PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Skilsmisse og separation: Hvordan gør jeg?

En skilsmisse betyder som regel, at du skal igennem en hård og følelsesmæssig tid, hvor du samtidig skal tage stilling til mange juridiske, økonomiske og praktiske spørgsmål. Her på siden finder du svar på nogle af de vigtigste.

Hvis du gerne vil separeres eller skilles, er der sandsynligvis mange spørgsmål, der melder sig:

  1. Hvordan bliver jeg separeret/skilt?
  2. Hvad vil det sige at blive separeret/skilt?
  3. Hvad skal jeg tage stilling til udover selve separationen/skilsmissen?

Disse spørgsmål besvarer vi her på vores skilsmisseside. Du kan bl.a. se statistikker om skilsmisse og separation samt finde links til de vigtigste skilsmissepapirer.

Du kan også kontakte vores skilsmisseadvokater i Advodan og få professionel rådgivning om netop din situation. En god skilsmisseadvokat kan også forebygge eventuelle problemer i retten. Det kan være dyrt at få afgjort problemstillinger i en retssag, hvis først skilsmissen går helt i hårdknude, og du eller din ægtefælle stopper med at forhandle på fornuftig vis. En god skilsmisseadvokat er din garanti for, at du kommer optimalt ud af ægteskabet i forhold til dine rettigheder, pligter og økonomi.

Hvordan bliver jeg skilt?

Hvordan du bliver skilt afhænger af, om du og din ægtefælle er enige om forløbet. Hvis I er enige, kan I blive direkte skilt, men I kan også vælge at gå igennem en separationsperiode først.

 

Vi er enige om skilsmisse

Er I enige om det, kan I blive skilt med det samme. Så skal I også være enige om, hvorvidt en af jer skal betale ægtefællebidrag, og hvis I har en lejebolig, skal I være enige om, hvem af jer der skal have ret til at fortsætte lejemålet.

For at blive skilt skal I udfylde en ansøgning på Familieretshusets hjemmeside. Herefter udsteder Familieretshuset en bevilling, som er et juridisk dokument, der viser, at I nu er skilt.

 

Vi er uenige om skilsmisse

Er I ikke enige om at blive skilt, kan I først søge om skilsmisse, når I har været separeret i seks måneder. I kan dog blive skilt uden først at have været separeret, også selvom I er uenige, hvis der er tale om utroskab, vold eller bigami.

Hvis I er uenige, kan den ene af jer sende ansøgning til Familieretshuset, som screener sagen. Herefter bliver I indkaldt til et møde, hvor I får hjælp til at løse jeres uenighed og fastlægge vilkårene for skilsmissen. Kan I fortsat ikke blive enige, bliver sagen sendt videre til Familieretten, hvor den vil blive afgjort af en dommer. Vi kan tage jeres sag i Familieretten eller rådgive jer, hvis I skal til første møde i Familieretshuset. 

Læs mere om det familieretlige system her.

 

Vi er allerede separerede

Hvis I er separerede og opfylder kravene til direkte skilsmisse, kan I når som helst vælge at blive skilt. Er I ikke enige om skilsmisse, skal I være separeret i seks måneder, før det er muligt for en af jer at søge om at blive skilt.

Skilsmisse efter separation sker ikke automatisk. I skal sende en ny ansøgning til Familieretshuset, hvis I ønsker at blive skilt.

Efter seks måneders separation har du krav på skilsmisse, hvis du søger om det. Det gælder også, hvis din ægtefælle ønsker at fortsætte separationen eller genoptage ægteskabet.

Skilsmisserådgivning

Vi hjælper dig gennem skilsmissen

Vi kan hjælpe dig med de juridiske spørgsmål og problemstillinger, der opstår i forbindelse med en skilsmisse.

Skilsmisserådgivning

Hvad er en separation?

Hvis I er usikre på, om skilsmisse er den rette beslutning, kan I vælge at blive separeret først. I bliver også separeret før jeres skilsmisse, hvis I ikke er enige om, hvorvidt I skal skilles eller ej.

 

Hvad betyder separation?

En separation ophæver mange af de regler, der gælder, når man er gift. Eksempelvis arver I ikke længere efter hinanden, og jeres formuefællesskab ophører. En separation ophæver dog ikke selve ægteskabet. Det betyder, at man først kan blive gift med en anden, når man er skilt.

Separation kan være relevant i to tilfælde:

  1. Hvis du og din ægtefælle ikke længere ønsker at være gift. Separationen er en slags prøveperiode, hvor I overvejer, om I ønsker at fortsætte ægteskabet, eller om I ønsker en permanent skilsmisse.
  2. Hvis det kun er den ene af jer, som ønsker at blive skilt. Så skal I separeres i seks måneder før selve skilsmissen.

For at blive separeret skal en af jer udfylde en ansøgning om separation på Familieretshusets hjemmeside. Når I har søgt om separation, skal I flytte fra hinanden inden for tre måneder. Ellers risikerer I, at jeres separation bliver annulleret.

Er I ikke enige om at blive separeret, kan den ene af jer godt sende ansøgningen til Familieretshuset alligevel. Du har altså ret til separation, uanset hvad din ægtefælle mener.

Ansøgning og separationsgebyr

For at blive separeret skal en af jer indsende en ansøgning til Familieretshuset. Separation koster et gebyr på 650 kr. (2020), som skal indbetales samtidig med ansøgningen.

Du udfylder ansøgningen om separation på Familieretshusets hjemmeside, hvor du logger ind og underskriver med dit NemID.

 

Søg rådgivning hos en skilsmisseadvokat, når du skal separeres

Vores skilsmisseadvokater står klar til at hjælpe dig, inden du sender papirerne ind. På den måde sikrer du, at du udfylder papirerne korrekt og fx undgår at fraskrive dig retten til ægtefællebidrag. Læs mere her.

Når papirerne er sendt, skal I flytte fra hinanden inden for tre måneder, og I må ikke flytte sammen igen i separationsperioden. Gør I det, bortfalder separationen, og I skal starte forfra med processen.

Har I fx af økonomiske grunde ikke mulighed for at flytte fra hinanden, kan I kontakte jeres Advodan-advokat og få udarbejdet en erklæring. Ellers risikerer I, at separationen bortfalder, fordi I bliver ved med at bo sammen.

Hvad skal jeg ellers forholde mig til ved skilsmisse?

Når du skal skilles, er der mange andre ting end selve skilsmissen/separationen, du skal tage stilling til. Det drejer sig især om:

  • Bodeling: Når I bliver skilt, skal I dele jeres fælles gæld og værdier imellem jer. Det betyder, at I skal dele alt, hvad I ejede, mens I var gift, såsom fast ejendom, værdipapirer, bil og indbo. Læs mere her Skilsmisse og økonomi.
  • Økonomi: Der er mange økonomiske spørgsmål at tage stilling til ved skilsmisse, herunder ægtefællebidrag, salg/overtagelse af bolig, forsikringer, skat og deling af pension.
  • Børn: Hvis I har fælles børn, skal I sammen lave aftaler om børnebidrag, bopæl og samvær. Læs mere her.

Har du brug for andet i relation til separation og skilsmisse? Få overblik over:

Indsender formularen...

Har du brug for hjælp til din skilsmisse? Kontakt os i dag for at booke et uforpligtende møde.