Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Ny lov: Et varemærke er mere end bare et navn eller logo

  • Af Stina Askholm Hansen
  • 21. jan 2019

Indtil årsskiftet kunne en virksomheds varemærke enten bestå af et grafisk logo eller en bestemt sammensætning af bogstaver, et såkaldt ordmærke. Men fra den 1. januar i år er feltet af mulige typer varemærker blevet kraftigt udvidet.

”Tidligere skulle dit varemærke kunne gengives grafisk på et ansøgningsskema. Men i en digitaliseret verden kan en virksomheds varemærke være så meget mere end fx et todimensionelt, grafisk logo, og det tager denne nye varemærkelov hånd om,” siger advokat og partner i ADVODAN Slagelse Peter Trinskjær og fortsætter:

”Der er lagt op til, at den nye lov løbende kan udvide, hvad der kan beskyttes som et varemærke. Men vi ved i hvert fald, at den helt store ændring lige nu er, at du også kan registrere fx lyd, video og såkaldte bevægelsesmærker som din virksomheds beskyttede varemærke, som andre virksomheder ikke må benytte.”

Alt fra lyd til bevægelse

Ifølge advokaten betyder det eksempelvis, at en jingle – som alle forbinder med en bestemt virksomhed – nu også kan blive beskyttet på samme måde som et logo. Det kan fremover måske også være en særlig dans eller en måde, en touch screen reagerer på. 

”Selvom varemærket nu ikke længere skal kunne gengives grafisk på et ansøgningsskema, ligger det fast, at varemærket skal kunne beskrives for at kunne blive registreret. For en lyd er det måske de specifikke toner, der kan beskrives eller uploades som en fil,” forklarer Peter Trinskjær.

Flere mindre forskelle

Ud over denne væsentlige ændring er der med den nye varemærkelov en række mindre forskelle fra tidligere. Ifølge advokaten er de vigtigste:

  • Lige som tidligere kan du få et beskyttet varemærke enten ved officiel registrering eller ved ibrugtagning af fx logo eller lyd. Der er dog nye regler for, hvad der tæller som ibrugtagning – kort fortalt skal der mere til end tidligere. Derfor anbefaler Peter Trinskjær altid at investere i en officiel registrering af dit varemærke.
  • Tidligere var dit varemærke beskyttet, fra du indgav din ansøgning – med den nye lov er du først beskyttet, når varemærket er registreret. Til gengæld er der en kortere indsigelsesperiode fra andre parter.
  • En varemærkeregistrering skal fortsat fornys hver 10. år. Nu skal du bare forny inden for 10 år, efter du søgte, i stedet for inden for 10 år efter registrering.
  • Der er ændret gebyrstruktur, så der nu er et billigere startgebyr – hvis du fx kun vil registrere dit varemærke i én klasse. Til gengæld koster det lidt mere at registrere i flere klasser.
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Patent og varemærke Patent og varemærke

Din virksomheds immaterielle værdier som produkter, idéer og kendetegn kan give dig konkurrencefordele. Men det kræver, at du beskytter dem.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.743 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.743 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.