PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

7 gode råd til den effektive bestyrelse

God kemi og de rette kompetencer i bestyrelseslokalet er altafgørende, hvis du vil have optimal værdi ud af din professionelle bestyrelse. Struktur og løbende selv-evaluering spiller også ind.

Frank Møller Nielsen er advokat hos Advodan i Næstved og har mange års erfaring som bestyrelsesmedlem. Han giver her syv gode råd til, hvordan du får en velfungerende og effektiv professionel bestyrelse.

 

1. Gå efter den gode personlige kemi, når du vælger nye bestyrelsesmedlemmer

God personlig kemi giver langt de bedste resultater i en bestyrelse. Der skal være en åben og konstruktiv dialog i bestyrelseslokalet, og alle skal have viljen til at lytte til andre synspunkter end ens egne. Derudover skal du som direktør i virksomheden være klar til at argumentere for din sag og svare på kritiske spørgsmål uden at tage det personligt.

 

2. Få hjælp udefra til rekruttering af nye bestyrelsesmedlemmer

Hvis du mangler velegnede kandidater til din bestyrelse, kan det være en god idé at få hjælp til rekrutteringen. Det koster selvfølgelig nogle penge, men det åbner samtidig op for et helt andet netværk, hvor der er mange flere professionelle profiler at vælge imellem.

 

3. Sæt nye bestyrelsesmedlemmer godt ind i din forretning

Når du har valgt dine bestyrelsesmedlemmer, er det vigtigt, at du giver dem et fyldigt og reelt indblik i din forretning. De skal kende både svagheder og styrker. Når medlemmerne har den viden, kan de rådgive dig bedst muligt ud fra dine behov.

 

4. Sørg for at udarbejde godt materiale forud for bestyrelsesmøderne

Et godt bestyrelsesmøde kræver grundig forberedelse hele vejen rundt om bordet. Det betyder, at den daglige ledelse i din virksomhed skal levere godt materiale forud for bestyrelsesmøderne. Herefter er det op til bestyrelsesmedlemmerne at møde velforberedte op.

 

5. Kør bestyrelsesmøderne efter en fast skabelon og skab en effektiv beslutningskultur

Fordelene ved faste rammer omkring møderne er struktur og kontinuitet i bestyrelsesarbejdet. Der skal eksekveres på beslutninger, og konkrete opgaver bør udstyres med en deadline og en ansvarlig person. Efterfølgende er det vigtigt, at bliver fulgt op på de ting, der er sat i gang.

 

6. Sørg for at møderne handler om forretningsudvikling og strategi – ikke daglig drift

En bestyrelsen skal ikke beskæftige sig med driften i virksomheden. Derimod skal den diskutere de mere overordnede forhold alt efter, hvilken situation virksomheden står i. Generelt skal en bestyrelse passe på ikke kun at kigge bagud til bestyrelsesmøderne.

 

7. Evaluér bestyrelsens kompetencer løbende og skift medlemmerne ud, hvis det er nødvendigt

Selvkritik hos bestyrelsesmedlemmer er vigtig, og de skal være klar til at trække sig, hvis virksomheden har brug for andre kompetencer i forhold til den situation, din virksomhed står i. Hvis evalueringen af bestyrelsen eksempelvis er et fast punkt på dagsordenen én gang om året, så er det helt legitimt at tage snakken om, hvorvidt nogle medlemmer i bestyrelsen burde skiftes ud.

Vil du vide mere?

1 kommentar

0 / 700 tegn

Niels Arnold Lund

Mange gode pointer! Vi oplever dog at mange bestyrelsesmedlemmer mangler metoder, modeller, strukturer, processer og dynamikker til rent faktisk at bringe de gode overskrifter på et "how-to-do" niveau. Især fordi der netop er tale om mennesker - og i erkendelse af, at bestyrelsesarbejde er at arbejde med mennesker, så består udfordringerne ofte i netop at få etableret et arbejdsgrundlag med fokus, konkrete opgaver, målsætninger og succeskriterier. Ellers ved man jo heller ikke hvilke ressourcer og profiler man skal se efter - når der skal skiftes ud i bestyrelsen. Der ud over, oplever vi udfordringer med det at få aktiveret og anvendt de ressourcer og kompetencer, som allerede er til stede i bestyrelsen. Så det er helt korrekt at det drejer sig om personlige egenskaber, sociale kompetencer og så en lang række værktøjer, metoder og modeller til at den faglige kompetence rent faktisk får mulighed for at blive anvendt i bestyrelsens arbejde med at skabe resultater og gøre en forretningsmæssig forskel. i er velkomne til at kommentere og skrive til mig på: nal@board-governance.com