Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Ny virksomhedsguide til e-handel i EU

  • Af Stina Askholm Hansen
  • 26. apr 2019

Som virksomhed kan der være stort økonomisk potentiale at hente i at udvide sin e-handel fra Danmark til også at omfatte et eller flere EU-lande. Men det kan samtidig være en jungle at finde rundt i alle regler, direktiver og forordninger, så fælden ikke klapper, når det fx gælder forbrugerklager, samtykkeerklæringer, betalingsløsninger og momsregistrering.

”I den nye guide fra Erhvervsstyrelsen er alle retningslinjer for e-handel i EU for første gang samlet ét sted. Det er rigtig positivt, for det gør det alt andet lige nemmere at overskue som virksomhed, der gerne vil sælge til det europæiske marked. Guiden er et rigtig godt sted at starte, og så er der selvfølgelig nogle områder, der bagefter skal dykkes mere ned i og måske søges rådgivning omkring,” siger advokat Kristian Weber fra ADVODAN Glostrup.

Start med dansk lovgivning

Hvis du som virksomhed overvejer at udvide din webshop og fx også sende dine varer til tyskere eller franskmænd, bør du ifølge advokaten starte med at sikre, at du overholder dansk lovgivning.

”Hvis du lever op til alle regler for salg og markedsføring til danske kunder, så har du et rigtig godt udgangspunkt for at udvide din e-handel og overholde gældende EU-regler. EU arbejder nemlig hele tiden på at strømline regler og fastsætte minimumsrettigheder og -reguleringer, som de enkelte medlemslande skal indarbejde i deres nationale lovgivning,” siger Kristian Weber og fortsætter:

”Derfor er de danske regler på området meget lig EU-reglerne. Eksempelvis kan du i den nye guide finde en oversigt over, hvad fx den danske forbrugeraftalelov, markedsføringslov eller forbrugerklagelov svarer til i EU-lovgivningen og derigennem undersøge, hvilke EU-regler du skal overholde.”

Er der strengere krav?

Advokaten forklarer, at du dernæst skal undersøge, om det EU-land, som du gerne vil sælge til, har valgt at implementere strengere lovgivning end EU.

”Eksempelvis er reklamationsretten i EU fastsat til minimum to år, men i Sverige er forbrugernes reklamationsret på tre år, så det skal du naturligvis overholde. Samtidig bør du undersøge, om du skal lægge dansk eller fx tysk moms på varen samt, hvordan du griber forbrugerklager an i det pågældende land. Kan det foregå på engelsk, eller skal det være på det lokale sprog? Og risikerer du at skulle forsvare dig i landets forbrugerklagenævn, eller kan du trække sagen hjem til Danmark?,” slutter Kristian Weber.

Fakta – Ny virksomhedsguide fra Erhvervsstyrelsen: 

  • Vejledningen ”Virksomhedsguide til regler for e-handel i EU” er udkommet fra Erhvervsstyrelsen den 8. marts 2019.
  • I guiden finder du blandt andet en oversigt over gældende lovgivning på e-handelsområdet i EU samt en tjekliste med 10 konkrete spørgsmål, inden du kaster dig ud i e-handel uden for Danmarks grænser.
  • Læs hele den nye virksomhedsguide her
Vil du vide mere?
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.693 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.693 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.