Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Udløber dit blå sygesikringskort i 2019?

  • Af Amanda Ellekilde Jørgensen, ADVODAN
  • 28. mar 2019
  • 13 Spørgsmål & svar

Skal du rejse i Europa, er det en rigtig god idé at have et gyldigt EU-sygesikringskort i tasken. Hvis dit kort står til udløb, skal du selv bestille et nyt på borger.dk – så får du et midlertidigt bevis med Digital Post og et fysisk kort i løbet af 2-3 uger. Kortet er gratis, og du kan også bestille det til din ægtefælle eller dine børn under 18, hvis de bor på din adresse.

Hvorfor skal jeg have et blåt sygesikringskort?

”Hvis du aldrig rejser i EU-lande, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz, behøver du faktisk ikke den blå sygesikring – den dækker nemlig ikke udenfor disse lande. Her er det til gengæld meget vigtigt, at du tegner en privat rejseforsikring,” fortæller advokat Louise Brandt Rosenkilde fra ADVODAN Thisted og fortsætter: ”Hvis du derimod godt kunne tænkes at rejse til et af disse lande, er det blå sygesikringskort dit sikkerhedsnet, hvis du skulle blive akut syg eller komme til skade.”

EU-sygesikringskortet viser, at du har krav på samme lægelige behandling som borgerne i landet, du rejser i. Det gælder, uanset om du er på ferie eller opholder dig i landet på grund af fx studie; så længe det drejer sig om et midlertidigt ophold.

Hvornår gælder kortet ikke?

Der er visse situationer, hvor du ikke er dækket af den blå sygesikring, selvom du rejser i EU. Louise Brandt Rosenkilde lister her fem tilfælde, hvor du skal være opmærksom på, at sygesikringen ikke gælder:

  1. Hvis du opholder dig i landet i mere end et år.
  2. Hvis du skal have sygetransport hjem til Danmark.
  3. Hvis lægelig behandling er formålet med din rejse.
  4. Hvis din behandling med rimelighed kan vente, til du er i Danmark igen.
  5. Hvis lægen/tandlægen/sygehuset ikke er tilknyttet landets offentlige sygesikring.

”Man skal også huske, at der i nogle lande er egenbetaling på visse sundhedsydelser. Da man kun har ret til samme behandling som borgerne i landet, kan man altså godt risikere selv at skulle betale for visse behandlinger,” påminder advokaten og giver et godt råd til alle rejseglade danskere: ”Uanset hvor du tager hen, er det altid en god idé at have en privat syge- eller rejseforsikring, når du pakker kufferten.”

Vil du vide mere?
Louise Brandt Rosenkilde

Louise Brandt Rosenkilde

Advokat | Vis faglig profil
Spørgsmål
Preben
3/28/2019 3:10:56 PM

Hvad dækkes af det blå kort og en rejseforsikring, hvis jeg dør i Spanien ?

Louise
4/2/2019 2:42:11 PM

Hej Preben,

Du skal tegne en privat rejseforsikring, da det blå sygesikringskort ikke dækker hjemtransport ved dødsfald.

Med venlig hilsen
Louise Brandt Rosenkilde
Louise Brandt Rosenkilde Advokat | ADVODAN Thisted Se faglig profil
Louise
4/2/2019 2:42:11 PM (1)

Hej Preben,

Du skal tegne en privat rejseforsikring, da det blå sygesikringskort ikke dækker hjemtransport ved dødsfald.

Med venlig hilsen
Louise Brandt Rosenkilde
Louise Brandt Rosenkilde Advokat | ADVODAN Thisted Se faglig profil
Lene
3/28/2019 4:28:33 PM

Jeg skal til Grønland og arbejde i 6 mdr hvad skal jeg være opmærksom på ?
Hvad forsikring er godt og have Og er det nok med det gule kort

Louise
4/2/2019 2:38:49 PM

Hej Lene,

Når du rejser i Grønland er du dækket via dit gule sygesikringskort, hvilket vil sige at du kan få lægebehandling. Det gule sundhedskort dækker udgifter, som ikke er omfattet af sundhedsvæsnet i Grønland.

