Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Flyforsinkelse eller aflyst fly? Sådan er dine rettigheder

  • Af Simone Lehmann Plett, ADVODAN
  • 05. jul 2019
  • 4 Spørgsmål & svar

”Det er en ærgerlig og frustrerende situation at stå i, når en flyaflysning eller -forsinkelse sætter en stopper for feriestarten. Den bedste måde du kan forberede dig på en sådan situation, er at sætte dig ind i, hvad dine rettigheder er for økonomisk kompensation”, fortæller advokatfuldmægtig Anna Øding Bjerregaard fra ADVODAN Holbæk.

Hvornår har du ret til kompensation?

Er dit fly mere end 5 timer forsinket før afrejsen eller mere end 3 timer forsinket ved ankomsten, betegnes forsinkelsen som en aflysning. Derved har du krav på, at flyselskabet enten refunderer hele billetprisen, omlægger rejsen hurtigst muligt eller til en anden dato, eller refunderer billetprisen, hvis du selv finder en ny billet, fordi flyselskabet ikke hjælper dig.

Du har som hovedregel ret til kompensation, hvis dit fly bliver aflyst. Her har du ret til følgende kompensation:

  • 250 euro ved flyvninger på max 1.500 km.
  • 400 euro ved flyvninger over 1.500 km indenfor EU og for flyvninger mellem 1.500-3.500 km udenfor EU.
  • 600 euro ved flyvninger over 3.500 km udenfor EU.

”Nægter flyselskabet dig boarding pga. overbooking er du også berettiget til ovenstående kompensation. Dog har du ikke ret til kompensation, hvis flyet er blevet aflyst mindst to uger før afrejsetidspunktet, eller du har fået en ombooking, som overholder en række tidsgrænser”, pointerer Anna Øding Bjerregaard.  

Usædvanlige omstændigheder

Er flyet blevet aflyst pga. usædvanlige omstændigheder, har du ikke krav på kompensation. Omstændighederne kan fx være uvejr, krig og ulovligt varslede strejker. Altså situationer som flyselskabet ikke har kontrol over.

Når du søger kompensation

Ved flyforsinkelse og -aflysning er det vigtigt, at du gemmer dit boardingkort fra flyrejsen, så du kan fremvise det, når du søger om kompensation. Derudover skal du gemme kvitteringer på fx mad og drikke, du har købt under ventetiden, hvis flyselskabet ikke har sørget for forplejning. Har du været nødsaget til at blive indkvarteret på hotel, skal du også her gemme kvitteringerne, så du kan få kompensation for den udgift.

”I de fleste tilfælde søger du kompensation gennem flyselskabets hjemmeside, men det skal du tjekke i de betingelser, der fulgte med, da du købte billetten”, forklarer Anna Øding Bjerregaard og fortsætter:  

”Mange flyselskaber vil arbejde hårdt for ikke at udbetale kompensation. Derfor kan det være en god idé at søge juridisk assistance til at få kompensationen i hus.”

Vil du vide mere?
Anna Øding Bjerregaard

Anna Øding Bjerregaard

Advokatfuldmægtig | Vis faglig profil
Spørgsmål
Finnbogi
8/23/2019 10:33:19 AM

Én bemærkning: Vi skulle afsted én lørdag morgen fra Færøerne til Kbh med SAS Airbus 320, men rejsen blev aflyst p.g.a. vejr. Samme dag landede og afgik 6 andre A 320 fly, men SAS undskylde sig med, at vejret var for dårligt, at de ikke kunde lande.
Ja og her står kunden, vi var to; som så bara må acceprere, at SAS med sine Airbus 320 ikke kan lande, selv om andre selskaber med A 320 landede regelmæssigt denne dag.
Vi kom så afsted med Atlantic Airways søndag aften, og måtte så overnatte på vores egen regning i Kbh, for at kommer til Sejerø 2 døgn forsinket.

Mvh - Finnbogi

Besvar indlæg
Anna Øding Bjerregaard
9/16/2019 2:37:32 PM

Kære Finnbogi,

Et flyselskab kan som udgangspunkt godt aflyse en flyafgang pga. vejrlig, også selvom andre fly ikke er blevet aflyst, flyselskabet bør dog begrunde hvorfor netop jeres fly blev aflyst, når øvrige ikke gjorde.

Højesteret har imidlertid afsagt en lignende dom, hvor et fly måtte omdirigeres på sin rute fra København til Washington pga. uvejr med stærk vind og lynnedslag nær landingsbanen. Passagerne fik ikke tilkendt kompensation, selvom andre fly landede i Washington i samme tidsrum.

Med venlig hilsen
Anna Øding Bjerregaard, adv.fm.

Med venlig hilsen
Anna Øding Bjerregaard
Anna Øding Bjerregaard Advokatfuldmægtig | ADVODAN Holbæk Se faglig profil
Besvar indlæg
Finnbogi
9/16/2019 5:05:20 PM

Så enkelt er det ikke Anna Øland-Vi var på Færøerne med SAS, og da vi skulle tilbage, blev SAS flyvningen aflyst p.g.a. vejret, mens alla andre flyruter med samme slags fly Airbus 120 blev gennemført normalt denne dag. Vi skulle være rejst med SAS lørdag morgen kl.11, men kom først til Danmark om aftenen søndag; sådan at vi ikke kunne nå færgen til Sejerø, og måtte derfor ind logere på hotel, og kom først hjem over to døgn forsent.Så det blev én dyr omgang for 2 pensionister.
Mvh - Finnbogi Johannessen

Besvar indlæg
Kim
2/10/2020 7:04:42 PM

Hej.
Hvis et fly aflyses 5 måneder før afgang sfa. Boeing-fly, der er groundede. Har man da krav på at blive fragtet til slutdestinationen (indenfor EU) fremfor at modtage den refusion flyselskabet foreslår?

Vh Kim

Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Personskadeerstatning Personskadeerstatning

Er du kommet ud for en ulykke, har du mulighed for at få erstatning. Men der er mange regler at tage højde for, og blot et enkelt fejltrin kan betyde, at du går glip af mange penge.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.774 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.774 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.