PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Hvad er et registreret partnerskab?

Efter ændringer i ægteskabsloven trådte i kraft i 2012, er det ikke længere muligt at indgå i registrerede partnerskaber. I stedet kan I som par af samme køn nu indgå i et ægteskab.

Hvad er et registreret partnerskab?

Et registreret partnerskab var tidligere en juridisk betegnelse for, at to personer af samme køn lod deres partnerskab registrere til kommunen. Indtil 2012 var det nemlig ikke muligt for par af samme køn at blive gift på traditionel vis.

Bestemmelserne i dansk lovgivning, som omhandlede ægteskab og ægtefæller, gjorde sig som hovedregel også gældende for registreret partnerskab og registrerede partnere. For eksempel havde parterne gensidig forsørgelsespligt og samme arveret som ægtefæller, ligesom partnerskabet kunne opløses efter samme regler, der gjorde sig gældende for ægteskabet.

Da ægteskabsloven blev ændret i 2012, blev loven om registreret partnerskab ophævet, og det er derfor ikke længere muligt at indgå i et registreret partnerskab i Danmark.

Betingelser

For at registrere et partnerskab før 2012 var det et krav, at mindst én af forholdets parter havde dansk bopæl og var dansk statsborger, eller at begge parter havde haft bopæl her i Danmark de seneste to år op til registreringen.

Statsborgerskab i Holland, Finland, Norge, Sverige og Island blev i denne forbindelse betragtet som dansk statsborgerskab. Det vil sige, at et registreret partnerskab kunne indgås i Danmark, hvis en af parterne var statsborger i et af disse lande samt havde bopæl i Danmark.  

 

Hvad gør vi, hvis vi er i et registreret partnerskab?

Selvom loven om registreret ægteskab er ophævet, gør den sig forsat gældende for jer, der har indgået et registreret partnerskab. I kan med andre ord fortsætte uændret i jeres registrerede partnerskab, eller I kan vælge at omdanne jeres registrerede partnerskab til et ægteskab.

Indsender formularen...

Har du brug for rådgivning?