PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Få rådgivning om skilsmisse og separation hos Advodan Aalborg-Brønderslev

Det er en svær situation at skulle igennem en separation eller skilsmisse og samtidig kan det være vanskeligt at overskue mange af de praktiske, økonomiske og juridiske ting, du pludselig er tvunget til at tage stilling til.

Det er derfor en god ide at kontakte en af Advodan Aalborgs familieretsadvokater, der kan hjælpe dig med at få et overblik over de spørgsmål og forhold, som du skal tage stilling til, når du skal skilles eller separeres.

Det gælder også selvom, at du har truffet beslutningen eller har været med til at træffe beslutningen om at forlade ægteskabet.

Hvis I så oven i købet ikke er enige om tingene, er det ekstra vigtigt med en god advokat. Det er en god start at være godt forberedt, så jo før du tager fat i en advokat, jo bedre.

Separation og skilsmisse

Du kan blive separeret/skilt ved bevilling eller ved dom. For at blive separeret/skilt ved bevilling kræver det, at I er enige om separationen/skilsmissen samt vilkårene herfor. Det er ganske få forhold, I skal være enige om. Forholdet til børn indgår ikke i en ægteskabssag. Er I derimod ikke enige, oversender Familieretshuset sagen til domstolene, der herefter træffer afgørelse efter at have hørt begge parter. Det er ikke nødvendigt at I er enige på ansøgningstidspunktet. Du kan derfor uden at kontakte din ægtefælle ansøge på Familieretshusets hjemmeside med NemID.

Du har altid krav på at blive separeret, hvis ikke du ønsker at leve sammen med din ægtefælle længere, men du kan ikke blive skilt med det samme, med mindre I er enige herom, eller hvis et af følgende forhold gør sig gældende:

  • Din ægtefælle har været utro
  • Du og din ægtefælle har boet hver for sig i 2 år på grund af uoverensstemmelser
  • Din ægtefælle har begået grov vold mod dig eller jeres børn
  • Din ægtefælle er allerede gift med en anden (bigami)
  • Din ægtefælle har bortført jeres fælles barn til udlandet.

Er du blevet separeret, skal du være opmærksom på, at du ikke automatisk bliver skilt, når der er forløbet 6 måneder. Du skal først indsende en ansøgning om skilsmisse til Familieretshuset herom.

Der er en række vilkår, som I skal være enige om, hvis I skal separeres/skilles ved bevilling

Vilkår

Udover at du og din ægtefælle skal være enige om, at I vil separeres/skilles, er der en række vilkår, som I skal være enige om, hvis I skal separeres/skilles ved bevilling. Det er følgende:

  • Skal den ene af jer betale ægtefællebidrag til den anden?
  • I tilfælde af bidragspligt, skal I også bestemme i hvor lang tid. Selve beløbet kan Familieretshuset fastsætte for jer.
  • Bor I i en lejet lejlighed, skal I være enige om, hvem af jer der skal fortsætte med at blive boende.
  • Er du og din ægtefælle ikke enige om at blive separeret/skilt og de anførte vilkår, kan I ikke blive separeret/skilt ved bevilling og sagen skal behandles ved domstolen.

Det er dog ikke et krav, at der er enighed om forældremyndighed, børns bopæl og samværsret. Skilsmissesagen og børneansvarssagen kører som to særskilte sager.

Registreret partner

Hvis du er i registreret partnerskab, er det de samme regler, der gælder, som hvis du var gift.

Hvad betyder separation og skilsmisse juridisk

Der er forskel på at blive separeret og skilt. Den juridiske opløsning af ægteskabet sker ved skilsmisse, hvorimod en separation kan betragtes som en prøveperiode, hvor man formelt stadig er gift. Det betyder, at såfremt man flytter sammen igen, falder separationen som udgangspunkt bort.

En separation eller skilsmisse betyder, at

  • I ikke længere arver hinanden, hvis en af jer dør.
  • I er normalt ikke længere begunstigede på hinandens livsforsikringer.
  • Jeres formuefællesskab ophører. Det betyder, at de ting I ejer sammen på det tidspunkt hvor I sender ansøgningen om separation til Familieretshuset, udgør dét, der skal deles imellem jer.
  • Den gensidige troskabspligt forsvinder.
  • Husk, at selvom I er separeret, er selve ægteskabet ikke ophævet. Derfor kan I først gifte jer med en anden, når I er skilt.

