PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Skal du betale skat af dine loppesalg?

Loppemarkeder og onlineauktioner er populære blandt mange, men kan du bare stikke pengene direkte ned i lommen? Eller skal du betale skat og moms, når du sælger tøj, møbler og andre lopper videre? Her får du tre gode råd om loppesalg.

Når der skal luges ud i vintergarderoben eller møblerne udskiftes, er det nemt og hurtigt at sælge det videre online på fx Trendsales, eBay eller DBA. Mange vælger også at få en stand på en af forårets mange loppemarkeder. Men skattereglerne er ikke helt så lige ud ad landevejen.

”Om du skal betale skat af din fortjeneste, afhænger af en række forhold, som Skattestyrelsen vurderer samlet. Er det regelmæssige salg, har du en stor fortjeneste, er det videresalg af tøj end salg af privat tøj fra klædeskabet, osv. Det er et lidt broget marked, men Skattestyrelsen kigger i højere og højere grad med, når man fx sætter tøj til salg på Trendsales eller sælger møbler på DBA,” siger Per Nielsen fra Advodan i Aalborg.

Hvis du er en af de mange, som sælger ud af tøj og møbler, kan du her blive klogere på de vigtigste regler.

 

1. Privat salg er skattefrit

Ifølge advokaten er al salg af private ejendele som udgangspunkt skattefrit – uanset om det foregår online eller på et loppemarked. Det vil sige, at du fx frit kan sætte dit tøj til salg på Trendsales eller sætte en stand op på det lokale loppemarked med nips og møbler uden at skulle opgive fortjenesten til Skattestyrelsen.

Vær dog opmærksom på, at Skattestyrelsen alligevel kan kigge dig over skulderen for at vurdere, om dit salg får karakter af en professionel virksomhed.

 

2. Hyppige salg kan være hobbyvirksomhed

Hvis dine onlinesalg eller besøg på loppemarkeder begynder at tage fart, skal du passe lidt på. Får du fx en høj fortjeneste, og begynder du at opkøbe tøj og møbler for at sælge det videre på regelmæssig basis, kan Skattestyrelsen vurdere, at du driver hobbyvirksomhed.

Det betyder ifølge advokaten, at du skal betale skat af et eventuelt overskud, men du kan ikke blive momsregistreret og fx trække momsen fra de ting, du køber til videresalg.

Du betaler skat ved at selvangive din indkomst i rubrik 20. Du skal ikke indsende regnskab til Skattestyrelsen, men du skal efter bogføringsloven føre regnskab. Du kan registrere en personligt ejet virksomhed (PMV) og få et CVR-nummer uden, at du bliver registreret for moms.

 

3. Overskud kan betyde erhvervsvirksomhed

Skattestyrelsen kan også vurdere, at dine loppesalg er en erhvervsmæssig virksomhed. Det er fx, hvis du driver dine køb og salg på en professionel og regelmæssig måde og måske har opsat en hjemmeside, en instagram-profil eller lignende til formålet.

Det har også en betydning, om formålet er at få et overskud – enten nu og her eller på længere sigt. Er du såkaldt professionel kræmmer, skal du momsregistreres og sørge for at registrere alle dine salg, fx med et kasseapparat på loppemarkedet eller med simple fakturaer.

Hvis omsætningen overstiger 50.000 kr. årligt, skal du momsregistreres. Det sker på virk.dk. Der findes særlige regler om brugt moms – der er jo betalt moms på de varer, du køber, og denne moms kan du ikke afløfte. Når der er tale om erhvervsvirksomhed, skal du betale arbejdsmarkedsbidraget på 8 pct. ud over indkomstskatten.

 

Eksempel – Simone sælger tøj på Trendsales

  • Simone har over tid samlet sig et klædeskab fyldt med dyrt og lækkert tøj.
  • Meget af tøjet bruger hun ikke, så hun opretter en profil på Trendsales.dk og sætter nogle kjoler og blazerjakker til salg.
  • Især blazerjakkerne er stadig i god stand, og mærket er i høj kurs, så Simone får faktisk flere penge for dem, end hun gav i sin tid.
  • Hun har derfor overskud på sine salg på Trendsales, men skal ikke betale skat af det, fordi det drejer sig om så få salg af private ejendele over et år.

 

Eksempel – Johannes opstøver loppefund

  • Johannes er begyndt at bruge mere og mere af sin fritid på at besøge antikvitetshandlere og loppemarkeder for at opstøve fine fund.
  • Han sælger effekterne på loppemarkeder næsten hver weekend, og opretter også en instagram-profil, hvor han især sælger vintagedesign.
  • Skattestyrelsen vurderer, at Johannes driver en hobbyvirksomhed på grund af hyppigheden, og fordi der ikke længere er tale om salg af private ejendele.
  • Johannes skal derfor betale skat af sit overskud, men skal ikke momsregistreres.

71 kommentar

0 / 700 tegn

Søren

Hejsa, Jeg har solgt for omkring 75.000,- fordelt på 25 salg i 2023. Der er ikke blevet genereret et overskud men tværtimod har der været tab økonomisk. Med en grønnere indstilling til mit forbrug, har jeg handlet meget secondhand på udenlandske platformer, som minder om Trendsales hvor varerne ikke kan refunderes. Derfor har jeg haft et tab, som skulle dækkes eller finansieres til nye køb med henblik til privatbrug. Vil jeg kunne blive opkrævet for skat eller moms fra skattestyrelsen? Jeg ville kunne dokumenterer at 10 af salgene, har været med underskud, hvor resten har været gamle ting, jeg længere ikke har kvittering på. Ser frem til at høre fra jer, Mvh. Søren

Per Nielsen

Du bevæger dig omkring grænsen mellem hobbyvirksomhed og erhverv. Som du beskriver det, hælder jeg mest til erhverv. Og så er det ikke alene et spørgsmål om skat og moms, men også om registrering som erhvervsdrivende. Jeg vil tilråde, at du undersøger reglerne og afklarer, hvad du ønsker i fremtiden. Hvis du er erhvervsdrivende, er du bogføringspligtig, ligesom du skal indberette moms. Du bør formentlig anvende brugt moms-ordningen. Venlig hilsen

Yvonne

Hej Per, Jeg har gennem årene samlet en masse ting, som jeg nu tænker at sælge ud af på et professionelt plan, da jeg gerne vil have nogen fortjeneste af mine samlinger. Jeg har ikke kvitteringer på nogle af tingene, og så som jeg har forstået det, hvis jeg sælger en ting som jeg ikke har kvittering på, så skal jeg benytte mig af almen moms, og kan ikke benytte mig af brugtmomsen? Mvh Yvonne

Per Nielsen

Hvad var formålet med køb af de mange ting? Hvis det var videresalg, foreligger der erhverv, som kræver registrering med CVR-nummer – og måske anvendelse af de særlige regler om moms. Men var formålet anskaffelse til hjemmet, evt. til samling af en eller anden art, er der tale om privat salg. Det er svært at drage grænsen, når tingene er solgt. Derfor bør du fotografere genstandene, så man kan se, hvorledes de indgår i dit hjem. Og så notere så meget du kan huske om anskaffelsen. Materialet skal ikke afleveres – det skal støtte din hukommelse, hvis du senere får henvendelse fra Skattestyrelsen. Venlig hilsen

Daniel

Hej Per, Vi er to venner der er begyndt at brygge vin og vi leger med tanken om at sælge det på et kræmmermarked. Hvad er de juridiske regler ifht salg af hjemmebrygget alkohol og vil det gå ind under kategorien hobbyvirksomhed?

