Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Guide til boligkøb: Sådan undgår du at komme i klemme

  • Af Mette Rasmussen
  • 26. feb 2018
  • 4 Spørgsmål & svar

1. Få styr på økonomien – du skal selv finansiere 5 procent
Allerførst skal du have styr på, hvor meget du kan købe for. Det afhænger bl.a. af din indtægt, om du har gæld, og om du har en opsparing.

Bankerne stiller krav om, at du skal have et vist rådighedsbeløb hver måned, efter du har betalt udgifterne forbundet med boligen og andre faste udgifter. Hvor stort rådighedsbeløbet skal være, afhænger bl.a. af, om du køber alene eller sammen med din ægtefælle/kæreste, og om du/I har børn.

Siden 1. november 2015 har det været et krav, at du selv skal finansiere fem procent af købesummen. Du kan altså som udgangspunkt kun få lån for 95 % af købesummen i banken og realkreditinstituttet.

I nogle tilfælde kan du dog godt låne til hele købesummen hos bank og realkreditinstitut. Det kan fx være, hvis du er nyuddannet, eller du flytter til en billigere bolig.

Det er også vigtigt, at du afklarer dine ønsker og behov til fremtiden. Hvis du fx planlægger familieforøgelse i den nærmeste fremtid, skal der være plads til det i økonomien – og i den nye bolig.

2. Husk advokatforbeholdet
Som forbruger kan du fortryde dit boligkøb, også selvom du har underskrevet købsaftalen. Du skal blot give sælger eller ejendomsmægleren besked inden for seks hverdage, efter både du og sælger har underskrevet købsaftalen. Du har altså altid en weekend til at tænke over købet.

Men fortrydelsesretten er dyr at bruge. Det koster én procent af købesummen at bruge fortrydelsesretten, og beløbet skal være betalt til sælger eller ejendomsmægleren inden for de seks hverdage, som fortrydelsesretten løber.

Hvis du derimod sørger for, at der bliver skrevet et advokatforbehold ind i købsaftalen, inden du skriver under, koster det dig ikke noget at fortryde dit køb – og fristen kan være længere end de seks hverdage.

Bed altid om, at advokatforbeholdet løber mindst tre hverdage, efter sælger har skrevet under på købsaftalen. Det er meget vigtigt, at du selv sørger for at få skrevet advokatforbeholdet ind i købsaftalen, selvom mange ejendomsmæglere efterhånden gør det som standard.

3. Hold styr på dokumenterne og få rådgivning
Når du køber bolig, får du mange dokumenter, som beskriver boligens fysiske og juridiske forhold. Det kan virke uoverskueligt at sætte sig ind i ting som lokalplaner, servitutter, energimærkning, tilstandsrapporter og meget andet. Det er alt sammen vigtige dokumenter, og her kan en boligadvokat hjælpe med at forklare, hvad der egentlig står i dokumenterne, så du undgår ubehagelige overraskelser.

Som boligkøber er det vigtigt, at du får rådgivning hos en, som udelukkende er på din side. En boligadvokat fungerer som din uvildige rådgiver. Boligadvokaten er uafhængig og får ikke provision af sælger, realkreditinstitut, banker eller andre.

Ejendomsmægleren er udelukkende sælgers rådgiver, og ejendomsmæglerens opgave er helt enkelt at sikre, at sælgeren får sin ejendom solgt på bedst mulige vilkår. Ejendomsmægleren må derfor ikke på nogen måde rådgive dig som køber.

En del ejendomsmæglere tilbyder også køberrådgivning. Her er det vigtigt at være opmærksom på, at ejendomsmæglerne ikke har den samme juridiske baggrund som advokaten, og at advokaten har en ansvarsforsikring, der dækker, hvis du imod forventning ikke har fået den rette rådgivning.

4. Tegn en ejerskifteforsikring
Når et parcelhus, villa eller sommerhus bliver sat til salg, bliver der som udgangspunkt udarbejdet en tilstands- og el-rapport på boligen. Det er en byggesagkyndig, der laver rapporterne efter at have gennemgået boligen. I rapporterne bliver synlige fejl og mangler registreret.

Med en ejerskifteforsikring kan du forsikre dig mod de ukendte og skjulte fejl og mangler. Fejl eller mangler, som skyldes almindeligt slid og ælde, eller som opstår efter overtagelsesdagen, dækkes ikke af en ejerskifteforsikring.

Ejerskifteforsikringen skal være tegnet, inden du overtager nøglerne til huset. Som regel får du sammen med købsaftalen et tilbud på en ejerskifteforsikring, som sælger betaler halvdelen af.