Efter 6 måneders separation har I hver især ret til at blive skilt. Hvis I undervejs bliver enige om, at I vil skilles, behøver I ikke at vente 6 måneder.

Indsender formularen...

Har du brug for rådgivning i forhold til skilsmisse og separation? Kontakt os i dag, så kan vi hjælpe dig videre. 

Bidrag

Der er forskellige former for bidrag som du skal være opmærksom på.

 

Ægtefællebidrag:

Ægtefæller har pligt til at forsørge hinanden. Hvis I flytter fra hinanden, kan du søge om bidrag uden at være separeret/skilt. Du ansøger Familieretshuset om at få fastsat bidrag, hvis din ægtefælle ikke opfylder sin forsørgelsespligt. En sådan afgørelse fra Familieretshuset gælder kun, indtil I er separeret eller skilt.

I forbindelse med jeres separation/skilsmisse er et af vilkårene, at I skal være enige om spørgsmålet omkring bidragspligten og i givet fald, hvor lang tid der er bidragspligt. Du og din ægtefælle kan selv indgå aftale om bidragspligten og længden af perioden, hvis I kan blive enige herom. Kan I ikke det, skal spørgsmålet afklares ved domstolene.

På samme måde kan du og din ægtefælle også selv indgå aftale om bidragets størrelse. Kan I ikke blive enige herom, er det Familieretshuset, der fastsætter størrelsen heraf. Der er faste regler herfor, hvor man ser på begge ægtefællers indkomst og antal børn.

 

Ansøgningsfrister:

Du skal være opmærksom på, at hvis du ønsker bidrag fra det tidspunkt, hvor I flytter fra hinanden, skal din ansøgning være modtaget i Familieretshuset senest 2 måneder efter, I er flyttet fra hinanden. I så fald kan du få bidrag med tilbagevirkende kraft.

Ikrafttræden kan også være fra et andet tidspunkt, som for eksempel datoen for separationsbevilling eller datoen for endelig dom om separation eller skilsmisse – hvis der er aftalt bidragspligt, eller retten har besluttet, at der er bidragspligt.
Ansøger du mere end 2 måneder efter den bidragsudløsende begivenhed, fastsættes bidraget fra datoen for ansøgningens modtagelse i Familieretshuset.

Bodeling

Det er ikke et vilkår for separation eller skilsmisse, at I er enige om fordelingen. Familieretshuset kan ikke hjælpe med bodeling. Ved bodeling forstås hele fællesboet - altså ikke alene indbo. Banken skal ikke respektere en aftale om opdeling af gæld. Hvis der ikke kan opnås enighed, kan Skifteretten hjælpe - eventuelt ved at udpege en bobehandler, der for parternes regning udarbejder udkast til boopgørelse.

 

Pension

Udgangspunktet er, at pensionen ikke deles, men der findes regler, der kan kompensere, hvis der er stor forskel. Der tages stilling til dette ved bodeling. Ofte skal du overveje ny begunstigelse, når den tidligere ægtefælle ikke længere er begunstiget.

Få professionel rådgivning

Disse forhold er vigtige at få afklaret sammen med din tidligere ægtefælle. Vi kan give dig råd og vejledning, der kan hjælpe dig til den bedst mulige løsning.

Er I ikke enige om tingene, kan det ende i en lang og udmattende sag. En god skilsmisseadvokat sørger for at varetage dine interesser bedst muligt, men hjælper dig samtidigt med at finde frem til en fælles løsning, således at I begge kan komme videre.

Det er derfor en god ide, når du har besluttet dig for, at du vil separeres/skilles, allerede fra starten af at kontakte en af Advodan Aalborgs advokater for en drøftelse af det videre forløb og gerne under et personligt møde med dig. Vi tilbyder rådgivning om juridiske forhold ved separation og skilsmisse samt udarbejdelse af ægtepagter mv.

Vi yder naturligvis også rådgivning om andre privatøkonomiske forhold, herunder om formuefællesskabet, fuldstændigt særeje, skilsmissesæreje og kombinationssæreje mv.

Ring til en af vores dygtige advokater på 9631 3300 og lad os tage en snak om, hvordan vi hjælper dig bedst igennem skilsmissen eller separationen.

Kontakt en af vores familieretsadvokater

Hanne Bruun Jacobsen

Advokat (H), Partner, Autoriseret Bobestyrer, Certificeret Insolvensadvokat, Mediator 96 31 33 03 26 88 18 68 Advodan Aalborg & Brønderslev