PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Hestekøb: Hvad skal du være opmærksom på?

Når du køber en hest, kan omkostningerne hurtigt løbe løbsk, hvis du ikke sørger for at tage de rigtige forholdsregler. Læs her, hvad du bør være opmærksom på både før og efter, du får hesten i stald.

Advokat Trine Binderup fra Advodan Aalborg fortæller her, hvad du skal være opmærksom på i forhold til eksempelvis undersøgelser, forsikring og efterfølgende problemer, hvis du overvejer at købe en hest.

 

Inden du køber hesten

Som køber er du sikret af købeloven, så hvis du som forbruger inden for de første seks måneder efter køb opdager mangler eller problemer med hesten, vil man oftest antage, at de var til stede, da hesten blev købt. Og derfor har du ofte mulighed for at kunne levere hesten tilbage eller få et nedslag i prisen.

Alligevel anbefaler advokaten, at du overvejer en række undersøgelser af hestens stand, inden du køber den – ligesom når du får lavet tests ved køb af en brugt bil. Så er der mere rene linjer, og du er som køber mere sikker på, hvilken hest du bringer med hjem.

”Men overvej, om prisen for eksempelvis handels- og røntgenundersøgelser er det værd i forhold til hestens købspris. Vil du have foretaget undersøgelser, bør du forhandle en skriftlig aftale med sælger om betingelserne. Ofte aftaler parterne, at hvis der er noget galt med hesten, bærer sælger udgiften – og omvendt betaler køber, hvis alt er ok,” siger Trine Binderup og fortsætter:

”Husk også at vælge en dyrlæge, som sælger ikke tidligere har benyttet – og sørg for at oplyse, hvilke betingelser I har aftalt om betaling, så du som køber ikke automatisk hænger på dyrlægeregningen.”

 

Når du har købt hesten

Ifølge advokaten kan omkostningerne til fx dyrlægebehandling løbe op i mange tusinde kroner i løbet af en hests levetid. Derfor kan det være en god idé at tegne forsikringer, når du har købt hesten.

”Det mest almindelige er at tegne en sygeforsikring – så kan du for en mindre selvrisiko få dækket op til 50.000 kr. i mange tilfælde. Du kan også tegne en livsforsikring eller en såkaldt uanvendelighedsforsikring, men det kræver som regel, at du får lavet henholdsvis handels- og røntgenundersøgelser ved køb – og desuden kan den årlige præmie være ret stor set i forhold til selve købsprisen, så igen er det en risikoafvejning for dig som køber,” siger Trine Binderup.

 

Inden for de første seks måneder

Hvis du inden for de første seks måneder efter køb opdager, at din nye hest har mangler eller problemer – eksempelvis er halt, blind på det ene øje eller har spat i bagbenene – skal du reagere så hurtigt som muligt for at gøre brug af dine rettigheder i forhold til købeloven.

”Som køber har du pligt til at opfylde din såkaldte tabsbegrænsningspligt. Det vil sige, at du gør klogt i hurtigst muligt at rette skriftlig henvendelse til sælger og beskrive, hvad der er galt med hesten og forsøge at indgå en mindelig aftale om, hvordan I kommer videre derfra. Er der tale om et akut problem med hesten, skal du sørge for at få den til dyrlægen og eventuelt sætte gang i behandling – også selvom du ikke har indgået en aftale med sælger endnu,” forklarer Trine Binderup.

Hun understreger ligeledes, at selvom du har gode rettigheder i forhold til købeloven, bør du altid forsøge at indgå en mindelig aftale med sælger om, hvad der skal ske med hesten. Hvis I først ender i en retssag, kan det blive dyrt og trække ud i flere år. Her kan en advokat oftest være behjælpelig med at finde gode mindelige løsninger på tvisten.

 

Efter de første seks måneder

Hvis du opdager fejl og mangler ved din nye hest efter de første seks måneder, kan det være svært at gøre et krav gældende over for sælger.

”Det er simpelthen svært at bevise, at manglerne var til stede ved køb. I realiteten kan der nemt opstå skader, fra det øjeblik hesten transporteres hjem og i den efterfølgende tid – fx når der kommer ny sadel på hesten, eller den får en ny rytter. Derfor vil man som oftest gøre brug af sine forsikringer, hvis man opdager sygdom eller mangler ved hesten efter det første halve år,” siger Trine Binderup.

 

2 kommentar

0 / 700 tegn

Andreas

Hei Hvis man som privat person har en hoppe eller to som man avler på årligt. Og nogle år beholder et føl, andre år sælger føllet. Skal der oplyses til skat om disse salg?

Trine Binderup

Hej Andreas Vurderingen af om et sådant salg skal indberettes til SKAT er forholdsvis kompliceret, men det er imidlertid udgangspunktet, at såfremt der er tale om salg af et aktiv som led i erhvervsmæssig virksomhed eller som led i spekulation med gevinst for øje, så vil der med rimelig sikkerhed skulle foretages en beskatning heraf. I din konkrete sag er der nok tale om salg af private aktiver, hvilet er skattefrit. Du bør dog rådføre dig med SKAT for et bindende svar på din konkrete situation.

Linda Boye sandberg

Hvordan er det med beskatning når man sælger privat til privat? har fået af vide at man må sælge 1 hest om året uden at oplyse det til skat i dette tilfælde her drejer det sig om en handel til 220.000kr

Trine Binderup

Hej Linda, Som udgangspunkt er indtægt ved salg af private aktiver skattefrit. Det er uden betydning, hvor stort beløbet er, hvorfor beløbet på 220.000 kr. ikke i sig selv forpligter dig til at betale skat. Det der har betydning for, om du skal betale skat, afhænger af, hvorvidt der er tale om et rent privat aktiv, eller om aktivet er solgt som led i erhvervsmæssig virksomhed eller som led i en spekulationsforretning. Hvorvidt du er forpligtet til at betale SKAT af de 220.000 kr. afhænger dermed af, om du tidligere har købt hesten med det formål at sælge den videre. Hvis dette er tilfældet, er du forpligtet til at betale SKAT. Hvis du derimod sælger hesten, udelukkende fordi du ikke længere ønsker den, er du ikke forpligtet til at betale SKAT. Vil du vide dig helt sikker, og undgå en ubehagelig overraskelse senere, så kontakt SKAT for konkret svar.