Per Nielsen

Hvis I brygger vin for at ville sælge det, er det ikke hobby, men erhvervsdrivende virsomhed. Sådan virksomhed skal godkendes. Hvis du opetter CVR-nummer guides du igennem de forskellige lovgivninger. Hurdlen her bliver, at I skal igennem en fødevaregodkendelse, der stiller krav til jeres uddannelse og håndtering. Der kommer også udfordring med registrering efter afgiftsreglerne, hvor I skal have en kredit hos Skattestyrelsen på betaling af den afgift, som I opkræver hos jeres kunde. Det er formentlig ikke umuligt at komme gennem nåleøjerne, men det er tæt på! Måske kan I indhente erfa hos en af mange danske vingårde, der er dukket op? Venlig hilsen

Jasmin

Hej jeg skal snart på et slags festival hvor jeg står for et stort legeområde. Jeg er en privatperson der aldrig har gjort lign. Skal jeg registreres nogle stedet? Jeg påtænker at tage en entre og sælge lukkede slikposer (Haribo) lukkede chips (Kims) og dåsesodavand. Hvad skal jeg bære opmærksom på? Skal det købes hos dagrofa/inco og skal jeg indberette belønnet efterfølgende? Jeg påtænker jeg har en fortjeneste på ca. 30-40.000 på en dag hvis alt er godt?

Per Nielsen

Der er klart tale om erhvervsmæssig virksomhed, som skal registreres på virk.dk. Hvis din omsætning overstiger 50.000 kr. – og det tror jeg, den gør ud fra dine oplysninger – skal du yderligere momsregistreres. Det betyder, at du skal indgive momsoplysninger og betale moms. Du bør naturligvis foretage indkøb hos en momsregistreret virksomhed, så du kan afløfte betalt moms. Du skal muligvis registreres efter fødevarelvningen. Det bliver klart for dig efterhånden, som du kommer frem i ansøgningsproceduren. Det er ikke klart, om der er en organisation bag festivalen, som du indgår aftaler med. Du bør under alle omstændigheder have fokus på afdækning (forsikring) af de risici, der kan opstå. Venlig hilsen

Julia

Hejsa, Jeg har fra familie og venner samlet en del ting sammen som de ikke skal bruge mere såsom møbler, dekoration, legetøj osv. Noget af det har jeg selv valgt at beholde til den nye bolig, men resten vil jeg gerne sælge på loppemarked, så andre familier kan få glæde af det. Jeg havde tænkt mig at oprette en instagram/Facebook hvor jeg sælger tingene udover almindeligt loppemarked. Dette er en engangsting, så det er intet som fortsætter med flere møbler osv. Skal jeg betale skat af det? eller moms? Og skal jeg registrere det nogle steder eller noget andet? Tak på forhånd

Torben

Hej. Jeg vil oprette en webside med henblik til at sælge brugte varer og drive det hele HJEMMEFRA, hvor jeg har lavet et hobbyværelse. Jeg vil sælge Antikviteter, brugskunst , smykker mm.. Jeg kommer også til at oprette en Aps, selskab og moms registreres. Men har jeg hørt at man skal have tilladelse fra politiet, for at drive en online butik. Jeg vil meget gerne vide om der er nogens regler omkring at drive en online butik hjemme fra sit egen privat bolig, og hvad der skal til for at få dette tilladelse hvis dette er rigtigt. Med venlig hilsen Torben.

Per Nielsen

Du har brug for hjælp i form af iværksætter-rådgivning til en række spørgsmål: Skal du vælge at drive virksomhed i selskabsform eller personligt? Skal – og må - din virksomhed leje lokale i din beboelse? Hvordan tackler du regler om brugt moms? Hvilke betalingssystem skal tilknyttes din web-side? Hvordan håndterer du de særlige forbrugerrettigheder, der gælder for on line-køb? Hvordan håndterer du særlige krav til registrering af visse varegrupper (f.eks. guld og sølv)? Jeg har ikke kunnet finde regler om særlig politigodkendelse. Tidligere regler om næringsbrev er ophævet. Men der findes en række specialregler, som er svære at få overblik over. Når man opretter virksomhed på virk.dk, ledes man igennem de fleste af disse specialregler. Med venlig hilsen

Benn

Hejsa Vi tumler mod tanken om at starte egen kræmmervirksomhed, og har hørt, at man udover CVR. nr. også skal have en tilladelse af politiet ?? kan det virkelig passe ?, jeg kan ikke finde noget om det på nettet mvh. Benn

Per Nielsen

Dine tanker vil være erhvervsvirksomhed, og I bør bruge lidt energi på at sætte jer ind i de særlige regler om brugt moms. Ja, der skal CVR nummer til erhvervsmæssig virksomhed. I gamle dage var regler om næringsbreve. Disse regler blev afskaffet i 2015. Reglerne var et ekstra bureaukrati, idet der nu undtagelsesvist skal CVR-nummer til erhvervsvirksomhed. Med venlig hilsen

Akef

Hej Jeg har en samling af antikke tæpper som jeg har købt for 25-30 år siden (de fleste af dem har jeg kvittering på). Jeg har udelukkende købt tæpper og aldrig solgt nogen. Jeg overvejer at sælge min samling, det vil muligvis indbringe ca. 2- 2,5 millioner. Hvad skal jeg gøre/være opmærksom på?

Per Nielsen

Din forklaring er, at du vil sælge ud af en privat samling. Det er ikke skattepligtigt. Men det er dig, der skal bevise, at der er tale om privat samling. Du bør derfor være grundig med fotoapparatet. Af billederne skal fremgå: Hvorledes man kan have så mange tæpper i en privat bolig – og de enkelte tæpper (så de kan sammenholdes med dine kvitteringer). Med venlig hilsen

Nis

Hej. Jeg samler på Italienske vintage cykler fra 70'erne, 80'erne og 90'erne. Jeg køber rigtig meget, og sælger også en del af det igen, når jeg finder en model jeg hellere vil have, eller skal skifte dele ud. Jeg bruger cyklerne selv, og køber ikke med henblik på salg. Fx har jeg fået lige omkring 100.000 kr. på MobilePay i 2020 - og nu har jeg fået en besked fra skat om at jeg skal huske at indgive det til skat, fordi de arbejder sammen med MobilePay. Men jeg har købt for endnu mere end det.. Hvordan kan jeg dog bevise at det er til privat forbrug? Og hvis jeg ender med at skulle betale skat af det - kan jeg så få lov til at trække de ting fra, jeg har kvittering på?