Hjemtransport er imidlertid ikke dækket og du skal således tegne særskilt rejseforsikring som dækker hjemtransport. En rejseforsikring vil typisk også dække ulykke, ansvar og retshjælp.

Med venlig hilsen
Louise Brandt Rosenkilde
Louise Brandt Rosenkilde Advokat | ADVODAN Thisted Se faglig profil
Stasys
3/28/2019 4:52:19 PM

HI,
how to buy a blue health card?
Where to apply for it?
How much do you need to pay for the Blue Card?

Louise
4/2/2019 2:44:02 PM

You can apply here:

https://www.borger.dk/Handlingsside?selfserviceId=aa826fb7-895c-4e04-a64d-873b3bb408b3&referringPageId=f3b9aa55-4f30-4a95-ae85-493e7a391177&type=DK

Med venlig hilsen
Louise Brandt Rosenkilde
Louise Brandt Rosenkilde Advokat | ADVODAN Thisted Se faglig profil
Finn Sølvbjerg Hansen
3/29/2019 9:29:24 AM

Hvor finder jeg en formular for bestilling af nyt blåt kort?

Besvar indlæg
Louise
4/2/2019 2:31:21 PM

Hej Finn,

Du finder formularen på www.borger.dk.

https://www.borger.dk/Handlingsside?selfserviceId=aa826fb7-895c-4e04-a64d-873b3bb408b3

Med venlig hilsen
Louise Brandt Rosenkilde
Louise Brandt Rosenkilde Advokat | ADVODAN Thisted Se faglig profil
Morten
3/29/2019 9:29:41 AM

Kære Louise Brandt

En tekst med flere negationer:

”Hvis du aldrig rejser i EU-lande, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz, behøver du faktisk ikke den blå sygesikring – den dækker nemlig ikke udenfor disse lande. Her er det til gengæld meget vigtigt, at du tegner en privat rejseforsikring” .....

Må jeg forsigtigt foreslå, at teksten skrives om, så det er umiddelbart forståeligt.

Og gerne en kommentar til vilkår (hvis de kendes) efter Brexit.

Med venlig hilsen

Louise
4/2/2019 2:51:46 PM

Hej Morten,

Jeg beklager, hvis du finder artiklen forvirrende. Artiklen er korrekt formuleret, men jeg skal prøve at uddybe det for dig her.

Hvis du ikke rejser i EU-lande, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz, behøver du ikke have et blåt sygesikringkort. Det blå sygesikringskort dækker dig nemlig kun i disse lande.

I alle øvrige lande, dækker det blå sygesikringskort ikke - og rejser man således alene i disse lande, er det ikke nødvendigt med et blåt sygesikringskort.

Man må formode, at det blå sygesikringskort ikke vil dække i England efter Brexit, da England i så fald ikke længere er et EU-land.

Med venlig hilsen
Louise Brandt Rosenkilde
Louise Brandt Rosenkilde Advokat | ADVODAN Thisted Se faglig profil
Lene Tagesen Hansen
5/6/2019 6:56:28 AM

Min søn fylder 18 til juli. Skal han så have nyt blåt sygesikringskort, eller kan han bruge det samme hvis jeg bestiller et til ham inden han fylder 18?
Vh. Lene

Besvar indlæg
Louise Rosenkilde
5/15/2019 1:09:56 PM

Kære Lene,

Det blå sygesikringskort er som udgangspunkt gældende i 5 år. Din søn kan derfor godt bruge det samme kort, selvom du bestiller det til ham inden han bliver 18 år.

Det fremgår af sygesikringskortet, hvornår det udløber.

Med venlig hilsen
Louise

Med venlig hilsen
Louise Brandt Rosenkilde
Louise Brandt Rosenkilde Advokat | ADVODAN Thisted Se faglig profil
Besvar indlæg
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Personskadeerstatning Personskadeerstatning

Er du kommet ud for en ulykke, har du mulighed for at få erstatning. Men der er mange regler at tage højde for, og blot et enkelt fejltrin kan betyde, at du går glip af mange penge.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.729 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.729 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.