Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Ny databeskyttelseslov er trådt i kraft

  • Af Pia Eskildsen
  • 31. maj 2018

Den nye databeskyttelseslov erstatter persondataloven fra 2000 og kan ses som et supplement til databeskyttelsesforordningen.  

Advokat og persondataspecialist Lars Emde Poulsen fra ADVODAN Slagelse gennemgår her nogle af de nye regler i databeskyttelsesloven:

Undtagelser til oplysningspligt og ret til indsigt:
I forordningen er der ingen reelle undtagelser til oplysningspligten eller retten til indsigt. Det er der nu rettet op på i databeskyttelsesloven, så det fx er muligt at udsætte eller undgå en oplysningspligt eller en anmodning om indsigt. Det kan eksempelvis være i forbindelse med hemmeligholdelse af forretningshemmeligheder.

Personoplysninger i ansættelsesforhold:
Databeskyttelsesloven slår fast, at samtykke kan anvendes som lovligt grundlag for behandling af personoplysninger i forbindelse med personaleadministration. Det har der hidtil været nogen uklarhed omkring. Derudover tillader databeskyttelsesloven, at arbejdsgivere kan behandle følsomme oplysninger som led i deres personaleadministration på baggrund af en interesseafvejning.  

Behandling af CPR-numre:
Som noget nyt får private virksomheder også mulighed for at behandle cpr-numre, hvis de opfylder de særlige betingelser for behandling af følsomme personoplysninger. Det øvrige regelsæt omkring håndtering af cpr-numre gælder forsat private virksomheder og offentlige myndigheder.

Flere muligheder for offentlige myndigheder:
Databeskyttelsesloven udvider offentlige myndigheders mulighed for at viderebehandle personoplysninger til et nyt formål uafhængigt af, hvad oplysningerne var samlet ind til i første omgang – og uden at skulle opfylde oplysningspligten over for den registrerede en gang til. Viderebehandlingen skal aftales mellem den minister, der sidder på området, og justitsministeren.

Hvis viderebehandlingen af personoplysninger vedrører sammenstilling eller samkøring for at udføre en kontrol, gælder undtagelsen til oplysningspligten dog ikke.

Bøder til offentlige myndigheder:
Ifølge databeskyttelsesloven skal offentlige myndigheder kunne idømmes bøder ved overtrædelse af reglerne, ligesom det gælder for private virksomheder.  

Forældelsesfrist på fem år:
Forældelsesfristen for overtrædelse af Databeskyttelsesforordningen og databeskyttelsesloven er fem år.

Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Persondata Persondata

Brug for hjælp? ADVODAN kan hjælpe dig med at få overblik over håndtering af persondata i din virksomhed.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.774 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.774 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.