Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Entrepriseret

Rådgivning og projektering

Planlægning, projektering og byggeledelse er tre nøgleord, du ikke kommer uden om, når du er bygherre på et byggeprojekt.

Du er her

Planlægning af byggeprojekt

Først er der den indledende og overordnede tilrettelæggelse af hvilket projekt, der skal igangsættes. Hvilket behov skal løses, og hvad må det koste?

Som et led i planlægningen skal det afklares, i hvilken periode byggeriet kan finde sted, og hvordan den nærmere projektering skal gribes an. Koster det noget for virksomheden, at der bygges – kan driften fortsætte uændret, eller kan det betale sig at betale ekstra for at få byggeriet hurtigt afsluttet?

Projektering

Den egentlige projektering må ikke undervurderes.

Helt overordnet skal der vælges både tekniske løsninger og materialer. De tekniske løsninger er fx, hvordan tagkonstruktionen udføres, om soklen kan støbes uden grundigere fundering, om fundamentet forberedes til gulvvarme osv. Materialevalg er både, om vægge skal være af gips eller letbeton, og om fliserne skal være hvide eller sorte. Flisernes farve har nok ikke betydning for ret meget andet end indkøb af fliserne, men væggenes udførelse kan have betydning for alt fra isolering og støjdæmpning og fx udførelse af elektriske installationer til husets bæreevne og udførelse af tagkonstruktionen.

I projekteringen kan man også tage stilling til byggetiden. Er der en bestemt årstid, det er bedst at bygge? Er byggeriet af betydning for virksomhedens drift? Så skal der måske projekteres med byggeri uden for normal arbejdstid (aften, weekend, helligdage)? Det koster mere, men så bliver man hurtigere færdig.

Man kan godt overlade projekteringen til håndværkeren. Så er dette arbejde simpelthen med i prisen. Man taler da om totalentreprise. Fordelen ved totalentreprise er, at der næsten aldrig bliver tvivl om, hvem der bærer ansvaret. Håndværkeren har hele ansvaret. Ulempen er, at totalentreprenøren så også selv vælger sine tekniske løsninger. Som bygherre har man derfor i mindre grad indflydelse på, hvordan byggeriet bliver udført.

Alternativt kan man overlade projekteringen til en rådgiver – som regel en ingeniør eller arkitekt. Rådgiveren vil afdække de tekniske vanskeligheder, lave de nødvendige beregninger og tegninger, klare byggetilladelsen og dialogen med myndighederne – og sidst, men ikke mindst hjælpe med at få indgået den rigtige aftale med den rigtige entreprenør.

Skulle det under byggeriet vise sig, at noget ikke er som forventet eller ikke kan laves som forventet, så er der to muligheder. Enten kan håndværkeren bebrejdes, og så skal han lave det om. Man taler så om mangler. Ellers også kan håndværkeren ikke bebrejdes, fordi han har handlet som projekteret. Så taler man om projekteringssvigt – og så er risikoen hos den, der har ansvaret for projekteringen. Er der ingen projektering, er ansvaret bygherrens eget.

Byggeledelse

Byggeprocessen tager noget tid. Som bygherre bør man ikke holde sig helt uden for processen af mange grunde.

Mange vil (også af ren nysgerrighed) følge nøje med i fremdriften. Man vil have mulighed for at kommentere, hvis man ser noget, der ser forkert ud – for at afklare en eventuel misforståelse. Man vil også have mulighed for at kommentere, hvis tidsplanen ser ud til at skride.

I den praktiske virkelighed vil projekteringen før byggeperioden aldrig være perfekt. Der vil altid være små og store spørgsmål, som håndværkeren rejser og gerne vil have svar på. Det kan være detaljer, der ikke er taget stilling til. Det kan også være problemer, der viser sig undervejs. Så må man afklare, om det er mangler eller projekteringssvigt. Samtidig skal det afklares, om løsningen skal koste ekstra og tage længere tid end aftalt.

Endelig kan man også skifte mening undervejs.

Byggeledelse er at holde styr på dette forløb. Byggeledelse omfatter, at man løbende holder byggemøder. Har bygherren en rådgiver, vil denne lede byggemøderne og sørge for, at der bliver taget referat. Har bygherren ikke en rådgiver, vil entreprenøren ofte selv tage fat i bygherren efter behov – og der vil som regel ikke blive taget noget referat.

Har du brug for hjælp til Entrepriseret?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Skal vi hjælpe med entreprise-aftalen?
Når du udfylder formularen og klikker ”Send”, bliver der automatisk sendt en e-mail med dine indtastede oplysninger til dit nærmeste ADVODAN-kontor. Herefter vil du blive kontaktet af en medarbejder fra dette kontor. Dine data bliver ikke gemt på advodan.dk, men ligger kun i den e-mail, som bliver sendt til ADVODAN kontoret. Alle ADVODAN-kontorer overholder ADVODANs persondatapolitik, herunder reglerne for opbevaring og sletning af e-mails med personoplysninger. Her kan du bl.a. læse, hvordan vi håndterer dine data og hvor længe.

Har du brug for hjælp til Entrepriseret?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Du er her
GØR SOM 12.742 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.742 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.