Per Nielsen

Du skal først og fremmest have styr på cykelparken. For mig virker det til, at du har en privat samling. Så er der ingen skat ved salg. Men det kan være svært at bevise, når der er så store tal på bordet. Og grænsen mellem skattefrit salg fra samling og salg som led i hobby er hårfin. Derfor bør du holde regnskab, så du kan redegøre for indkøbsprisen (og -tidspunktet), hvis Skattestyrelsen sætter spørgsmålstegn ved dine indkomster. Og måske nogle før/efter billeder, hvis en del af aktivitet går ud på istandsættelse og vedligeholdelse. Med venlig hilsen

Lars

Hej Per De der antikvitets- og retroforhandlere man ser i TV-programmer må formodes at leve af deres erhverv, men jeg har virkelig svært ved at se hvordan, et sådan virksomhedsregnskab ser ud. Tit bruger de tid på at finde emner til videresalg hvor de fx køber til 150kr og sælger til 300kr. Af de 150kr i fortjeneste skal de betale brugtmoms på 25%, og derefter ca. 50% i skat at indkomsten. Der skal godt nok mange emner til, hvis man skal leve af det. Jeg ved godt at de også handler med dyrere emner, men nogle gange vurderer de også forkert, og så tjener de ikke på varen. Kan du løfte sløret for hvordan det hænger sammen? Mvh Lars

Birgitte

Kære Per Nielsen Vi er to venner, som køber og sælger brugte ting og sager, fx køkkenting, glas, porcelæn, værktøj, ja alt muligt. En del julepynt, som er vores store interesse samt el-ting, fx stikkontakter og afbrydere. Vi startede for sjov med at sælge vores egne ting, men køber nu brugte ting med det formål at sælge dem for fortjeneste. Vi sælger tingene på DBA og i Kirppu. Enkelte gange på loppemarkeder. Det hele foregår i fritiden. Den ene er fuldtidsansat, den anden førtidspensionist. Vi har hver især et overskud på cirka 5000 kr om måneden. Skal vi oplyse vores indtægt som skattepligtig? Er det en hobbyvirksomhed og hvad betyder det? Skal vi spørge Skat? Mvh. Birgitte

Per Nielsen

Kære Birgitte Indtægten er skattepligtig. Enten som hobyvirksomhed eller som erhverv. I ligger i området mellem de to begreber. I bør under alle omstændigheder få indberettet overskuddet som hobbyvirksomhed på jeres årsopgørelser, så I betaler skat af overskuddet. For førtidspensionistens vedkommende kan det få betydning for pensionens størrelse. I bør lave et system, så det er klart, om I sælger egne, brugte ting eller om, I sælger ting, som I har købt for sælge. Det kræver nogle lister. Herefter har I et overblik over fordelingen. Er der herefter stadig tvivl om afgrænsningen, kan I forelægge spørgsmålet for Skattestyrelsen. Hvis der er tale om erhverv, skal I momsregistreres, idet den årlige omsætning overstiger kr. 50.000. Det gøres på virk.dk.

Line

Hej Per , der er mange gode eksempler men håber du kan afklare mig mere Jeg har en del stueplanter og en gang i mellem skal de beskæres eller trimmes ned. Nogle af planterne kan ses som sjældne, andre ikke. Jeg overvejer at sælge overskuddet som aflæggere eller i jord– de skulle ellers smides ud eller gives videre. Hvad skal jeg tage hensyn til? For jeg er i tvivl om hvornår det bliver en hobbyforretning hvis jeg fra tid til anden sælger overskudsplanter på dba eksempelvis. Hilsen Line

Jane

Hej Per Ang. kommission-salg Jeg sælger hjemmelavede smykker på facebook og enkelte gange på loppemarkeder. Jeg forventer et salg på ca. 10-20000 på et år. Udfra dine øvrige svar her, går jeg derfor udfra, at der er tale om en hobbyvirksomhed, hvor jeg så bare betaler skat af overskuddet.?? Mit spørgsmål er: En butik har henvendt sig til mig om at får lov at sælge mine smykker på kommission-salg. Må jeg stadig det som hobbyvirksomhed eller skal jeg lave en enmandsvirksomhed? ? Vh Jane

Per Nielsen

Kære Jane Ja, du skal betale skat af overskuddet. Det gør ikke nogen forskel, om overskuddet kommer fra salg på marked, til private eller via en forretning. Kommer den årlige omsætning over 50.000 kr., skal du momsregistreres. Du kan registrere dig som personligt ejet virksomhed (PMV) uden, at du registreres for moms. På baggrund af dine oplysninger mener jeg, at du er forpligtet hertil, idet du er tættere på erhvervsvirksomhed, end du er på hobbyvirksomhed. Det koster ikke noget at blive og være registreret – men registreringen være et problem, hvis du f.eks. skal modtage arbejdsløshedsdagpenge. Du skal under alle omstændigheder føre regnskab efter regnskabsloven.

Tine Sørensen

Hej Per. Min datter på 15 vil gerne prøve at sælge smykker, som hun laver i sin fritid, som supplement til lommepengene. Hun vil sælge dem på loppemarkeder og via en salgsprofil på Facebook. Hun håber at kunne omsætte for op til 3-4000kr - skal vi indberette salget til skat, når det drejer sig om et beløb i den størrelse? Har prøvet at finde svaret i tråden, men kan ikke rigtig blive klog på, hvordan vi skal bære os korrekt ad ift skat mm. Mvh Tine

Per Nielsen

Kære Tine Svaret har ikke meget med lopper at gøre: Dit datter har startet selvstændig virksomhed og skal beskattes af overskuddet. Det gøres rent teknisk ved at påføre overskuddet på din datters selvangivelse. Hvis hun ikke har en sådan, skal du anmode Skattestyrelsen herom. Ved overskud forstås omsætning minus udgifter. Da din datter har personfradrag, kommer hun ikke til at betale skat, før det kommer til at gå rigtigt godt med virksomheden. Og moms opstår først, når omsætningen årligt kommer over 50.000 kr.

Pernille

Hej Per 95% af vores loppe ting får vi doneret af nær og fjern. Hvordan kan man så beregne overskud der skal betales skat af? Vi kommer ikke til at tjene over 50000 kr. .. vi har tillige fået lov at leje et butikslokale uden moms pligt. Men har søgt om CVR i erhvervsstyrelsen. Dog hvis vi begynder at se at vi kommer over de 50000kr så moms reg. vi os. Mvh Pernille

Per Nielsen

Efter din beskrivelse er der tale om en erhvervsmæssig virksomhed. En sådan skal registreres på Virk.dk, så du får et CVR-nr. Hvis du regner med, at den årlige omsætningen (ikke overskud) kommer over 50.000 kr., så du yderligere momsregistreres på Virk.dk. Der er særlige regler om moms ved salg af brugte effekter, og disse regler bliver du i så fald nødt til at sætte dig ind i. Uanset om du er momsregistreret, skal du betale skat af overskuddet. Så du udarbejder et regnskab over indtægter og udgifter og selvangiver dit overskud. På den måde får du fradrag for udgifter til leje, kørsel, telefon m.v. Har du ansatte får du også fradrag for lønninger.

