Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Ny medejer? Her er 3 gode råd

  • Af Stina Askholm Hansen
  • 13. dec 2016
  • 2 Spørgsmål & svar

”Man kan nemt blive forblændet af alle de muligheder, det giver at få en ny ejer ind i firmaet. Men uanset, om man er et lille startup eller en veletableret virksomhed, bør man fra starten få en række forhold på plads. Ellers risikerer man både tvister og økonomisk tab senere hen”, siger advokat Stefan Østerby-Jørgensen fra Advodan.

Her får du advokatens tre gode råd, når én bliver til flere i firmaet.

1. Skab den bedste struktur

Når du har fundet den eller de personer, der vil give din virksomhed mere værdi, skal I blive enige om, hvordan vedkommende køber sig ind i firmaet og hvordan virksomheden skal struktureres. Hvordan virksomheden skal struktureres er en konkret vurdering ud fra virksomhedens forhold. Stefan Østerby-Jørgensen anbefaler dog ofte, at virksomheden er opdelt i et holdingselskab og et driftsselskab, og at købet sker gennem endnu et holdingselskab, som køber opretter.

”Den nye medejer opretter et holdingselskab, der så køber den aftalte del af driftsselskabet. Fordelen er fleksibilitet for begge ejere. Fx kan den ene ejer trække penge ud af sit eget holdingselskab, uden at den anden beskattes. Det er også nemmere at gå hvert til sit, hvis det skulle blive aktuelt”.

2. Få styr på alle aftaler

I processen med at få en ny ejer ombord bør I sikre begge parter med flere skriftlige aftaler. I forhandlingsfasen er en såkaldt non disclosure agreement en god idé for at beskytte fortrolig information.

”Når handlen er på plads, er købsaftalen det juridisk bindende dokument, hvor I bl.a. beskriver, hvad og hvordan andelen af virksomheden overdrages. Jeg vil også anbefale at indgå en ejeraftale, hvor det fremtidige samarbejde beskrives. Det er fx forhold som ledelse, salgsret og –pligt, behandling af tvister osv.”, siger Stefan Østerby-Jørgensen.

3. Husk alle registreringer

Når handlen er gennemført, og det nye ejerskab er en realitet, skal I huske at opdatere alle ejerregistreringer for virksomheden.

”Det gælder fx den lovpligtige interne ejerbog, der har stor betydning ved et eventuelt senere salg af virksomheden. I skal også opdatere Det Offentlige Ejerregister, hvis den nye ejer har fem procent eller mere af virksomhedens andele eller stemmer. Endelig skal en eventuel kapitalforhøjelse registreres hos Erhvervsstyrelsen”, siger Stefan Østerby-Jørgensen. 

Vil du vide mere?
Stefan Østerby-Jørgensen

Stefan Østerby-Jørgensen

Advokat | Vis faglig profil
Spørgsmål
Frederik
12/3/2018 6:57:47 PM

Hej. Min ven og jeg vil starte et firma når han bliver 18 til december. Jeg bliver først til marts, så vi tænkte at han kunne starte det der og jeg kunne komme ind til marts, når jeg er 18. Vi vil godt lave en 50/50 af firmaet, hvordan virker det og hvordan kan vi få det gjort?

Besvar indlæg
Stefan Østerby-Jørgensen
12/13/2018 11:26:32 PM

Hej Frederik
Hvordan man skal påbegynde sin virksomhed afhænger af flere forhold. Hvis virksomheden er risikobetonet, vil jeg anbefale at begynde i selskabsform. Det er dog en mere fleksibel virksomhedsform, hvis virksomheden drives personligt.
I kan eje virksomheden 50/50. Dette har dog den risiko, at man skal være enige om alle tiltag. Når ejerforholdet er sådant anbefaler jeg altid at lave ejeraftale.

Hvis du gerne vil høre nærmere, er du velkommen til at kontakte mig direkte. Mine kontaktoplysning er: stej@advodan.dk, mobil 61666477.

Mvh. Stefan Østerby-Jørgensen

Med venlig hilsen
Stefan Østerby-Jørgensen
Stefan Østerby-Jørgensen Advokat | ADVODAN Tønder Se faglig profil
Besvar indlæg
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Selskabskonstruktion og virksomhedsformer Selskabskonstruktion og virksomhedsformer

Se og læs guides, e-bog, tidslinje og infografikker om sikker virksomhedsdrift og konstruktion.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.703 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.703 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.