Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Psykisk vold skal sidestilles med fysisk vold

  • Af Simone Lehmann Plett, ADVODAN
  • 15. feb 2019
  • 2 Spørgsmål & svar

Advokat Mads Fossing fra ADVODAN Næstved, som er specialist i retssager og strafferetlige spørgsmål, gennemgår her, hvad psykisk vold er, og hvilken betydning lovforslaget vil have, hvis det vedtages. 

Hvad er psykisk vold?

”Grundlæggende er lovforslaget rettet mod personer med en tæt relation. Det vil sige at personer, der er nært knyttet til eller tilhører ofrets husstand, og som udøver psykisk vold, skal kunne straffes for det. Det er dog vigtigt at huske på, at psykisk vold ikke kan straffes på baggrund af ét enkelt tilfælde. Det skal have foregået gentagende gange over en periode, før det kan udløse en straf,” forklarer Mads Fossing. 

Konkrete eksempler på psykisk vold ifølge forslaget:   

  • At ignorere personer over længere tid – fx sine børn.
  • At udbrede ondsindet sladder, rygter eller intime oplysninger.
  • At overvåge personer uden deres samtykke – fx overvågning af sin kæreste ved hjælp af gps-udstyr eller andre digitale tjenester.
  • At begrænse en persons bevægelsesfrihed herunder nægte sin samlever eller ægtefælle at søge et arbejde.
  • At holde en person i uvished om afgørende beslutninger – fx at tage sine børn på rejse uden at informere den anden forælder herom.   

Psykisk vold skal straffes med fængsel i op til 3 år

Hvis lovforslaget vedtages, vil psykisk vold i de groveste tilfælde kunne straffes med fængsel i 3 år.

”Selv om det er godt, at ofre for psykisk vold med den nye lov forhåbentlig bedre kan få den beskyttelse, de har behov for, kan det dog blive svært at føre en sag,” understreger Mads Fossing og fortsætter:

”I en sag, der fx involverer to personer, kan det hurtigt blive påstand mod påstand. Derfor er bevisførelsen meget vigtig. Hvor beviserne for fysisk vold kan være meget tydelige, kan det være svært at have beviser for psykisk vold.”    

ADVODAN følger sagen og skriver mere ved en eventuel vedtagelse af lovforslaget.

Du kan læse hele lovforslaget HER

Vil du vide mere?
Spørgsmål
Natascha
1/22/2020 9:48:33 AM

Hvor for man hjælp når man er blevet truet psykisk over længere tid til at underskrive dybt urimelig skilsmisse vilkår ??
Min tidligere ægtemand lukkede min konto i 6 mån så jeg tilsidst måtte give efter for hans krav på vilkårene i vores skilsmisse for at overleve . Dertil ville han truet han med at trække en retsag ud i årevis så huset ville gå på tvang og at det ville være min skyld og at det så ville være mig der havde taget alt fra ham og børnene osv.
Jeg selv måtte give afkald på min ret til ægtefælle bidrag ,bankindsigt ,pension , vores firmaer og en ordentlig Vudering af huset og hans krav var at børnene skulle være på skift 7/7 så han ikke skulle betale børnepenge.
Jeg har stort set gået hjemme med børnene i 16 år og er uden udannelse.
Da jeg skrev under på vores vilkår var jeg lige blevet opereret og havde fået morfinog gapatin Dagligt i 2 mån.
I dag er jeg på overførsels indkomst med 2 børn lider af PDST som fælge af min meget voldsomme skilsmisse.
Min tidligere ægtemand har en løn på ca 900.000 årligt har stadivæk alle vores møbler og alt der var i huset dertil stor private pension og har nu også solgt huset for 8.300.000 mil kan det være rimeligt at det ikke findes nogen form for hjælp når urimeligheden er så stor ?? Kh Natascha

Besvar indlæg
Mads Fossing
1/22/2020 11:31:34 AM

Hej Natascha.

Du skal være meget velkommen til at kontakte mig telefonisk for en nærmere drøftelse.
mvh.
Mads Fossing
30788706

Med venlig hilsen
Mads Fossing
Mads Fossing Advokat | ADVODAN Næstved Se faglig profil
Besvar indlæg
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Strafferet Strafferet

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.731 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.731 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.