Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Tjekliste: Praktiske gøremål ved skilsmisse

  • 10. sep 2015
  • 4 Spørgsmål & svar
  • Søg om separation/skilsmisse

Du kan søge om separation eller skilsmisse på nettet. Med en separation får I en tænkepause, hvis I ikke er helt sikre på, om skilsmissen er det rette, eller hvis kun en af jer ønsker at blive skilt. Hvis I derimod begge er sikre på, at I vil skilles, kan I vælge at blive skilt uden forudgående separation. 
Separation og skilsmisse søger du om på borger.dk.


  • Få delt økonomien op

Sørg for at få delt de fælles konti i det omfang, det er muligt, og sørg for at personlige udgifter, der er tilmeldt betalingsservice, flyttes til jeres respektive konti. Det kan fx være telefonabonnementer, a-kassekontingenter og lignende. Husk også at spærre din tidligere partners adgang, så han/hun ikke længere kan tilmelde nye betalinger eller hæve fra en eventuel tidligere fælleskonto.

  • Tag kontakt til banken

Hvis du og din tidligere partner har fælles hus eller ejerlejlighed, er det en god idé at tage kontakt til banken hurtigst muligt og få et overblik over, hvad der er realistisk i forhold til boligsituationen. Måske er der mulighed for, at en af jer kan blive boende. Banken vil tilsvarende kunne rådgive dig om, hvad der er muligt, hvis du skal finde en ny ejer- eller lejebolig.

  • Foretag bodeling

Når du og din tidligere partner går fra hinanden, skal jeres bo deles. Ved bodelingen tages der udgangspunkt i den formue, I hver især har på dagen, hvor Statsforvaltningen modtager jeres anmodning om separation eller skilsmisse. Hvis bodelen er positiv, skal den deles med den anden part, hvorimod den ikke deles, hvis bodelen er negativ.

I bør lave en skriftlig bodelingsoverenskomst, der underskrives af jer begge, og det er ofte en god idé at søge juridisk rådgivning ved en advokat. 

  • Søg om boligstøtte

Både din tidligere partner og du har mulighed for at søge boligstøtte, hvis I efter skilsmissen kommer til at bo til leje. Det er blandt andet størrelsen på boligen og din indtægt samt antallet af beboere i lejeboligen, der er afgørende for, om du kan få boligstøtte eller ej. Du søger om boligstøtte på borger.dk

Spørgsmål
LW
22-10-2015 23:37:04

Skilt for 1 1/2 år siden og vi foretog selv bodeling undtagen vores ejerlejlighed, som vi stadigvæk ikke er blevet enige om.Jeg har haft rådgiver på- advokat- og nu forsøger jeg mig med retshjælpen. Eks har indberettet den til skifteretten og ingen kan oplyse mig om, hvilken dato papirer som skifteret forlanger med aktiver og passive hvilken dato der skal anvendes er det skilsmissedato eller d.d. ejendomsvurdering er det fra bbr meddelelse eller fra de ejendomsvurderinger jeg har indhentet?
Skattemappe er det for år 2014, jeg er gået ned I løn skal jeg så også sende forskudsskema? jeg har 3 dage til jeg skal sende papirer ind så det er kort varsel. mvh tvivl
svar venligst hvis det er muligt.

Signe Hortstmann
23-10-2015 15:27:03

Tak for din kommentar.

Uden at kende sagen vil jeg tro, at skifteretten beder om oplysninger fra ophørsdagen, hvilket er den dag, hvor Statsforvaltningen modtog jeres anmodning om separation/skilsmisse.

Hvis det er halvandet år siden - altså i starten af 2014 vil du skulle sende skattemappen for 2013 og 2014.

Forskudsopgørelsen er kun relevant, hvis du søger fri proces og din indtægt er ændret så du nu opfylder de økonomiske betingelser.

Ejendomsvurderingerne er dem du selv har indhentet - den offentlige vurdering kan skifteretten selv se, hvis de har adressen.

Skifteretten burde kunne vejlede dig yderligere, hvis du ringer direkte til dem

LM
26-06-2016 15:05:03

Hej,

Jeg blev seperaret for 3 1/2 år siden, og min ægtefælle har nu indsendt skilsmisse anmodning. - det er sådan set også helt i orden eftersom ingen af os ønsker at optage samlivet.

Vi har et hus sammen, med 50% til hver, og vi har det sidste 1/2 år forsøgt at få huset solgt, men uden held. - Han har nu tilbudt at købe mig ud med en pris som jeg kan acceptere. Jeg skal bare sikre mig at selvom vi bliver skilt og vi er enige om bodelingen stadig er fælles om huset? Egentlig er jeg ikke sådan rigtig i tvivl eftersom jeg stadig står på skødet, men alligevel er der noget der nager, så kan I hjælpe med afklaring?

På forhånd mange tak for hjælpen
LM

Signe Brodtkorb
28-06-2016 15:30:23

Hej LM,

Så længe der ikke er indgået en endelig bodeling, hvor din mand har udtaget ejendommen og der er sket tinglysning af dette, vil ejendommen fortsat være fælles, uanset om der er søgt om skilsmisse eller ej.
En bodeling bør være en samlet aftale om også andre aktiver og passiver, som I hver især ejede indtil det tidspunkt, hvor I blev separeret. Det afhænger dog af, om der er plus eller minus på bundlinjen af jeres respektive bodele - hvilket bør afklares.
Jeg vil opfordrer til at du retter henvendelse til en advokat om dette, og du er naturligvis velkommen til at kontakte mig direkte (sibr@advodan.dk).
Mvh Signe Brodtkorb

Skilsmisse Skilsmisse

Se også videoguides, infografikker, statistikker om skilsmisse og separation samt links til de vigtigste skilsmissepapirer.

Læs mere her
GØR SOM 12.706 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.706 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.