Mariann

Hej jeg er ansat i flexjob, 6 timer om ugen og har nu fundet ro til at sælge ud af alle fejl køb, ungernes legetøj og alt andet, der er samlet igennem årene. Sælger det på Facebook, og har flere salg om ugen, som modtages på mobilpay.. Hvor meget må jeg sælge for uden at betale skat? Og må jeg overhovedet sælge mine ting? Og hvor eget må min mand tjene på nøjagtig måde, han har fast arbejde på 37timer om ugen. På forhånd tak for svar 😀

Per Nielsen

Som du beskriver det, er der tale om salg af private effekter. Der er ingen begrænsninger. I praksis opstår problemet, fordi der sker en sammenblanding med salg af effekter, der er købt med salg for øje. Og så er der tale om erhvervsmæssigt salg, der får konsekvenser for skat, moms, flex-job betingelser og dagpenge.

Tina

Hej. Hvis jeg indimellem sælger loppesager fra egen bolig - både egne ting og fund fra markeder (for under 50.000 kr årligt), skal der så registreres hobbyvirksomhed? Og skal der så være kvitteringer på både det købte og solgte? Vh Tina

Per Nielsen

Hvis du alene sælger private effekter, skal du ikke registreres. Hvis du sælger effekter, som du har købt med salg for øje, skal du registreres og have cvr-nummer. Hvis omsætningen forventes at kommer over 50.000 kr., skal du yderligere momsregistreres. Hobbyvirksomhed anvendes som begreb, når du tjener penge på din hobby. Det indebærer, at overskud er skattepligtigt – men at underskud ikke er fradragsberettiget.

Charlotte

Hej. Min søn handler med skins på nettet. Inden det eventuelt tager fart er vi obs på hvad reglerne siger her. Han er ikke (endnu) over de 50.000 kr årligt i omsætning. Men hvis han kommer det - hvordan regner man så med moms? Der er jo ikke fakturaer på de handler der foregår på nettet mellem unge. Skal der fastsættes en moms? Hvordan? Han vil formentlig få/har en hobbyvirksomhed men hvad er skattepligtigt her? Og hvad siger reglerne om internationale handler?

Per Nielsen

Er der tale om private dele, som din søn selv har brugt? Hvis ja, er der tale om private effekter, som han kan sælge. Er der tale om dele, som han har købt for at sælge? Så er der tale om hobbyvirksomhed (hvis det er hans hobby i øvrigt). Så skal han beskattes af overskud. Men der skal ikke betales moms, før omsætningen kommer over 50.000 kr. I så fald skal han oprettes i virk.dk for at måtte sælge og han skal momsregistreres efter særlige regler om salg af brugte genstande, som der er betalt moms af. Det kan være lidt kompliceret – særligt hvis han er under 18 år.

torben

Hej Jeg påtænker og starte pmv, for at købe på erhvers auktioner og viderer sælge til private.. Hvordan gør jeg det mht skat, moms og lign

Anders

Hejsa, Jeg er stor hardware og computer nørd, og har det med at købe en masse forskelligt hardware, bruge det i en rum tid, og så sælge det igen - Altid med fortjeneste, da jeg er på jagt efter gode handler. Ingen af mine køb er med direkte henblik på blot at videresælge, men i og med det er min interesse, så skifter jeg som sagt ofte computer, bærbar eller lign. (1-2 gange om måneden) Er der tale om skattepligtig indkomst når jeg videresælger med fortjeneste?

Per Nielsen

Som du fremstiller det, er du indenfor hobby. Det er i modsætning til erhvervsvirksomhed, hvor du køber med henblik på at sælge videre. Overskud ved hobby er skattepligtig. Du skal selv angive indtægten. Når der ikke er tale om erhverv, og når omsætningen er under 50.000 kr., skal du ikke momsregistreres.

Per Nielsen

Overskud ved hobbyvirksomhed er skattepligtig. Du skal selv indberette overskuddet. Moms kommer alene på tale, såfremt den årlige omsætning overstiger 50.000 kr.

Catharina

Hej. Jeg prøver at kæmpe mig ud af sygdom ved bla at være kreativ. Jeg kan endnu ikke konsentrere mig om at tegne, men jeg kan lave perlearmbånd, hvilket gør mig rigtig glad. Men jeg får jo lavet flere, end jeg selv kan gå med og give væk. Må jeg sælge nogle af dem feks på loppemarked, mund til mund eller lave et opslag på facebook et par gange om året? Hvis nogen vil købe dem, kan jeg måske få en fortjening på op til nogle hundrede kroner på et år. Skal jeg betale skat af det? Venlig hilsen Catharina

Mille Kirkeby

Hej Jeg vil gerne lave lidt forskellig glaskunst på hobby-plan. Må jeg sælge det fra en bod ved mit hus eller mit hobby-værksted? Må jeg fx lave en udstilling af min ‘kunst’ og evt sælge til interesserede? (stalddørs-salg?). Jeg har ikke tænkt mig at lave en forretning som sådan, men vil jo gerne sælge ud af de ting jeg får lavet. Skal jeg opgive til skat? Jeg er førtidspensionist efter ny ordning, hvis det har betydning. Mvh Mille

Per Nielsen

Hvis du ikke påregner at komme over en årlig omsætning på 50.000 kr., skal du ikke momsregistreres. Men du skal føre regnskab og indberette overskud til Skattestyrelsen, når du indberetter (selvangivelse). Om du må drive hobbyvirksomhed fra dine private adresse, skal afgøres efter tinglyste servitutter og gældende offentlig planlægning. Hvis din ejendom er i landzone, skal du således opfylde de regler, der gælder for landzone. Der er et detaljeret regelsæt for dét, du kalder stalddørssalg. Det kræver et nærmere studium. Min mavefornemmelse siger, at svaret ikke er helt klart. Hvis du vil have et klart svar, må du spørge i kommunens tekniske afdeling. Eller starte - og så se, om det giver anledning til problemer. Du skal være særligt opmærksom på den færdselsmæssige side af sagen - og særligt hvis du bor ud til hovedvej.

Dennis

Hej. Mine brødre og jeg tænker at begynde at købe ældre møbler og andre brugs ting på loppe markeder, og så sælge det videre, enten direkte eller efter at have moderniseret dem. Planen er at ligge pengene fra et overskud til side og bygge en lille onlineshop op stille og roligt. Er det så rigtig forstået, og hvis det gøres som private bliver vi beskattet af overskuddet, og hvis vi laver CVR nummer, skal vi momsregistreres hvis/når vi overskrider 50.000 kr. i overskud?

