PrivatErhverv
Jylland
Sjælland
Bornholm

Forældrekøb

Et forældrekøb betyder, at du som forælder køber en ejerlejlighed, lejer den ud til dine børn og på den måde sikrer dem fast bolig under studietiden.

Forældrekøb af ejerlejlighed

Et forældrekøb foregår som et almindeligt boligkøb, men du skal undersøge, om ejerforeningen tillader forældrekøb. Desuden skal du overveje, om du selv har råd til at betale for lejligheden, om du selv har ønske om at bo i lejligheden senere hen og undersøge skatteforholdene ved forældrekøb.

Lejekontrakt og boligsikring

Selvom du lejer en bolig ud til egne børn, er du omfattet af lejeloven, hvilket er grunden til, at vi anbefaler at udforme en formel lejekontrakt.

En formel lejekontrakt er også en forudsætning for, at dit barn kan søge om boligsikring. Om dit barn er berettiget til boligsikring afhænger af huslejen, boligens størrelse, personlige indkomst- og formueforhold, og om der er børn i husstanden. Boligsikring er skattefrit.

Når studieboligen skal sælges

Når du sælger lejligheden, vil du blive beskattet af fortjenesten. Sælges lejligheden med et tab, kan dette fradrages i andre skattepligtige gevinster, men du bør også overveje, om du selv ønsker at flytte ind i boligen.

Der kan være skattemæssige fordele ved at lade dit barn købe ejerlejligheden efter studietiden, og da prisen ikke behøver at være markedsprisen, er der mulighed for at sikre dit barn en billig ejerlejlighed.

I henhold til skattereglerne kan du sælge ejerlejligheden til dit barn til en pris svarende til den offentlige ejendomsvurdering på handletidspunktet minus 15 procent.

Skat og forældrekøb

Hvis du har et overskud på udlejningen, skal dette beskattes.

  • Ejendomsskatter, vand, kloak- og renoveringsafgifter og udgifter til forsikring af boligen kan dog trækkes fra i lejeindtægten.
  • Overvej virksomhedsskatteordningen, som giver dig fordele, hvis du betaler topskat og samtidig finansierer købet af lejligheden ved lån.
  • Ejendomsværdiskat bortfalder, da der er tale om en udlejningsejendom.
  • Huslejen må ikke sættes for billigt, da du ved en meget lav husleje kan risikere at blive beskattet af differencen mellem den satte leje og markedsværdien. Huslejenævnet kan afgøre, om en husleje er fejlagtig sat.

Andelsbolig som forældrekøb

Langt de fleste forældre vælger at købe en ejerlejlighed som forældrekøb. Overvejer du i stedet at købe en andelsbolig, skal du være særligt opmærksom på, at du ikke opnår de samme skattemæssige fordele som ved forældrekøb af ejerlejlighed. Det er heller ikke sikkert, at andelsboligforeningen tillader forældrekøb. Derfor er det vigtigt at tjekke foreningens vedtægter på forhånd.

Brug for hjælp?

Uffe Thorlacius

Advokat (H), Partner 46 14 51 14

Simon Hauch

Advokat (H), Partner 51 64 96 14

Dennis Holm Pedersen

Advokat (H), Partner 46 14 51 09

Thomas Damsholt

Advokat (H), Partner 45 88 05 55

0 kommentarer