Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Fremover kan det blive skattefrit at overdrage sin virksomhed til en fond

  • Af Amanda Ellekilde Jørgensen, ADVODAN
  • 09. jan 2019
  • 2 Spørgsmål & svar

I Danmark spiller erhvervsdrivende fonde en central rolle for erhvervsudviklingen indenfor bl.a. forskning, omsætning og beskæftigelse. En række af de største danske virksomheder er fondsejet og har bidraget med mange danske arbejdspladser. Advokat Lars Stuckert fra ADVODAN Maribo gennemgår kort her, hvad en erhvervsdrivende fond er, og hvilke muligheder en skattefri overdragelse af en igangværende virksomhed til en fond kan give.

Hvad er en erhvervsdrivende fond?

Erhvervsdrivende fonde kan være fonde, selvejende institutioner, legater eller stiftelser, som er erhvervsdrivende og har et eller flere bestemte formål. En fond er typisk erhvervsdrivende, hvis den producerer varer, tilbyder tjenesteydelser, ejer en erhvervsvirksomhed eller sælger/udlejer fast ejendom. Fonden har en formue, der skal være uigenkaldeligt adskilt fra stifteren.

”I dag er overdragelse af en erhvervsvirksomheds aktier til en fond skattepligtig. Hvis der tjenes noget på overdragelsen, skal der altså betales skat af pengene. Det har medført, at mange virksomhedsejere tøver med at overdrage til erhvervsdrivende fonde – men med en ny skattemodel, kan overdragelsen blive skattefri,” fortæller Lars Stuckert.

Den nye skattemodel

Den nye skattemodel skal sikre, at du skal kunne overdrage aktier i erhvervsdrivende virksomheder til erhvervsdrivende fonde, uden at dette har skatte- og afgiftsmæssige konsekvenser. Hensigten er at gøre det mere attraktivt både at stifte disse fonde og at overdrage sit aktieselskab til en.

Idéen med modellen er, at det skal være skatte- og afgiftsfrit for både virksomhedsejere og fonde, når en virksomhed overdrages til en erhvervsdrivende fond. Modellen minder fx på den måde om det, der gælder for overdragelse af erhvervsvirksomheder til aktie- eller anpartsselskaber.

Tanken med forslaget til den nye skattemodel er, at fonden skal videreføre erhvervsvirksomheden efter overdragelsen. Det betyder, at der gælder en række krav. Fonden må for eksempel ikke have til formål at støtte bestemte familier eller personer.

Hvad skal betales ved overdragelsen?

Lars Stuckert forklarer, hvordan en overdragelse vil foregå skattemæssigt, hvis forslaget bliver en realitet:

  • Ved overdragelsen opgøres det, hvad virksomhedsejeren måtte få af overskud ved en skattepligtig overdragelse af virksomheden.
  • Der beregnes en udskudt skat på baggrund af overskuddet.
  • Den udskudte skat betales først, når fonden sælger eller begynder at tjene penge.
  • Fonden skal højst betale den udskudte skat (med tillæg af forrentning).
  • Virksomhedsejeren skal ikke betale overdragelsesafgift/bo- eller gaveafgift ved overdragelsen.

Du kan læse om skattemodellen på Skatteministeriets hjemmeside.

Vil du vide mere?
Spørgsmål
Ulrik madsen
1/17/2019 9:22:02 PM

Skal en fond støtte almennyttigt mål for at blive godkendt som fond, som AP Møller støtter mindretal i Sønderjylland m.m.

Besvar indlæg
Marcus Winther Pedersen
3/29/2019 9:06:47 AM

Hej Ulrik. Vi undskylder forsinkelsen..

Nej, en fond indebærer ikke at have et almennyttigt formål for at blive godkendt som fond.

Du kan stifte en fond som erhvervsdrivende og uden, at den har et almennyttigt uddelingsformål.

Blot gælder det i relation til de forestående nye regler, at overdragelsen fra en bestående virksomhed til en erhvervsdrivende fond og med skattemæssig subjektion, kræver at en fond får et almennyttigt uddelingsformål.

Håber at dette kunne besvare dit spørgsmål.

Vh.
Marcus Winther Pedersen, Stud. Jur, Advodan Lolland-Falster.

Med venlig hilsen
Marcus Winther Pedersen
Marcus Winther Pedersen Stud.jur. | ADVODAN Maribo Se faglig profil
Besvar indlæg
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Skat Skat

Skattelovgivningen ændrer sig konstant, og det kan påvirke din virksomhed.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.722 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.722 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.