Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Nye regler: Skilsmisseforældre skal være enige om ferien

  • 19. nov 2015
  • 3 Spørgsmål & svar

Den 1. oktober i år trådte en række ændringer til forældreansvarsloven i kraft. En af ændringerne betyder, at både bopæls- og samværsforælderens ferier reguleres, så parterne kun kan holde ferie med barnet uden for de almindelige ferie- og helligdagsperioder, hvis de er enige om det. Tidligere kunne bopælsforælderen frit vælge, hvornår han eller hun ville placere sin ferie – også selvom det betød, at ferien lå oven i et planlagt samvær med samværsforælderen.

”Med lovændringen går man fra en situation, hvor bopælsforælderen har haft en klar fordel i forhold til ferie med barnet, til en ny situation hvor forældrene i højere grad ligestilles. Det kommer selvfølgelig først og fremmest barnet til gode, fordi det i langt de fleste tilfælde er bedst for barnet at se begge sine forældre, forklarer advokat Signe Brodtkorb fra ADVODAN.

Bortfald af samvær

På samme tid betyder lovændringen også, at fastsat eller aftalt samvær kun bortfalder i bopælsforælderens ferier, hvis det enten er aftalt mellem forældrene, eller hvis Statsforvaltningen har truffet en afgørelse om bortfald af samvær. Med de tidligere regler bortfaldt samværet, hvis bopælsforælderen fx lagde sin ferie med barnet på et tidspunkt, hvor samværsforælderen havde aftalt samvær med barnet.

”Hos forældre, hvor samarbejdet var gået helt i hårdknude, kunne det bl.a. betyde, at bopælsforælderen valgte at melde ferie, hvis samværsforælderen stod til at skulle have barnet på et tidspunkt, der ikke passede bopælsforælderen. Derved kunne bopælsforælderen lovligt ”aflyse” samvær hos samværsforælderen på fx familiære mærkedage. Men det er ikke muligt længere, siger advokat Signe Brodtkorb.  

Revisionen af forældreansvarsloven betyder også, at ikke-gennemført samvær fremover udløser erstatningssamvær. Læs: Nye regler skal afhjælpe samværschikane

Spørgsmål
Christian
12-02-2016 09:13:52

Jf. paragraf 21a bortfalder samvær kun hvis forældrene har aftalt dette.. i mange aftaler står netop anført at samvær bortfalder ved ferier.. Det er korrekt at der i vejledningen står at bopælsforældreren skal ligge sin ferie i de normale ferieperioder jf skolernes ferie.. men det er i vejledningen.. som er en vejledning - hverken et cirkulære eller en bekendtgørelse og derfor ikke nødvendigvis følges.. Forældreansvarlovens tekst siger intet om at ferier skal lægges i skolernes ferie.. blot at der automatisk gives erstatningssamvær, medmindre samværsaftalen siger noget andet.. Det bliver spændende at se hvordan domstolene vil administrere det, da de skal følge lovens tekster..

Hanne
18-09-2016 10:44:49

Der er for vores barn planlagte ferier for samværsforældre. F.eks efterårsferie, som starter fredag efter skole til mandagen efter uge 42. Normalt starter samvær om torsdagen - og i dette tilfælde torsdagen før fredagen, hvor efterårsferien starter. Bortfalder samvær fra torsdag til fredag, når der er ferie?

Signe Brodtkorb
20-09-2016 06:56:49

Hej Hanne,

Det afhænger af, hvad der står i selve aftalen om bortfald af almindelige samvær i ferier. Der er stor forskel på, hvordan det er formuleret, og det er afgørende.
Du er velkommen til at kontakte mig direkte på sibr@advodan.dk eller du kan kontakte Statsforvaltningen om det.

Mvh
Signe Brodtkorb

GØR SOM 12.707 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.707 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.