Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Nye ejendomsvurderinger får konsekvenser for boligejere

  • Af Simone Lehmann Plett, ADVODAN
  • 17. okt 2019
  • 4 Spørgsmål & svar

Artiklen er opdateret 23. oktober, efter skatteminister Morten Bødskov har meddelt, at det nye boligskattesystem er udskudt til 2024.

Ifølge lovforslaget vil de nye ejendomsvurderinger af ejerboliger blive udsendt fra sommer 2020 og frem til år 2022. Oprindeligt skulle de have været udsendt i anden halvdel af 2020.  

”Det er altså her, at du som boligejer kan forvente en betydelig stigning i boligskat, hvis du er ejer af en dyrere bolig. Forventeligt vil især ejerlejlighedernes grundskyld – altså værdien af grunden – i storbyerne blive sat kraftigt op. Det sker, fordi grundskylden før har været meget lavere end i et parcelhus til samme pris. Det har skabt en ubalance, som der nu skal rettes op på”, forklarer advokatfuldmægtig Anna Øding Bjerregaard fra ADVODAN Holbæk København.

Skat estimerer, at ca. 6 ud af 10 boligejere skal betale mindre i boligskat, imens de resterende 4 ud af 10 boligejere skal betale mere.

Højere beskatning – lavere boligværdi

Den nye beskatning vil for de boligejere der skal betale mere i skat, dog først få virkning fra det tidspunkt hvor boligen sælges. Hvis du er nuværende ejer af fx en dyr ejerlejlighed i København, beholder du din eksisterende beskatning. Grundskylden bliver simpelthen ”indefrosset” – bortset fra et bagatelbeløb på 500 kr., indtil du sælger lejligheden.

Til gengæld vil den højere beskatning få den konsekvens, at boligen ligeledes vil falde i værdi. I de dyre boligområder såsom København og Aarhus, forventes boligerne at falde med ca. 10 % i værdi imens boligerne i yderområderne, hvor boligskatten forventes at blive lavere, vil stige i værdi.

Fra prøvevurderinger til bindende vurderinger

Forud for de bindende vurderinger, skal et stort antal prøvevurderinger bruges til at teste systemets sagsgang og nøjagtighed. Prøvevurderingerne skulle efter planen have været udsendt, inden årets udløb. Men da man ikke kan få vurderingerne klar i tide, er dette indtil videre udskudt til 2022.  

Ifølge lovforslaget vil de ikke få skattemæssige konsekvenser for boligejerne, men vil derimod give boligejerne mulighed for at give feedback.  

”Boligejere der har betalt skat af en for høj vurdering siden 2011, vil fra 2021 til og med 2022 få tilbagebetalt pengene. Boligejere der skal betale mere i skat, vil først efter et salg i 2024 blive opkrævet den højere boligskat, som de måtte blive pålagt i perioden til og med 2022. Boligejerne vil således ikke blive opkrævet med tilbagevirkende kraft fra før 2024, men fra og med 2024”, siger Anna Øding Bjerregaard.

Baggrunden for de nye ejendomsvurderinger

Snakken om nye ejendomsvurderinger startede allerede tilbage i 2013, da Rigsrevisionen i en rapport fastslog, at der var et stort antal fejlvurderede ejendomme.

”Ejendomsvurderingerne på et stort antal parcelhuse har vist sig at være for høje, samtidig med at ejendomsvurderingerne for ejerlejligheder i København og Aarhus har vist sig at være for lave i forhold til lejlighedernes reelle værdi”, fortæller Anna Øding Bjerregaard og fortsætter:

”Derfor indgik Folketinget et forlig tilbage i 2016 om nye ejendomsvurderinger. Og det er så dem, der ifølge skatteministeren får effekt fra 2024”

Vil du vide mere?
Anna Øding Bjerregaard

Anna Øding Bjerregaard

Advokat | Vis faglig profil
Spørgsmål
Thorkild Guldager
11/14/2019 1:26:08 PM

vedr.den kommende nye vurdering.
Der er i div. artikler omkring emnet- en del uenighed om datoer/årstal hvor de nye vurderinger vil træde kraft.
-der er bl.a til skatteministeriet stillet spørgsmål:-(10 centrale spørgsmål)-- om hvornår?
--hertil et svar: --"udskudt til 2`halvår 2020"

I din artikel her- forstår jeg,at der først i 2024 vil være den endelige og bindende vurdering
Hvad kan der siges på nuværende tidspunkt- om emnet??

På forhånd tak
Thorkild Guldager

Besvar indlæg
Anna Øding Bjerregaard
11/28/2019 8:16:48 AM

Kære Thorkild

Den seneste udmelding fra Skatteministeriet er, at de nye ejendomsvurderinger vedrørende ejerboliger vil blive udsendt frem til år 2022, fremfor som tidligere oplyst i løbet af år 2020.

De nye vurderinger får for dem som skal have penge tilbage effekt, i perioden indtil år 2022 når de sidste vurderinger er udsendt. Det vil sige at i takt med at vurderingerne bliver udsendt, vil boligejerne der har betalt for meget blive refunderet.

For de boligejere der har betalt for lidt, får de nye vurderinger først virkning efter år 2024. Sælger du således din ejendom i 2024, vil du blive opkrævet den højere boligskat, som måtte være blevet pålagt i perioden indtil år 2022.

Med venlig hilsen
Anna Øding Bjerregaard, adv. fm.

Med venlig hilsen
Anna Øding Bjerregaard
Anna Øding Bjerregaard Advokat | ADVODAN Holbæk Se faglig profil
Besvar indlæg
Kristian O. Johansen
5/15/2020 6:22:07 PM

Hej. Hvad sker der hvis man i perioden fra 2011 har betalt for meget i skat og skal have penge tilbage - men msn har solgt sit hus i 2015?
Vh. Kristian

Besvar indlæg
Anna Øding Bjerregaard
8/4/2020 2:34:05 PM

Kære Kristian

Jeg beklager min sene tilbagevenden.

Skattestyrelsen skal automatisk undersøge om nuværende, og/eller tidligere ejer af en bolig har penge til gode.

Jeg vil anbefale dig at kontakte Skattetstyrelsen, såfremt du mener at du ikke har modtaget berettige tilbagebetaling.

Med venlig hilsen
Anna Øding Bjerregaard
Anna Øding Bjerregaard Advokat | ADVODAN Holbæk Se faglig profil
Besvar indlæg
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Skat Skat

Det kan have store konsekvenser for din privatøkonomi, når der kommer ny skattelovgivning, eller der sker ændringer i din livssituation.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.743 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.743 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.