Per Nielsen

Hvis I allerede nu påregner at komme over en årlig omsætning på 50.000 kr., skal virksomheden momsregistreres allerede på nuværende tidspunkt. Hvis I foreløbigt ikke påregner at komme over beløbet, kan I betragte virksomheden som hobby, der ikke momsangives. Der skal stadig føres regnskab, for overskuddet skal der betales skat af. Hvis I skal momsregistreres, bør I sætte jer ind i de særlige regler for brugt moms: De ting, I opkøber, er der jo betalt moms af. Det stiller en særlig udfordring for jer, idet I ikke har købsfakturaer med moms.

Anders

Hejsa Min datter på 12år planlægger at sælge hjemmelavede armbånd sammen med en veninde. De spekulerer i at sælge det via de sociale medier og bekendte. Skal det, formodentligt, beskedne overskud beskattes? - og i så fald hvorledes? Hvor går grænsen ift overskuddet?

Per Nielsen

Der er tale om hobbyvirksomhed. Et evt. overskud skal selvangives, hvorimod et underskud ikke kan fradrages. Beløbet anføres i rubrik 20 som personlig indkomst, hvoraf der ikke skal betales arbejdsmarkedsbidrag. Når virksomheden omfatter et større omfang, bliver der tale om erhvervsvirksomhed, som skal registreres. Når omsætningen overstiger 50.000 kr., bliver den momspligtig.

Lull

Hej, hvis jeg har købt vare til at lave perlekæder med henblik på at sælge dem til en lille fortjeneste på omkring 4000kr (hvis alt går vel). Skal jeg så betale skat? Vil det være anset som en hobbyvirksomhed?

Christian Dysted

Hej Lull Ud fra det oplyste, vil der ikke være tale om hobbyvirksomhed. Vær dog opmærksom på, at udgangspunktet er, at al indtægt er skattepligtigt. Det du beskriver lyder som honorarindtægt. Vær opmærksom på, at du skal betale AM-bidrag på 8%. Har du udgifter i forbindelse med, at du får honorarindtægt, kan du få fradrag for udgifterne. I dit tilfælde kan udgifterne for eksempel være materialer i form af perler. For at selvangive korrekt, skal du gå ind på din forskudsopgørelse, og i felt 210 angive, hvor meget du regner med at tjene. For at få fradrag for udgifter relateret til din honorarindtægt, skal du i forskudsopgørelsens felt 425 angive hvilke udgifter du har afholdt. Sørg for at gemme kvitteringer på dine udgifter. Med venlig hilsen Christian Dysted

Maria

Jeg er i tvivl om man må sælge sit gamle tøj på f.eks. En side som trendsales eller dba, når man er på dagpenge.. Det er tøj jeg har brugt og haft i Længere tid, som jeg overvejer at sælg, nu hvor der er en masse tid ved siden af jobsøgningen. Er dette lovligt?

Per Nielsen

Det er private ting, du sælger. Så der er hverken tale om hobbyvirksomhed eller erhverv. Derfor har det ingen betydning for dine dagpenge. Problemet er i praksis, at omfanget kan blive så stort, at Skattestyrelsen sætter spørgsmål. Har det et stort omfang, bør du være særlig opmærksom på at sikre dig dokumentation for, at der er tale om private ting. Det kan f.eks. være kvitteringer fra køb eller fotos fra dit klædeskab. Når først tingene har skiftet ejer, kan du få svært ved at bevise, at det er private ting.

Betina

Hej :-) Jeg har en masse brugte ting/tøj herhjemme, som jeg gerne vil sælge. Mit spørgsmål er om jeg må oprette en webshop og sælge dem derigennem, i stedet for at bruge dba eller trendsales? Der er kun tale om mit og børnenes tøj, legetøj og gammel brugskunst.. ikke opkøb og videresalg. Og kun indtil dette er solgt, derefter bliver siden slettet igen. Betaling vil være privat mobilepay. (Det skal siges, at jeg arbejder med at lave websites og dette er også for at øve mig og prøve nogle ting af rent teknisk ifbm facebook shop integration)

Per Nielsen

Ingen problemer. Det er private ting, du sælger. Hvis omfanget er stort, bør du sikre dig dokumentation for, at der er tale om brugte ting. Det kan være kvitteringer eller fotos. Grænsen for beskatning er hårfin. Hvis Skattestyrelsen mener, at omfanget er stort, kan der foretages en opgørelse af dit privatforbrug, og hvis dette er for lavt, er der ikke langt til beskatning som hobbyvirksomhed.

Kirsten

Jeg har samlet på frimærker siden jeg var barn, er i dag over 60 år, og vil sælge dem alle da ingen af mine børn er interesseret i at overtage dem. Vil det blive betragtet som hobbyvirksomhed hvis jeg vil sælge dem i en web-shop. Har tidligere sat nogle til salg på QXL men deres gebyrer kostede mere end hvad jeg ville have for dem så det stoppede jeg med. Da jeg vil sælge dem primært enkeltvis til 10 % af katalogværdi vil der ikke blive noget overskud, da mange er købt til 75 % af katalogværdien.

Rasmus Lund Petersen

Hej Kirsten Ud fra dit spørgsmål kan jeg ikke give et konkret svar, men det afhænger umiddelbart af frimærkernes værdi, om udgangspunktet (privat salg er skattefrit, jf. artiklen) risikerer at skulle fraviges. Hvis du er i tvivl og derfor ønsker konkret rådgivning, vil jeg opfordre dig til at kontakte en revisor eller advokat.

Svend

Jeg har i nogle år solgt private effekter på diverse loppemarkeder (bryllupsgaver/fødselsdagsgaver/arvede effekter m. m.). Nu har jeg så oprettet en Personlig Mindre Virksomhed. I dette firma vil jeg opkøbe effekter til videresalg. Mit spørgsmål er så - hvorledes er skatteforholdet, når jeg nu også sælger mine "private effekter" i dette firma. Salget af disse effekter er p. t. skattefrie - Er det tilstrækkeligt at kunne bevise hvilke effekter der er erhvervet/foræret før mit firma er oprettet?

Rasmus Lund Petersen

Hej Svend Du kan overveje, om salget af dine "private effekter" skal holdes uden for virksomhedens drift, således at der er en helt klar opdeling mellem salg af indkøbte effekter til videresalg og "private effekter". Det vil i den forbindelse være vigtigt, at du har en klar dokumentation for, hvor de solgte effekter stammer fra, hvis SKAT skulle stille spørgsmålstegn. Min klare anbefaling til dig er dog, at du kontakter en revisor, som kan rådgive dig om dine konkrete forhold, når du har oprettet virksomhed og vil drive denne ved at købe og sælge effekter.