Forsikringsselskaberne har mulighed for at lave særlige undtagelser i ejerskifteforsikringen. Forskellen i dækningen fra de forskellige selskaber kan derfor være stor. En advokat vil kunne forklare, hvad de konkrete undtagelser betyder for dig.

5. Tænk på fremtiden
Hvis du køber ejendommen sammen med din kæreste, er det altid en god idé at få lavet en samejeoverenskomst og et testamente i forbindelse med et boligkøb. På den måde er der styr på, hvad der skal ske med ejendommen, hvis I går fra hinanden, eller den ene af jer dør.

Samejeoverenskomsten er også relevant, hvis én af jer betaler et større beløb i forbindelse med boligkøbet end den anden.

Er I gift, når I køber bolig, kan I også have behov for at oprette et testamente – særligt hvis I har børn fra tidligere forhold. Med et testamente kan I sikre, at den længstlevende kan blive boende i boligen, hvis en af jer dør.

Vil du vide mere?
Ann-Louise Fjeldborg

Ann-Louise Fjeldborg

Advokat | Vis faglig profil
Spørgsmål
Vibeke Hansen
8/4/2018 12:33:32 AM

Vi har vores hus til salg og nu er der en evt. køber , huset er udlejet men lejeren er sagt op . Køberen vil have en kopi af lejekontrakten og opsigelsen af lejeren, mener dog ikke vi kan udlevere lejekontrakten til andre. Spørgsmålet er om vi må eller skal gøre det? Vi har tilbudt at skrive under på at lejeren er opsagt samt at vi ikke tager andre lejer ind. Så de kan overtage huset på den dato der står i købsaftalen.

Besvar indlæg
Ann-Louise Fjeldborg
8/28/2018 9:39:27 AM

Hej Vibeke,

I må gerne udlevere en kopi af såvel lejekontrakt og opsigelse til køberen. I en ideel verden bør I af persondataretlige årsager dog orientere lejeren herom.

Jeg vil ligeledes mene, at køberen kan kræve at få udleveret lejekontrakt m.v. som en betingelse for handlen, da det er yderst relevant at få afdækket, om der er opsagt med det rette varsel m.v., for at køberen kan være sikker på, at de ikke lige pludselig har købt en ejendom med en lejer.

Med venlig hilsen
Ann-Louise Fjeldborg, advokat
ADVODAN Helsingør

Med venlig hilsen
Ann-Louise Fjeldborg
Ann-Louise Fjeldborg Advokat | ADVODAN Helsingør Se faglig profil
Besvar indlæg
Ulla Sørensen
2/26/2019 10:55:01 AM

Jeg har købt hus sammen med min kæreste og betalte alene hele udbetalingen på en million fordi jeg solgte min gamle bolig. Hvis vi skulle gå fra hinanden (det håber jeg ikke vi gør), har jeg så ikke stadig et tilgodehavende, selv om vi ikke har lavet nogen samejeoverenskomst? Der er jo heller ikke noget papir på en (skattepligtig) gave.

Besvar indlæg
Ann-Louise Fjeldborg
2/28/2019 10:33:15 AM

Hej Ulla,

Både ja og nej. Jeg går ud fra, at du og din kæreste ejer huset 50/50. Der ligger retspraksis på, at du i så fald formentlig vil kunne kræve den første million af friværdien i ejendommen udbetalt til dig, men hvis ikke din (eks)kæreste er indstillet herpå, må du forvente, at du skal igennem en retssag for at få pengene. Der kan dog være konkrete omstændigheder som kan medføre et andet resultat.

Desuden vil du kun kunne få den første million af friværdien, hvis friværdien på det tidspunkt rent faktisk er en million (eller mere).

I kan oprette et gældsbrev, hvor din kæreste anerkender, at han skylder dig kr. 500.000, hvilket svarer til den værdi, som du har "forbedret" hans andel af ejendommen med. Ved at oprette et gældsbrev, vil du altid have krav på dette beløb, uanset om hans andel af friværdien i ejendommen dækker det eller ej. Den anden halve million har du indskudt i "din egen" andel af ejendommen, og det er derfor din risiko for denne del af indskuddet i ejendommen, hvis friværdien falder.

Det er min anbefaling at I får oprettet en samejeoverenskomst, eller som minimum et gældsbrev, og du/I bør kontakte en advokat herom.

Med venlig hilsen
Ann-Louise Fjeldborg
Ann-Louise Fjeldborg Advokat | ADVODAN Helsingør Se faglig profil
Besvar indlæg
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Boligkøb Boligkøb

At købe bolig er en stor investering, og faldgruberne er mange, men med den rigtige rådgivning kan du undgå dyre overraskelser.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.737 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.737 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.