Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Skjulte lydoptagelser: Her er reglerne

  • Af Johanne Hauch Jensen
  • 10. okt 2019
  • 2 Spørgsmål & svar

“Når det kommer til skjulte optagelser på arbejdspladsen, er der to forskellige regelsæt, der er væsentlige, men som ikke helt kan skilles ad, da argumenterne ofte kommer til at synes ens: Det ansættelsesretlige og det databeskyttelsesretlige perspektiv. For optagelser er også digital brug af data, og dermed træder disse regler også i kraft. Derimod er skjulte lydoptagelser af chefen ikke i reglen strafbare, som mange tror, men det kan hurtigt anses for at være en grov tilsidesættelse af ansættelsesforholdet, som kan begrunde en bortvisning, hvis ikke der er en god grund til det, og de dermed er saglige. Hvis de ikke er det, kan de både være en overtrædelse af databeskyttelseslovgivningen samt en tilsidesættelse af ansættelsesforholdet,” fortæller Thomas Klæstrup Jørgensen, advokat hos ADVODAN Næstved.

Formålet skal være sagligt

Hvis du som ansat laver skjulte lydoptagelser af din chef, skal der være en saglig grund til det. For som medarbejder har du også en række forpligtelser, og derfor kan en skjult optagelse være misligholdelse af ansættelsesforholdet. “Det er en konkret sammenfatning og afvejning i hver sag, om der er tilstrækkelig sagligt grundlag for skjulte optagelser. For det afhænger nemlig af formålet. Men overordnet set kan man sige, at hvis man gør det for at bevise, at virksomheden ikke overholder reglerne over for medarbejderne, så vil det tale for at blive betragtet som et sagligt formål. Det er således formålet for optagelserne, man ser på,” siger Thomas Klæstrup Jørgensen.

Dette er også blevet stadfæstet i en højesteretsdom for nylig, hvor en medarbejder havde optaget chefen efter uenigheder. Samtidig understreger Højesteret, at dommen ikke er et carte blanche til skjulte lydoptagelser af chefen, men at det beror på en konkret afvejning af både hensynet til den ansatte og arbejdsgiveren.

Derfor er formålet med den skjulte lydoptagelse afgørende. “En saglig grund kan være, at man vil varetage sine egne interesser, hvis man har mistanke om, at man er på vej til at blive afskediget, hvor man har en berettiget formodning om, at ens rettigheder i den situation vil blive krænket - og man derfor vil sikre sig bevis for det,” siger Thomas Klæstrup Jørgensen og understreger, at det dog altid er en konkret vurdering i den konkrete sag, der afgør om grunden er tilstrækkelig saglig. Det samme gør sig gældende, hvis det handler om optagelser af kolleger.

Du er dataansvarlig

Når du laver optagelser, bliver du automatisk dataansvarlig. Derfor skal du i udgangspunktet oplyse den optagede part så hurtigt som muligt, at vedkommende er blevet optaget. For den optagede part har også nogle rettigheder.

“Databeskyttelsesloven træder i kraft, så snart du behandler personoplysninger, herunder optager en samtale. Efter databeskyttelsesloven er det også en betingelse, at indsamlingen af personoplysninger har en saglig grund. Samtidig må man som dataansvarlig kun opbevare de oplysninger, som er nødvendigt til formålet. Og ikke i længere tid end det er nødvendigt. Du må altså ikke opbevare data, der ikke har noget formål i den pågældende sag,” siger Thomas Klæstrup Jørgensen.

Derfor stiller det store krav til dig som ansat, hvis du vælger at foretage og benytte dig af skjulte optagelser på arbejdspladsen, og derfor er det ikke noget, man bør gøre, uden at have det tænkt ordentligt igennem.

“I det hele taget bør man afholde sig fra at lave skjulte optagelser, hvis man kan sikre sine rettigheder på en mindre indgribende måde. For hvis der ikke er tilstrækkeligt sagligt grundlag for optagelserne, kan det være en tilsidesættelse af ansættelsesforholdet, som kan resultere i en bortvisning,” siger Thomas Klæstrup Jørgensen, og anbefaler, at skjulte optagelser kun bør være sidste udvej. Hvis du har andre muligheder, som eksempelvis at få en bisidder med til et møde, er det altså at anbefale.

Vil du vide mere?
Thomas Klæstrup Jørgensen

Thomas Klæstrup Jørgensen

Advokat | Vis faglig profil
Spørgsmål
Pernille Knudsen rehl
6/10/2020 2:43:25 PM

Jeg vil gerne vide om jeg må bruge en lydoptagelse af samtale med mig og udlejer, samt af hans tømrer da de har løjet for mig og kommunen vedr en skimmelsag, hvor udlejer skriver til kommunen vedr et påbud med at lukke fugt- og vandkilder ind i huset.
Udlejer gør gældende at det har han gjort efterfølgende optager jeg en samtale, hvor det kommer frem, at det havde han ikke gjort, må jeg informere(sende den) til kommunen, da det er ret afgørende om udlejer har lukket fugt kilder inden skimmel sanering.
Mvh Pernille

Besvar indlæg
Nikolaj Madsen
6/17/2020 1:25:59 PM

Når du laver optagelser, bliver du automatisk dataansvarlig. Derfor skal du i udgangspunktet oplyse den optagede part så hurtigt som muligt, at vedkommende er blevet optaget. For den optagede part har også nogle rettigheder.

Du må gerne optage en samtale, hvor du selv deltager uden at gøre modparten opmærksom herpå. Da samtalen derudover tjener et sagligt formål – nemlig at dokumentere mangler i din bolig – mener jeg godt, at du, ud fra det oplyste, kan fremsende optagelsen til kommunen. Da optagelsen har fundet sted, bør du ligeledes informere din udlejer samt den tredje deltagende part om, at du har optaget jeres samtale.

Det er dog vigtigt at understrege, at det afhænger af indholdet på den enkelte optagelse. Der kan således sagtens findes eksempler, hvor der er tale om kompromitterende indhold. Ved tvivl bør du derfor få juridisk rådgivning således, at der kan ske en konkret og individuel vurdering af indholdet inden du fremsender til tredjemand.

Med venlig hilsen
Nikolaj Madsen
Nikolaj Madsen Advokatfuldmægtig | ADVODAN Næstved Se faglig profil
Besvar indlæg
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Ansættelse og arbejde Ansættelse og arbejde

Når du er ansat i en virksomhed, har du rettigheder, som din arbejdsgiver skal overholde.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.735 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.735 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.