PrivatErhverv
Jylland
Sjælland
Bornholm

Forældrekøb: Sælg nu og udløs en skattegevinst til dit barn senere

Hvis dit barn overvejer at købe den lejlighed, I har købt som forældrekøb, er timingen god lige nu. Dit barn kan nemlig sikre sig en betydelig skattefri fortjeneste, den dag lejligheden skal sælges igen.

Et forældrekøb er ofte en måde at sikre sit barn en bolig under studiet. Og når studiet er i hus, er det for de fleste tid til at sælge lejligheden videre. Sælger du til dit barn, kan du som udgangspunkt gøre det til en pris, der ligger 15 procent under den seneste offentlige ejendomsvurdering.

I øjeblikket er det de offentlige ejendomsvurderinger fra 2011, som gælder. Men Folketinget har varslet, at der i 2019 kommer et helt nyt ejendomsvurderingssystem, som sandsynligvis vil betyde, at vurderingerne stiger markant – særligt i landets største studiebyer.

”Ønsker man at sælge den forældrekøbte lejlighed videre til barnet, og har barnet mulighed for at købe, kan man lige så godt gøre det nu, inden de nye vurderinger kommer. På den måde vil barnet kunne opnå en større skattefri fortjeneste, når han eller hun senere sælger lejligheden videre til markedsprisen”, fortæller Hans Christian Færch fra Advodan i Glostrup.

 

Betingelser for brug af 15-procent-reglen

Men inden du sælger, gør du klogt i at tjekke reglerne.
 
”For at man kan anvende den såkaldte 15-procentregel, forudsætter det, at man ikke har indhentet en mæglervurdering og dermed ikke kender lejlighedens markedspris”.

”Herudover skal man være sikker på, at lejligheden ved den seneste ejendomsvurdering havde status som ikke-udlejet. Havde lejligheden derimod status som udlejet på vurderingstidspunktet, kan man ikke benytte den såkaldte 15-procent-regel, medmindre man indhenter en ny vurdering fra SKAT. Lejlighedens status vil fremgå af vurderingsmeddelelsen, men er man i tvivl, er det en god idé at søge rådgivning hos en advokat”.  

 

Vær OBS på bopælskrav

For at dit barn efterfølgende kan sælge lejligheden videre med en skattefri gevinst, er det vigtigt, at han eller hun reelt bor i lejligheden i en periode efter købet.

”Der er ikke nogen specifik tidsramme for hvor lang tid, man skal bo i lejligheden, inden man kan sælge videre. Men jeg anbefaler, at man som minimum bor i lejligheden i et års tid - og at man rent faktisk bor der fuld tid og ikke blot gør et halvhjertet forsøg på at få det til at ligne. Man skal fx passe på med at bo halvdelen af tiden i lejligheden og den anden halvdel hos en kæreste. Det vil også kunne ses på vand og varmeregningen, hvis man ikke reelt bor i lejligheden – og det kan SKAT godt finde på at tjekke”, understreger Hans Christian Færch.

Læs mere om forældrekøb

0 kommentarer