Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Besøg af Datatilsynet: Det skal du vide om GDPR-tilsyn

  • Af Mette Rasmussen
  • 31. aug 2018

Her giver advokat Lars Stuckert fra ADVODAN i Lolland Falster overblik over, hvad et tilsyn er, og hvordan du skal forholde dig, når du får tilsyn i din virksomhed.

Hvad er formålet med tilsynet?
Datatilsynet udfører både planlagte tilsyn og tager sager op på baggrund af henvendelser fra borgere eller pressen.

I 2018 har Datatilsynet særligt fokus på at tjekke, om du har styr på de helt grundlæggende forpligtelser. Er datasikkerheden i virksomheden i orden? Behandler du personoplysninger på et lovligt grundlag? Overholder du din oplysningspligt over for de registrerede? Og sørger du for at slette personoplysningerne, når de ikke længere er relevante?

>>Datatilsynet har lavet en tilsynsplan, som du kan se her

Hvornår kommer Datatilsynet?
Hvis din virksomhed får besøg, får du besked om det i forvejen. Datatilsynet kommer altså ikke uanmeldt på besøg.

Dukker der nogen op uanmeldt i din virksomhed, som udgiver sig for at være fra Datatilsynet, er det en god idé at spørge efter billedlegitimation eller at ringe til Datatilsynet og dobbelttjekke, om det er rigtigt.

Hvad skal din virksomhed gøre?
Hvis Datatilsynet melder sin ankomst til din virksomhed, skal du være forberedt på at give tilsynet adgang til at inspicere alle dine lokaler samt de computere og programmer, som bruges til behandling af personoplysninger.

Du bør selvfølgelig forinden sikre, at din virksomhed har styr på alle procedurer for håndteringen af personoplysninger og har udarbejdet fyldestgørende fortegnelser over de situationer, hvor virksomheden behandler persondata.

Hvad sker der efter tilsynet?
Finder Datatilsynet noget under tilsynet i din virksomhed, som ikke er inden for lovens rammer, kan tilsynet sanktionere virksomheden med påtaler, grove irettesættelser, påbud og bøder. Bødestraffen kan udgøre op til 20 millioner euro eller 4 procent af virksomhedens globale årlige omsætning afhængig af, hvor grov overtrædelsen er.

Er du uenig i Datatilsynets afgørelse, kan du indbringe sagen for domstolene.

Vil du vide mere?
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Persondata Persondata

Brug for hjælp? ADVODAN kan hjælpe dig med at få overblik over håndtering af persondata i din virksomhed.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.294 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.294 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.