Trae Hancock

Hej Rasmus. I hele 2019 har jeg automatisk betalt VAT til eBay for de ting jeg har salg på deres hjemmesiden (for ca. kr. 30.000). Ifølge en eBay service medarbejde er det en EU lov pr 1.12019 at alle som er bosat i en EU land skal betale landets respektiv VAT %. https://www.ebay.co.uk/help/listings/default/vat-obligations-eu?id=4650 Når jeg ikke sælger for mere end kr 50.000,- om året, er ikke registeret for VAT i Danmark kan det være rigtigt at jeg skal betale VAT? Hvis ja, kan jeg får dem refunderet på et eller andet måde vis SKAT? På forhånd tak! mvh Trae

Rasmus Lund Petersen

Hej Trae Tak for dit spørgsmål, som er meget interessant og relevant i tiden. Spørgsmålet falder dog uden for emnet og jeg er ikke bekendt med, hvilke regler der gælder for handel via eBay, hvor der sælges ting til lande henholdsvis uden for og inden for EU, og om der eventuelt kan rettes et tilbagesøgningskrav ved SKAT. Jeg vil i første omgang anbefale dig at rette henvendelse til SKAT, alternativt rette henvendelse til en revisor eller advokat, som kan undersøge sagen for dig.

Julie Gram

Hej, jeg har et spørgsmål, da jeg snart åbner en lille butik. Her sælger vi simreretter samt mine istandsatte loppefund. Vi har oprettet en enkeltmandsvirksomhed og har derfor et cvr.nummer. Mit spørgsmål går på mine istandsatte loppefund. Her har jeg ikke en regning på dem, da de oftest er købt på loppemarkeder eller på DBA. Hvprdan bogfører jeg disse køb og hvordan betaler jeg moms. Jeg har en bog, hvori jeg har nedskrevet pris på mine køb, så jeg kan holde øje med, hvad fortjenesten er på de enkelte ting. Håer I kan komme med et svar. På forhånd tak. Mvh Julie.

Rasmus Lund Petersen

Hej Julie Tak for dit spørgsmål. Spørgsmålet vedrører bogføring og betaling af moms, hvorfor spørgsmålet (desværre) bør rettes til en revisor. Jeg vil dog nævne, at det naturligvis er positivt, at du - så vidt det er muligt - registrerer dine køb, så du kan redegøre for disse. Held og lykke med virksomheden.

Rasmus Lund Petersen

Hej Mai Britt Det er min opfattelse, at der er tale om hobbyvirksomhed. Du skal indberette din fortjeneste som "anden personlig indkomst", men hvis du er i tvivl om, hvordan du rent praktisk foretager indberetningen, kan du eventuelt rette henvendelse til SKAT.

Mai Britt

Hej! Jeg er hjemmegående husmor uden nogen former for indtægt. Jeg har en hobby hvor jeg laver figurer i filt. I løbet af året får jeg filtet en del julefigurer, som jeg så vil sælge på et lokalt julemarked. Jeg sælger ikke nogen af mine ting i løbet af året men agter kun at sælge ved dette marked. Min fortjeneste vil være ganske beskeden, måske højst 2000 kr. Skal jeg opgive denne indtægt til SKAT? Og hvordan?

Rasmus Lund Petersen

Hej Benny Ud fra det du skriver vil jeg vurdere, at der som udgangspunkt er tale om selvstændig erhvervsvirksomhed. Alt afhængig af rentabiliteten, kan du dog risikere, at SKAT betragter det som hobbyvirksomhed. Du skal under alle omstændigheder betale skat, men da der er forskel på den skattemæssige behandling af henholdsvis selvstændig erhvervsvirksomhed og hobbyvirksomhed, vil jeg klart anbefale dig at kontakte en revisor først.

Benny

Hejsa Jeg går og pusler med en tanke om at importere nogle billige ting (10,- til 50 kr,-) fra Kina. Det er med henblik på videresalg, men ikke online eller i en selvstændig butik. Dog regner jeg med at lave et lille bord i min kone's klinik, hvor tingene kan stå udstillet. Hvordan forholder jeg mig mht. SKAT?

Rasmus Lund Petersen

Hej Amr Ud fra din beskrivelse vil jeg vurdere, at der er tale om hobbyvirksomhed, og i så fald skal du betale skat af overskuddet. Du kan eventuelt kontakte en advokat eller revisor, som kan rådgive dig konkret ud fra dine planer.

amr ali

God dag jeg vil gerne købe defekte mobiletelfoner som en hobby,og jeg reparerer dem og sælger dem igen på facebook,jeg forventer at sælge to mobiletelfoner om ugen og jeg forventer en månedlig fortjeneste ca.3000 kr skal jeg fortælle skat og betale skaten? mvh Amr

maibom antik og design charles maibom

jeg er tidligere antikhandler. er nu gået på pension. ønsker at benytte mig af reglen om at må tjene 100.000,- om året. jeg ønsker at handle med brugte genstande. skal jeg betale moms og skat.

Rasmus Lund Petersen

Hej maibom antik og design charles maibom Ud fra det oplyste vil jeg klart anbefale dig at rette henvendelse til en advokat eller revisor, som kan forholde sig konkret til dine planer, da min umiddelbare vurdering er, at der formentlig skal betales skat. Det er dog ikke muligt at svare fyldestgørende på spørgsmålet ud fra det oplyste.

Naja

Hej jeg har købt to reoler ved loppekuppen i Svinninge, jeg har købt for 5 uger til 1400 kr, uge 5 gratis, jeg har dog set at på de 20 dage mine ting har været der har jeg solgt meget lidt, jeg har nu skrevet til loppen at jeg gerne vil hente mine ting og få de resterende penge tilbage, men dette skriver ejeren nej til, da han først skal finde en til at tage mine reoler. Kan han det? Der stå ikke nogen steder på hans side at man ikke må hente sine ting og opsige ens aftale, det er loppekuppen.dk

Rasmus Lund Petersen

Hej Naja Dit spørgsmål falder lidt uden for emnet, men som udgangspunkt skal du leve op til den aftale, som du har indgået. Det afhænger af aftalens indhold, om aftalen kan opsiges, og som jeg forstår det, er der ikke aftalt noget omkring opsigelse - desværre.

Bent

Hvis man selv producerer det man sælger på dba eller andre steder hvilke regler gælder da, fx træ kunst, Figurer, træ skåle osv

Amanda Ellekilde Jørgensen

Hej Bent. Jeg vil henvise dig til denne artikel (se særligt spørgsmål 5): https://www.advodan.dk/nyheder/2019/4/faa-svar-paa-7-spoergsmaal-om-loppesalg-og-skat/. Hvis det ikke besvarer dit spørgsmål, er du selvfølgelig velkommen til at skrive til os igen.

