Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Rekruttering på sociale medier: Sådan overholder du GDPR

  • Af Stina Askholm Hansen
  • 02. maj 2019

Sociale medier er efterhånden et vigtigt værktøj i mange virksomheders rekrutteringsproces. Enten som kanal for jobopslag eller som en måde at finde flere oplysninger om kandidater på.

Alt lige fra fritidsinteresser og politisk orientering til tidligere erhvervserfaring er bare et par klik væk, men må du egentlig bruge al den tilgængelige information, hvis du samtidig skal overholde de skrappe krav i Databeskyttelsesforordningen?

Når det kommer til behandling af data om jobkandidater, er der ifølge advokat Indira Beckovic fra ADVODAN Tønder tre ting, du som arbejdsgiver skal være opmærksom på.

1. Oplysninger skal være relevante

Når du klikker dig ind på sociale medier for at undersøge den person, der måske bliver virksomhedens kommende kollega, behøver du ifølge advokaten ikke at tage skyklapper på.

”Som udgangspunkt må du læse alt, hvad personerne selv har offentliggjort og lagt ud på sociale medier som fx Facebook, Instagram og LinkedIn. Men det er ikke al information, som du må registrere og behandle i forbindelse med rekrutteringen, ” siger Indira Beckovic og fortsætter:

”Du må kun registrere og behandle personoplysninger, der er relevante, saglige og proportionelle i forhold til formålet. Tidligere erhvervserfaring er fx relevant, mens politisk eller seksuel orientering sjældent vil være nødvendigt for en arbejdsgiver at vide noget om. Til gengæld kan følsomme oplysninger, fx helbredsoplysninger, i nogle tilfælde godt betragtes som relevante at registrere – fx hvis du søger en receptionist, og du finder ud af, at en kandidat er synshandicappet.”

2. Du har oplysningspligt

Ifølge advokaten gælder der også en oplysningspligt, når du indsamler og registrerer personoplysninger om potentielle kandidater fra sociale medier.

”Først og fremmest bør du skrive på hjemmeside, i jobopslag og andre relevante steder, at du i forbindelse med en rekrutteringsproces indhenter relevante oplysninger på sociale medier. Så er kandidaterne så at sige ’advaret’ på forhånd, ” siger Indira Beckovic.

Hun forklarer, at oplysningspligten også gælder, når du har søgt informationer på konkrete personer.

”Så skal du sende en mail eller et brev. Her skal du fortælle den enkelte kandidat, hvilke oplysninger du har registreret om vedkommende samt begrunde, hvorfor de enkelte oplysninger er relevante for rekrutteringsprocessen. Endelig skal du oplyse, hvor længe du opbevarer oplysningerne. Såfremt vedkommende bliver ansat, må du som udgangspunkt opbevare oplysningerne indtil fem år efter ansættelsesforholdets ophør og ellers i seks måneder efter modtagelsen.”

3. Husk at indhente samtykke

Endelig skal du som arbejdsgiver huske at indhente samtykke fra jobkandidaterne, hvis du ønsker at opbevare oplysningerne i længere tid end de seks måneder.

”Hvis du fx afviser en kandidat, men måske er interesseret i vedkommende til et senere job, så skal du indhente samtykke til at opbevare oplysningerne i en periode ud over de seks måneder,” forklarer Indira Beckovic.

Vil du vide mere?
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Persondata Persondata

Brug for hjælp? ADVODAN kan hjælpe dig med at få overblik over håndtering af persondata i din virksomhed.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.725 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.725 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.