Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Husk spam-forbuddet på sociale medier

  • Af Stina Askholm Hansen
  • 15. nov 2018

”I Markedsføringslovens paragraf 10, stk. 1 står der, at virksomheder ikke må rette henvendelse til nogen via elektronisk post uden et forudgående samtykke. Derfor har mange naturligt nok stor fokus på ikke at udsende elektroniske nyhedsbreve uden at have indhentet et informeret samtykke først. Men betegnelsen ’elektronisk post’ dækker altså helt bredt, og det er det, som forbrugerombudsmanden netop har præciseret i forhold til virksomheders brug af sociale medier,” fortæller advokat og partner i ADVODAN Aalborg Jacob Poulsen Mark.

Han fortsætter:

”Helt konkret er det notifikationer på fx Facebook, der af forbrugerombudsmanden bliver betragtet som spam, med mindre der er indhentet et klart samtykke. Det skyldes, at en notifikation lagres på det digitale medie, indtil brugeren logger på næste gang og så at sige henter den – på samme måde som med elektroniske nyhedsbreve.”

Notifikationer er spam

Ifølge advokaten sender du som virksomhed notifikationer, og dermed direkte markedsføring, til brugere på sociale medier, når du inviterer personer til at ’synes godt om’ din Facebook-side eller ’følge’ din Instagram-profil. 

”Det samme gælder, hvis du ’tagger’ personer i et opslag eller i en kommentar. Du må heller ikke kontakte personer direkte i en Messenger-besked, uden at de har skrevet til din virksomheds Facebook-side først. Information om denne form for direkte markedsføring på sociale medier fremgår nemlig ikke, når brugerne klikker på ’synes godt om’-knappen for din side – og dermed har de ikke afgivet et informeret samtykke til at blive kontaktet eller få notifikationer,” siger Jacob Poulsen Mark.

Sådan undgår du at spamme

Hvis du som virksomhed vil undgå at spamme brugerne på Facebook og Instagram, er her Jacob Poulsen Marks klare anbefalinger:

Undgå at:

  • Invitere brugere til at synes godt om din Facebook-side eller følge din Instagram-profil.
  • Tagge personer i opslag eller kommentarer.
  • Skrive direkte beskeder til dine følgere i en Messenger-besked på Facebook. Det gælder også, hvis du annoncerer på Facebook, hvor du bør fravælge at vise annoncer i Messenger.

Du må gerne:

  • Besvare beskeder i Messenger, hvis personen har skrevet først og fx stillet et spørgsmål om din virksomhed.
  • Besvare kommentarer og opslag på din væg, fx hvis en af dine følgere har skrevet og stillet et spørgsmål eller bare har en kommentar til din virksomhed. Også selvom det medfører en notifikation for personen, da der er tale om en anmodet besvarelse og ikke direkte markedsføring.
  • Rette henvendelse til brugere via opslag, kommentarer eller Messenger, hvis der er tale om fx vindere af en konkurrence. Du skal dog gøre det meget tydeligt i dine konkurrencebetingelser, at hvis man vinder, samtykker man i at blive kontaktet direkte på Facebook.
Vil du vide mere?
Jacob Poulsen Mark

Jacob Poulsen Mark

Advokat | Vis faglig profil
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Markedsføringsloven Markedsføringsloven

Du kan undgå konflikter og bøder ved at kende reglerne inden for markedsføring.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.722 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.722 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.