PrivatErhverv
Jylland
Sjælland
Bornholm

Nybyg: Se dig for, inden du skriver under

En krise på retur, øget beskæftigelse og lave renter får boligdrømmene til at spire blandt mange danskere. Byggefirmaerne hjælper gerne med at indfri drømmene, men du skal se dig godt for, inden du sætter din underskrift.

Et besøg hos et byggefirma giver ofte ny næring til boligdrømmen, som pludselig bliver mere konkret, når man bliver præsenteret for fotos, tegninger og skitser.

Køb af ny bolig er dog en stor udskrivning for de fleste, så ofte vil man gerne have tegninger og skitser med hjem for at overveje det hele en ekstra gang, før den endelige beslutning træffes. Men her gælder det om at være vågen!

"Vi har set en del tilfælde, hvor byggefirmaer har bedt kunder om at underskrive nogle dokumenter for at kunne få tegningerne med sig hjem. Dokumenter, som rent faktisk er en garanti, der forpligter boligkøberne i forhold til byggefirmaets forretningsvilkår," forklarer advokat Kristina Søgaard fra Advodan og fortsætter:

"Disse forretningsvilkår indeholder ofte en betingelse om, at man samtidig forpligter sig til at stille en garanti, og det er jo så på et tidspunkt, hvor boligkøberne måske ikke har grønt lys fra banken endnu, og hvor de i hvert fald ikke kender den endelig pris på projektet".

 

Projekt gennemført på kundens regning

Mange byggefirmaer frister med, at der først skal betales ved indflytning, og dét budskab slår igennem i bevidstheden hos danskerne med boligdrømme.

"Det lader til, at mange sænker paraderne, når de får at vide, at de først skal betale for hele huset ved indflytning og derfor fejlagtigt tror, at de ikke er økonomisk bundet, inden projektet formelt er sat i gang, siger Kristina Søgaard og understreger:

"Det er bare en sandhed med modifikationer, for har man stillet en garanti, har byggefirmaet altså krav på at få pengene udbetalt. I de mest alvorlige tilfælde vi har set, har byggefirmaet valgt at gennemføre et byggeri på kundens regning, til trods for at kunden ombestemte sig inden igangsættelsen af projektet og alligevel ikke ønskede at bygge," fortæller Kristina Søgaard.

 

Skriv under, når du er sikker

Vil du sikre dig mod store ærgrelser og udskrivninger, råder advokaten derfor til, at du som kommende husbygger ikke skriver under på en entreprisekontrakt eller en del af en entreprisekontrakt, før du er hundrede procent sikker på, at du rent faktisk ønsker, at huset skal bygges, og at du kan få finansieret projektet i banken.

1 kommentar

Louise

Vi står og skal bygge hus, men er meget i tvivl om hvorvidt vi skal have advokat ind over. Det er et typehus gennem eurodan vi skal have bygget, hvor der betales ved indflytning. Hvordan "plejer" man at gøre mht. advokat og nybyg?

Kristina Søgaard

Kære Louise Jeg vil anbefale jer at bruge en advokat i forbindelse med indgåelse af aftale med et byggefirmaet. Det er ikke sikkerhed nok, at huset først skal betales ved indflytning, for i de fleste entreprisekontrakter skriver man under på at betale uanset hvad. Dvs., at man først skal betale ved indflytning, men man har ikke retten til at holde penge tilbage, hvis der er mangler ved ejendommen. Derudover er der en del byggefirmaer, som forsøger at lempe på det almindelige mangelsbegreb. Altså at der skal mere til inden noget er en mangel. Endeligt indeholder rigtig mange entreprisekontrakter en "blanco-check" i forhold til at opkræve ekstra for fundering. Jeg håber, at det besvarer dit spørgsmål. med venlig hilsen Kristina Søgaard