Rasmus Lund Petersen

Hej Anette Umiddelbart er jeg enig i, at du er ved at etablere hobbyvirksomhed, men du skal være opmærksom på, at du muligvis bevæger dig tæt på grænsen til økonomisk virksomhed. Det gælder særligt, hvis du etablerer hjemmeside og laver visitkort, da din virksomhed i så fald får en klart mere professionel karakter. Du kan eventuelt kontakte en advokat, som kan rådgive dig nærmere, og eventuelt også undervejs, hvis du på nogen måde "udvider" virksomheden. Hvorvidt du skal momsregistreres afhænger som udgangspunkt af, om du årligt omsætter for mere end 50.000 kroner eller ej. Hvis du omsætter for mere end 50.000 kroner om året, skal du med sikkerhed momsregistreres. I forhold til dit spørgsmål om, hvordan du kan dokumentere dine udgifter, så tror jeg ikke umiddelbart, at du får problemer med SKAT, når blot du har kvitteringer. Hvordan de enkelte genbrugsbutikker specificerer materialet på kvitteringerne, kan du jo ikke stå til ansvar for. Spørgsmålet kan dog formentlig bedre besvares af en revisor.

Anette

Hej! Er det mon en "hobbyvirksomhed", som jeg er ved at etablere? Jeg går i genbrugsbutikker, hvor jeg køber gamle broderier, stof, lynlåse, knapper, garn osv. Ud af det indkøbte syr jeg så tasker og puder eller strikker tæpper mm., som jeg vil tage på kunsthåndværks marked ca. 5 gange om året for at sælge. Jeg overvejer at lave hjemmeside samt visitkort. Jeg har fuldtidsjob så mit syværelse er derfor kun i min fritid. Jeg er i tvivl om reglerne; som jeg har læst mig frem til, så er det en hobbyvirksomhed, som jeg har gang i. Altså at jeg skal betale skat af et evt. overskud men ikke momsregistreres. Men; hvordan kan jeg bevise mine udgifter, når mine materialer købes i genbrugsbutikker? Her får jeg godt nok en kvittering, men her står stort set aldrig, hvad det er, jeg har købt. Ofte står der bare "tekstiler"... Er det bevis nok? Vh. Anette

Vibse

Hej ! Da jeg ikke kan finde svar andre steder, prøver jeg lykken denne vej. Jeg er desværre på kontanthjælp, og har fået ryddet op i mine egne gemmer, og har fået samlet en del sammen. Nu er mit spørgsmål så - må jeg deltage i det man kalder - GARAGESALG - ? Man køre ud et sted hvor det bliver afholdt. Parkere sin bil, og stiller et bord op langs bilen, og sælger derfra. Da jeg ikke ønsker at komme i klemme, og nødig vil miste eller modregnes i min kontanthjælp, håber jeg, at du har svaret. På forhånd tak for dit svar...

Rasmus Lund Petersen

Hej Vibse Dit spørgsmål vedrørende kontanthjælp falder desværre uden for emnet, men jeg vil anbefale dig at rette henvendelse til din sagsbehandler, hvis du vil have et sikkert svar.

Rasmus Lund Petersen

Hej I. Umiddelbart bliver der ikke tale om beskatning, da det er salg af jeres egne indbogenstande, men ud fra det du skriver kan jeg ikke udelukke, at I på et tidspunkt vil ramme en gråzone, hvor der muligvis - i et eller andet omfang - skal betales skat. Du kan altid kontakte SKAT med henblik på at indhente et bindende svar, men jeg kan ikke love dig, at SKAT vil afgive et sådant i det her tilfælde.

I.

Hej. Hvis jeg bygger et hus fx, og jeg får besøg af nogen unge mennesker med særlige behov, hvor de får lov til at side og være kreative, og lave alt muligt til “vores” hjem, men efter længere tid, vil jeg skifte det ud med noget nyt, og vælger derfor at vi sælger det de har lavet, skal der så betales skat af overskuddet? Hvis der skal betales skat af overståede, kan man så lave en aftale med skat, at man samler kvitteringer på alle salg og alt indkøb at man så kun betaler skat 1 gang om året, altså for et helt år, fremfor hver måned eller ved hvert salg? Jeg håber ikke det var for indviklet forklaret.

Astrid

Jeg har en personligt ejet virksomhed ved siden af mit fuldtidsarbejde og producerer en vare, som jeg sælger og køber materialer ind til - jeg har momsregnskab osv. Jeg køber nogle gange materialer på loppemarkeder og sælger også nogle af mine materialer, hvis jeg ikke selv kan bruge det - alle disse materialer køber jeg privat og sælger også kun til private. Hvordan gør jeg med moms når jeg sælger og køber disse materialer?

Rasmus Lund Petersen

Hej Astrid Når salget sker privat og ikke vedrører virksomheden, skal du ikke foretage dig noget med momsen.

Lizzie Kjeldsen

Hej Rasmus Min mand og jeg, har igennem de sidste 20 år samlet på ældre malerier til privat indbo. Malerierne har vi hængende i vores stue og de bliver dermed anvendt som indbo, hvilket vi nyder synet af hver dag. Nogle malerier har vi arvet, andre har vi købt i auktionshuse. Gennem de seneste 5 år, har vi solgt nogle af malerierne for at få ryddet op. Dvs. 3 stk i 2015, 2 stk i 2016 og 1 stk i 2018. Ingen i 2014 og ingen i 2017. Det éne maleri som var købt som værende en kopi i 2016, viste sig ved salg 6 måneder senere at være ægte, og gav en fortjeneste på 400.000 kr, salærer fratrukket. Vi købte maleriet fordi vi syntes det var smukt, men det viste sig at være for stort til vores lille, lavloftede stue. Salget af maleriet i starten af 2018, havde vi købt 2 måneder forinden, men vi brød os alligevel ikke om det da vi fik det hjem at hænge og valgte derfor at sælge det kort efter. Den samlede fortjeneste på salg af disse 6 malerier, fordelt over de 3 år, er 733.500, salærer fratrukket. Vi er nu i tvivl om disse salg af privat indbo, vil blive anset som værende hobbyvirksomhed og dermed skattepligtige? Vi mener ikke der er høj intensitet, høj hyppighed og kontinuerligt køb og salg forbundet med disse handler. Vi er ikke spekulanter eller erhvervsdrivende, men er private samlere og alm. lønmodtagere. Mvh Lizzie

Rasmus Lund Petersen

Hej Lizzie Som du beskriver det er jeg helt enig med dig i, at du og din mand ikke driver (hobby)virksomhed. Umiddelbart er der heller ikke grundlag for beskatning af den fortjeneste I har haft, da salg af malerierne ikke er jeres "næringsvej". Med venlig hilsen Rasmus Lund Petersen

Per Pinnerup

Som hobbyvirksomhed, som til tider køber ting og sager af private folk, og så sælge dem videre med evt. lidt fortjeneste, er det sjælent at de kan give mig en kvitt. for købet, og hvad gør jeg så her. Endvidere når jeg så holder loppemarked, skal jeg så give hver kunde en kvitt. for hver køb, tænker på ekspl. salg af vase til 10 kr, eller kan man lave en kvitt. for overskuddet for den pågældende dag.

