Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Nyt direktiv: Bedre beskyttelse af rettighedshavere

  • Af Stina Askholm Hansen
  • 03. apr 2019

”De nuværende regler om ophavsret er ikke særligt tidssvarende og omfatter ikke alle de nye digitale muligheder, hvor brugere kan lægge film, musik, tekster og andet indhold online på medier som fx Facebook og YouTube. Her er kunstnerne ikke særligt godt beskyttet i dag, og derfor skal det nye EU-direktiv blandt andet være med til at holde onlineplatformene mere ansvarlig for det indhold, som bliver lagt op,” siger advokat Jens Fridolf Møller fra ADVODAN Glostrup.

Flere rettigheder

Ifølge advokaten er det nye copyright-direktiv især relevant for to grupper af personer.

”Hvis du driver en onlineplatform, hvor brugere kan uploade indhold, skal du fremadrettet sørge for at screene indholdet, når det bliver lagt op. Du skal så indgå en aftale med den pågældende kunstner – fx sangeren eller skribenten – om at kompensere dem for brugen af deres indhold. Hvis ikke, kan du stå tilbage med et erstatningsansvar,” fortæller Jens Fridolf Møller.

Hvor det nye direktiv altså lægger større ansvar over på onlineplatformene, vil det for kunstnerne give flere rettigheder. 

”Lige nu kan du fx afholde en koncert, for dagen efter at finde en videooptagelse af det på Facebook – uden at du har mulighed for at udøve dine ophavsrettigheder og få kompensation. Det samme er gældende, hvis brugere i dag lægger din musik eller sange på fx YouTube. Men når direktivet træder i kraft, er det alt ophavsretsbeskyttet indhold, der kommer til at få kompensation,” siger Jens Fridolf Møller. 

Stadig mange uklarheder

Advokaten understreger dog, at selvom direktivet er vedtaget og efter alt at dømme træder i kraft om to år, så er der stadig mange uklarheder.

”Det bliver fx spændende at se, hvordan det bliver i realiteten, når store medievirksomheder som YouTube skal indgå aftaler med mindre kunstnere. Og hvordan kunstnerne reelt skal forholde sig, hvis de opdager, at deres musik er lagt på platformen,” siger Jens Fridolf Møller og fortsætter:

”Vi ved heller ikke endnu, hvem præcist der er omfattet, når vi taler om brugerdrevne onlineplatforme – om det afhænger af brugertal, omsætning eller noget helt tredje – eller hvor meget de skal undlade at handle, før de står med et erstatningsansvar. Endelig er det uklart, hvor meget af indholdet der skal være tilgængeligt, før der skal kompenseres – må man fx lægge en kort teaser for en artikel eller film op, uden at der skal indgås en aftale med kunstneren?”

ADVODAN følger udviklingen omkring det nye EU-direktiv og sørger for at følge op med en ny artikel, når der er ny viden på området.

Vil du vide mere?
Jens Fridolf Møller

Jens Fridolf Møller

Advokat | Vis faglig profil
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Patent og varemærke Patent og varemærke

Din virksomheds immaterielle værdier som produkter, idéer og kendetegn kan give dig konkurrencefordele. Men det kræver, at du beskytter dem.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.722 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.722 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.