ej
+
http://delfer.dk/2011/06/ophavsret-internet-og-dine-billeder/

Henrik Bartels
14-09-2017 09:46:08

Til Lars

Alle mennesker har retten til eget billede. Det er en grundlæggende rettighed, som gør at du selv bestemmer, hvem der må anvende dit billede til hvad. F.esk. kan Head and Shoulders ikke bare bruge Mikkel Hansen i reklamer - uden at have aftalt det med ham.

Uanset hvem der har taget fotoet, må det ikke bruges uden spillerens samtykke eller hvem billedet nu er af. Billeder af "alle os andre" er ikke så interessante i markedsføringsmæssig sammenhæng, som billeder af kendte.

Aviser og nyhedsmedier må bringe billeder m.v. når det sker som led i redaktionelt indhold - altså i sammenhæng med en artikel.

Facebook "overtager" ikke nogen rettigheder i den her relation. Facebooks regelsæt fastslår, at de er de nationale regler der er gældende for markedsføring på Facebook.

Med venlig hilsen
Henrik Bartels

Med venlig hilsen
Henrik Bartels
Henrik Bartels Advokat | ADVODAN Glostrup København Se faglig profil
Besvar indlæg
Henrik Bartels
14-09-2017 09:47:44

Jeg har svaret, Lars. Det kommer på sitet lige om lidt.

MVH
Henrik Bartels

Med venlig hilsen
Henrik Bartels
Henrik Bartels Advokat | ADVODAN Glostrup København Se faglig profil
Besvar indlæg
Gitte
14-09-2017 13:35:45

Hvis jeg gerne vil linke til artiklen her som en service til vores følgere - altså fra en facebook-side - er det så muligt eller er det under alle omstændigheder ulovligt? Altså det er ulovligt at dele jeres opslag på facebook og er det så også ulovligt at deeplinke herfra?

Frands
14-09-2017 14:25:48

Gitte ... Da hjemmesiden direkte "opfordrer" til at Dele på Facebook så må det vel samtidig være en tilladelse... ellers skal det da gøres ulovligt ... da det jo er medvirken til noget ulovligt.

Pia Eskildsen
15-09-2017 09:19:05

Hej Gitte. Du må gerne dele artiklen. vh Pia (kommunikationsmedarbejder i ADVODAN)

Besvar indlæg
Gitte
15-09-2017 10:09:44

Tak for det. Men gælder det generelt for alle artikler eller er det så kun en som denne, som man eksplicit får lov at dele?

Pia Eskildsen
15-09-2017 10:17:30

Alle artikler på advodan.dk må deles af alle :-). vh Pia Eskildsen (kommunkationsmedarbejder i ADVODAN).

Besvar indlæg
Gitte
15-09-2017 10:32:05

Tak igen.
Men hvordan fra andre sites? Må man dele, hvis der er knapper til social sharing eller skal man spørge om lov til det? Må man linke til andres sider/undersider uden der er social share knapper? Eller vil det også være at snylte på et andet brand?

Berit
16-09-2017 07:56:48

Det er et godt spørgsmål, som jeg også ønsker svar på. Jeg deler af og til artikler på firma-facebook-side fra hjemmesider og medier - netop som information. Hvis mediet har betalingsmur, indgår jeg aftale med dem. Ellers ikke.

Signe
19-09-2017 11:46:06

Det spørgsmål vil jeg også rigtig gerne høre svaret på.

Henrik Bartels
09-11-2017 09:34:51

Kære Berit og Cecilie

Den dom der er afsagt (og som er anket til Vestre Landsret, hvor den bliver afgjort engang næste år) siger, at det ikke var lovligt at dele og kommentere et konkret opslag fra håndboldforbundets facebookprofil, med et billede af en spiller i landsholdsdragt.

Det er min opfattelse, at det afgørende er, om du deler i kommerciel henseende, og det gør du som altovervejende udgangspunkt, når du er erhvervsdrivende. Du deler for at skabe trafik til dit eget site m.v. Du deler ikke billeder af mig og mine to børn - men at noget som kan tiltrække trafikken.

Jeg mener at man i princippet må skelne mellem forbrugere - som må dele alt hvad de kan komme i nærheden af, og erhvervsdrivende, der i udgangspunktet intet må dele. De kan så indhente en generel eller konkret tilladelse til deling.

Selv i den situation, som også er med i artiklen, hvor TV2 lovligt laver et opslag om at DK spiller på lørdag kl. 16.00 i tv mod Frankrig, med et stort fedt billede, der må virksomheder ikke dele det opslag, selv om det for så vidt er lovligt for TV2 at lave opslaget, så er der underliggende rettigheder, der forhindrer en deling.

Det der er afgørende i dommen er, at spillerne har retten til eget billede. De bestemmer hvem der kan bruge dem til markedsføring. DHF har retten til trøjen og den goodwill m.v. der ligger deri.

Dommen udtaler sig (desværre) ikke om den rene deling (uden en kommentar) eller et like. Det er min opfattelse, at begge dele skal behandles på samme måde som deling med en kommentar - dog er det lidt usikkert ift. det "kun" at like noget.

Men det er virkelig svære vurderinger - alle sammen. Mit bedste bud er derfor, konkret at anmode om tilladelse, hver gang...

Med venlig hilsen
Henrik Bartels, advokatMed venlig hilsen
Henrik Bartels
Henrik Bartels Advokat | ADVODAN Glostrup København Se faglig profil
Besvar indlæg
Cecilie
09-10-2017 14:01:46

Har I nogensinde fået svar på dette spørgsmål?
Det er jeg også interesseret i nemlig :)

Besvar indlæg
Gitte
09-11-2017 09:37:21

Der er lige kommet svar nu.

Merete
9/14/2020 11:04:41 AM

Hej Advodan
Tak for en interessant artikel.
Hvordan gik det med ankesagen? Og hvilke retningslinjer har vi som firma på facebook i dag 3 år senere?
De bedste hilsner
Merete

Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Markedsføringsloven Markedsføringsloven

Du kan undgå konflikter og bøder ved at kende reglerne inden for markedsføring.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.743 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.743 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.