Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Næsten 3000 datasikkerhedsbrud i 2018: Hvad skal virksomheder være opmærksomme på i 2019?

  • Af Amanda Ellekilde Jørgensen, ADVODAN
  • 26. feb 2019

Dataansvarlige har ifølge forordningen pligt til at anmelde brud på persondatasikkerheden så hurtigt som muligt – og senest 72 timer – efter de er opdaget. Datatilsynet har nu lavet en opgørelse over den første tid med de nye databeskyttelsesregler, og oplyser om, hvilke temaer de vil fokuserer på i deres tilsynsplan for 2019.

Hvad skyldes bruddene?

Cirka to ud af tre af de anmeldte sikkerhedsbrud skyldes, at personoplysninger er blevet sendt til en forkert modtager. ”I mange tilfælde er oplysningerne blevet sendt på en sikker måde, men havnet i de forkerte hænder fx på grund af autoudfyldelse af e-mailadresser i afsenderfeltet,” fortæller advokat Karsten Holt fra ADVODAN Holbæk, som uddyber problemet i denne artikel om databrud i mails.

I andre tilfælde er databruddet et resultat af hacking, manglende kryptering, fejlafleveret post eller tyveri af udstyr og dokumenter. ”En hyppig årsag til databrud er også, at man opbevarer personoplysninger på mobiltelefoner eller bærbare computere, som let kan mistes i blandt andet toget” siger advokaten, som derfor anbefaler, at personoplysninger faktisk slet ikke opbevares på den type enheder.

Du kan læse Datatilsynets opgørelse over databrud her. I fremtiden forventes sådan en opgørelse af blive offentliggjort en gang i kvartalet.

Hvad skal du være opmærksom på i 2019?

Udover at behandle anmeldelser om sikkerhedsbrud og skrive vejledninger til behandling af personoplysninger fører Datatilsynet tilsyn hos dataansvarlige i virksomheder. De har for nylig offentliggjort, hvilke temaer de især vil fokusere på i første halvdel af 2019.

Det er særligt din virksomheds håndtering af brud på datasikkerheden, du skal være opmærksom på – herunder om I anmelder dem, som I skal. Han understreger i den forbindelse vigtigheden af, at virksomheder overholder de skærpede krav om kryptering af e-mails fra 1. januar 2019.

En anden ting, du skal have for øje, er indsigtsretten. ”Det betyder, at du skal sikre dig, at du håndterer det rigtigt, hvis en person beder om at få indsigt i, hvilke personoplysninger din virksomhed behandler om vedkommende,” forklarer Karsten Holt.

Her kan du læse om Datatilsynets tilsynsplan for første halvår af 2019.

Vil du vide mere?
Karsten Holt

Karsten Holt

Advokat og partner | Vis faglig profil
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Persondata Persondata

Brug for hjælp? ADVODAN kan hjælpe dig med at få overblik over håndtering af persondata i din virksomhed.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.729 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.729 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.