Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Vær opmærksom på forældelsesfristen på dine fakturaer

  • Af Johanne Hauch Jensen
  • 25. nov 2019

“Det er vigtigt, at man som virksomhed får styr på sine udeståender, så man har mulighed for at få sine penge. Og jo tidligere man har styr på det, og dermed jo yngre fordringen er, jo nemmere er det at få sin betaling,” siger Mads Cramer-Kam, advokat hos ADVODAN Helsingør.

To principielle sager om forældelse af fakturaer på vej i Højesteret

Som reglerne er i dag, er der 3 års forældelse på almindelige fakturaer - og 10 års forældelse, hvis gælden er blevet skriftligt anerkendt. Det er fx, hvis sagen har været i retten og der foreligger en dom.

Det har været almindelig praksis kun at indbringe sagen for en del af beløbet, så man på den måde sparer retsafgiften. Det har ikke tidligere haft betydning for afbrydelsen af forældelsen for det fulde beløb, at man kun indbringer en del af beløbet. Indtil nu. For nu ligger der to kendelser fra Østre Landsret og Vestre Landsret, der er uenige. Østre Landsret mener, at man kun afbryder forældelsen for det beløb, man indbringer i sagen, og Vestre Landsret mener, at selvom man indbringer for et begrænset beløb, så er hele fordringen der stadig, og derfor gælder afbrydelsen af forældelsen også for hele fordringen. Derfor skal de to sager nu afgøres i Højesteret.

“Det er meget interessant. I praksis er det naturligt, at man kun indbringer for et begrænset beløb for at spare kreditor for retsafgifter eller fogedgebyrer. Som det ser ud nu, kan Højesterets afgørelse falde til begge sider. Men jeg mener, at det mest rimelige er, at Vestre Landsrets afgørelse skal stå ved magt. Det mener jeg ud fra, at det kommer alle parter til gode, at man kan indbringe for en begrænset del af fordringen uden at opgive hele fordringen,” siger Mads Cramer-Kam.

Forældelsesfristen påvirker mange erhvervsdrivende

Højesterets afgørelse kan få stor økonomisk betydning for mange erhvervsdrivende, hvis Højesteret går med Østre Landsrets afgørelse, og man som virksomhed derfor skal indbringe sagen for det fulde beløb. Derfor er Mads Cramer-Kams klare opfordring til alle erhvervsdrivende, at de får styr på det, de har liggende: “Få gennemgået debitorbogholderiet og tjek alle gamle fordringer. Få brugt noget tid på at sætte jer ned og gennemgå hvad I har liggende. Find ud af om det er rene fakturakrav, som kun har tre år at løbe på, eller om der er domme, som giver længere tid, men måske er ved at løbe ud. Hvis I har brug for hjælp til at få det struktureret så ring til en advokat, der arbejder med det her område.”

Grunden til at der kommer disse sager nu, er at det er ti år siden, at de nye regler trådte i kraft. Mange af sagerne fra dengang har rødder i finanskrisen, og derfor er det afgørende for de erhvervsdrivende, hvordan udfaldet fra Højesteret bliver.

“Vi har mange kunder, der har op til hundrede domme liggende. Derfor er der væsentlig forskel på, om man skal betale 6000 kr. pr. sag i omkostninger eller 800 kr. alt efter om man indbringer det fulde beløb eller kun en del af det, som har været praksis indtil nu,” siger Mads Cramer-Kam.

Vil du vide mere?
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Selskabskonstruktion og virksomhedsformer Selskabskonstruktion og virksomhedsformer

Se og læs guides, e-bog, tidslinje og infografikker om sikker virksomhedsdrift og konstruktion.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.691 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.691 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.