Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Iværksætterselskaber kan være på vej ud

  • Af Stina Askholm Hansen
  • 08. nov 2018

Selskabsformen Iværksætterselskab (IVS) blev indført i 2014 som en mulighed for at starte en virksomhed i selskabsform uden at skulle stille med en stor startkapital, som det er tilfældet for anpartsselskaber (ApS) eller aktieselskaber (A/S).

”I stedet for minimumskravet om 50.000 kroner har iværksættere de seneste knap fem år kunnet nøjes med én krone i startkapital. Samtidig har de kunnet drage fordel af begrænset økonomisk ansvar, hvor virksomheds- og privatøkonomi blev adskilt. Til gengæld har de også forpligtet sig til at sætte minimum 25 procent af overskuddet til side, indtil selskabskapitalen ramte de 50.000 kr. Derefter har det været muligt at omdanne selskabet til fx et anpartsselskab,” fortæller advokat og partner i ADVODAN Lyngby Simon Hauch.

Store omkostninger

Men fra sommer 2019 kan den billige vej til selskabsstiftelse være forbi for nye iværksættere, hvis det står til regeringen.

”I regeringens lovprogram for 2018/2019 står, at den vil fremsætte et lovforslag om at afskaffe iværksætterselskaber næste forår, og det virker umiddelbart til, at der er politisk opbakning til ideen. Det kommer især efter en nylig analyse af selskabsformen, der viser, at den har haft nogle uheldige konsekvenser – blandt andet, at dobbelt så mange iværksætterselskaber skylder penge i skat, hvis der sammenlignes med enkeltmandsvirksomheder,” fortæller Simon Hauch.

Samtidig viser analysen, at der er en overrepræsentation blandt selskaberne, der er blevet nægtet registrering, fx momsregistrering. Der er også i den femårige periode sket en stigning i antal af tvangsopløsninger blandt danske selskaber, og derfor er Skifteretternes sagsbehandlingsomkostninger i perioden steget fra 32 til 46 millioner kroner.

Ændrede kapitalkrav

Hvis lovforslaget om afskaffelse af iværksætterselskaber bliver vedtaget, er forventningen, at det fra sommer 2019 ikke længere vil være muligt at oprette et selskab for kun én krone.

”I stedet er det på tale at sænke kapitalkravet for stiftelse af et anpartsselskab til 40.000 kroner. Samtidig vil der sandsynligvis være tale om en overgangsperiode på to år for de eksisterende iværksætterselskaber, inden de skal overgå til en anden selskabsform. Det vil sige, at de inden for to år skal have rejst en selskabskapital på 40.000 kroner og omdanne iværksætterselskabet til fx et anpartsselskab – ellers kan de formentlig risikere at blive tvangsopløst,” forklarer Simon Hauch.

ADVODAN sørger for at fortælle mere om afskaffelsen af iværksætterselskaber, når det forventede lovforslag ligger klar fra regeringens side i løbet af forår 2019.

Vil du vide mere?
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Selskabskonstruktion og virksomhedsformer Selskabskonstruktion og virksomhedsformer

Se og læs guides, e-bog, tidslinje og infografikker om sikker virksomhedsdrift og konstruktion.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.274 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.274 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.