Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Skærpede regler for reelle ejere: Årlig undersøgelsespligt og øget risiko for tvangsopløsning

  • Af Simone Lehmann Plett, ADVODAN
  • 15. maj 2019
  • 4 Spørgsmål & svar

Advokat Kelvin V. Thelin, der dagligt arbejder med selskabsret hos ADVODAN i Holbæk og København, kommer her med en kort gennemgang af de nye regler og særligt deres betydning for selskabsejere.   

Hvad er nyt?

Når de nye regler træder i kraft skal alle selskaber mindst én gang årligt undersøge, om der er sket ændringer i de registrerede oplysninger. Til opbakning heraf underlægges bl.a. alle reelle ejere i fx et A/S eller ApS, at forsyne selskabet med oplysninger om ejerforhold, hvis selskabet anmoder om det. Ud fra oplysningerne skal selskabet kunne identificere de reelle ejere og deres rettigheder.

Udover årligt at undersøge ændringer i de registrerede oplysninger om selskabets reelle ejere er det nu også bestemt, at resultatet af undersøgelsen skal fremlægges på den ordinære generalforsamling. Derfor anbefaler Kelvin V. Thelin, at virksomheder opdaterer sin dagsorden for den ordinære generalforsamling.

De nye regler gælder dog ikke kun selskaber, men påvirker også foreninger og fonde, som også har forsyningspligt. For fonde, hvor der ikke er ejere i traditionel forstand, gælder forsyningspligten for de reelle ejere.

”Selskaber har i dag pligt til at indhente, opbevare og registrere oplysninger om deres reelle ejere. Ved manglende overholdelse af pligten til registrering, er der risiko for tvangsopløsning. Med lovændringen skærpes risikoen for tvangsopløsning,” forklarer Kelvin V. Thelin.  

Med de nye regler kan et selskab risikere tvangsopløsning hvis:

  • der ikke er registreret oplysninger om reelle ejere
  • de registrerede oplysninger om reelle ejere er mangelfulde
  • der ikke er opbevaret dokumentation for oplysninger om reelle ejere
  • der er opbevaret mangelfuld dokumentation

”Selskabernes undersøgelsespligt medfører øget administration og er endnu en tilføjelse til to do-listen, som alle skal være opmærksomme på. Manglende overholdelse er i yderste konsekvens risiko for tvangsopløsning,” understreger Kelvin V. Thelin.

Vil du vide mere?
Kelvin Valeur Thelin

Kelvin Valeur Thelin

Managing Partner og advokat | Vis faglig profil
Spørgsmål
Arne
5/16/2019 9:58:00 AM

Hej Kelvin.
Har du mulighed for at oplyse detaljer om, hvilken lov der beskriver de nye regler?
Pft.

Anne Fredholm
5/16/2019 1:30:54 PM

Hej Arne,

På nuværende tidspunkt er der vedtaget en lov om ændring af selskabsloven, lov om erhvervsdrivende fonde og en række andre love, hvoraf de forskellige ændringer fremgår.

Når de nye regler træder i kraft den 10. januar 2020, vil de fremgå af direkte af de forskellige love, f.eks. vil en del af de nye regler fremgå direkte af selskabsloven.

Selve den nye lov kan du finde på retsinformation.dk: https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=209147

Du er velkommen til at kontakt mig, hvis du ønsker rådgivning omkring de nye regler.

Med venlig hilsen
Anne Fredholm

Med venlig hilsen
Anne Fredholm
Anne Fredholm Advokatfuldmægtig | ADVODAN Holbæk Se faglig profil
Besvar indlæg
Merete
5/16/2019 1:18:23 PM

Hej Kelvin

Jeg har hjulpet to familiemedlemmer med at oprette et ApS sammen. De er registret som stiftere, direktører og reelle ejere med CPR-nummer. Dokumentationen for ejerskabet af anparterne er stiftelsesdokumentet og ejerbogen. De har en ejeraftale, som forbyder salg og pantsætning af anparterne til 3.mand uden tilbud om salg til medejeren og giver regler om arvefald. De er nære og kære og vil altid være reelt orienteret. Er selskabet forpligtet / berettiget til at opbevare CPR-bevis for direktørerne? Og/eller skal de to ejere fx erklære noget om ejerskabet i referatet af den ordinære generalforsamling?

På forhånd tak og venlig hilsen
Merete

Anne Fredholm
5/22/2019 9:53:20 AM

Hej Merete,

Virksomheden er forpligtet og berettiget til at opbevare oplysninger om dets reelle ejere. Der er tale om grundlæggende identitetsoplysninger, herunder navn og CPR-nummer.

Efter de nuværende såvel som de nye regler skal virksomheden mindst én gang årligt og som minimum i forbindelse med den ordinære generalforsamling sikre, at de registrerede oplysninger er korrekte og opdaterede. Det nye er, at virksomheden skal kunne fremlægge resultatet af undersøgelsen om de registrerede oplysninger.


Du er velkommen til at kontakt mig, hvis du ønsker rådgivning omkring de nye regler.

Med venlig hilsen
Anne Fredholm

Med venlig hilsen
Anne Fredholm
Anne Fredholm Advokatfuldmægtig | ADVODAN Holbæk Se faglig profil
Besvar indlæg
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Selskabskonstruktion og virksomhedsformer Selskabskonstruktion og virksomhedsformer

Se og læs guides, e-bog, tidslinje og infografikker om sikker virksomhedsdrift og konstruktion.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.729 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.729 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.