Rasmus Lund Petersen

Hej Per Jeg forstår godt din problemstilling, og at der er noget upraktisk i arbejdet med dokumentation for dine handler. Jeg kan kun bidrage med, at jo bedre dokumentation du har, jo bedre er du stillet ved en eventuel tvist, hvor du skal frem dokumentation. Hvis dit spørgsmål er en reel problemstilling, vil jeg anbefale dig at kontakte en revisor, da det i givet fald er en revisoropgave at få løst problemstillingen.

Rasmus

Hvis jeg køber 2 computere på dba, skiller dem ad og samler 2 "nye" ud af det, og jeg så beholder den ene og sælger den anden og tjener lad os sige 1000 kr. på det, skal der så betales skat?

Rasmus Lund Petersen

Hej Rasmus Umiddelbart er computerne indkøbt til dig selv, med henblik på at samle én computer, der passer til dit behov. Hvis det efterfølgende viser sig, at du ikke skal bruge den anden computer, men at den har en videresalgsværdi, ser jeg ingen problemer i at sælge den uden at indberette dette til SKAT. Med venlig hilsen Rasmus Lund Petersen

Steffen Nielsen

Hej Rasmus, Jeg har gået at kigget på at lave en hjemmeside, hvor jeg køber ting fra Kina og sælger dem videre til USA. lidt ligesom Amazon eller lignende, Hvis jeg nu ikke tjener særlig meget skal jeg så betal skat, eller hvordan hænger det her sammen.

Rasmus Lund Petersen

Hej Steffen Ud fra din beskrivelse af hjemmesideetablering med henblik på salg, import fra Kina og eksport til USA, er det min opfattelse, at der klart er tale om erhvervsmæssig virksomhed, hvorfor svaret er "ja". Jeg vil råde dig til at søge rådgivning fra en revisor og advokat, således at du dels får rådgivning om det økonomiske aspekt, dels om eventuelle problemstillinger vedrørende import og eksport fra og til de nævnte lande. Med venlig hilsen Rasmus Lund Petersen

Nanna C

Hej, Jeg har de sidste måneder solgt ud af mit brugte designertøj og designertasker på nettet og et enkelt loppemarked. Jeg vil skyde på, at jeg efterhånden har solgt ud for +60.000. Det har været med tab på alt, men da beløbet er i den større ende, er jeg bekymret for, om jeg skal betale skat af pengene? (Som jeg kan læse mig til i eksemplet med “Simone” overfor drejer det eksempel sig om færre kr samt en lille fortjeneste, og jeg tænker derfor, at min situation ikke er helt den samme?)

Rasmus Lund Petersen

Hej Nanna C Som du beskriver din situation, er der for mig at se ikke grund til at foretage noget i forhold til SKAT, da det udelukkende er din egen garderobe, du har solgt ud af. Jeg forstår din bekymring, da beløbet er højt, men omvendt er det vel ikke noget, som du kan fortsætte med, i hvert fald ikke før du næste gang beslutter at skifte garderoben ud. Jeg kan naturligvis ikke garantere, at SKAT ikke vil rette henvendelse, men din situation er umiddelbart som beskrevet ovenfor i eksemplet med "Simone", og derfor mener jeg, at du må afvente SKATs eventuelle henvendelse, og så tage diskussionen der. Som en helt klar anbefaling vil jeg råde dig til at have/få styr på kvitteringer, både for køb og salg, så du bedst muligt kan dokumentere, at tøjet har været køb til eget brug, og ikke med henblik på videresalg. Du kan eventuelt kontakte SKAT, hvis du ønsker afklaring nu, men i dette forum kommer jeg det ikke nærmere. Med venlig hilsen Rasmus Lund Petersen

Bjørn Johansen

Dette spørgsmål falder måske uden for emnet, men jeg kan ikke finde svar andre steder. Hvordan er reglerne for salg af f.eks. æbler fra et træ der tilfældigvis står i min have, eller rabarber fra et bed? Det er jo ikke produceret med henblik på salg.

Rasmus Lund Petersen

Hej Bjørn Umiddelbart vil det være hobbyvirksomhed. Du kan eventuelt beskrive dine planer for SKAT og bede om et bindende svar på, hvordan dine salgsaktiviteter vil blive karakteriseret. Alternativt kan du kontakte en advokat eller revisor, men dit spørgsmål bærer efter min opfattelse præg af, at dine planer har et meget lille omfang, og derfor skal du overveje, hvor meget tid og hvor stor en indsats du vil bruge på at afklare din situation. Med venlig hilsen Rasmus Lund Petersen

Birgit Kjærsgaard

Er uforstående over for manglende svar på spørgsmål! mvh

Birgit Kjærsgaard

Jeg har i rigtig mange år lavet forskellige typer håndarbejde - brugskunst mm. Meget af det er produceret for 5 år, 10 år eller endnu flere år siden. Jeg vil imidlertid gerne af med meget af det, da det fylder i skabe og skuffer. Hvis man skal betale skat af fortjeneste af salg af selvproducerede ting, er der så en aldersgrænse for hvornår varen er produceret med hensyn til om der skal betales skat af fortjeneste? Meget af det er jo brugt som almindelig indbo i mange år.

Rasmus Lund Petersen

Hej Birgit Ud fra det du skriver, er det min opfattelse, at du ikke skal betale skat af den fortjeneste, som du opnår ved et salg, idet tingene er produceret til eget brug. Det forhold, at du nu vælger at sælge tingene, ændrer ikke ved dette. Situationen falder ind under punkt 1 i artiklen. Hvis dit salg får et erhvervsmæssigt udtryk, for eksempel ved oprettelse af en butik, webshop, markedsføring eller lignende, er det naturligvis en anden sag, end hvis du sælger tingene på et loppemarked eller andre lignede steder. Hvis du fortsat er i tvivl om, hvorvidt du skal betale skat af fortjenesten, vil jeg anbefale dig at søge konkret rådgivning ved en advokat eller revisor, idet spørgsmålsmuligheden til denne artikel ikke er rette forum til konkret rådgivning. Med venlig hilsen Rasmus Lund Petersen

Lars Tovgaard Nielsen

Hej, Jeg har samlet på bøger siden mine barndomsår og har nu samlet i ca. 40 år, hvilket betyder en samling på 10.000 titler til en værdi på ca. 1.000.000 kr. Jeg påtænker at starte et antikvariat på basis af samlingen, men skal der beskattes, når det er en samling. Og hvordan får man en aftale med skat. Desuden er der brugt moms spørgsmålet, skal der betales brugt moms af samlingen. ? Mit sidste spørgsmål er, at hvis jeg vælger at starte antikvariatet, kan det ikke undgås at der ville blive købt op og solgt videre, hvordan adskiller man salg fra samlingen og opkøb/salg. Har forsøgt at komme i kontakt med skat, men har ikke fået svar. Ser frem til at høre jer.

Rasmus Lund Petersen

Hej Lars Med den værdi og det omfang, som du beskriver, kan jeg ikke andet end at henvise dig til en advokat, så du kan få lavet en konkret ordning, der passer til din situation. Din udfordring falder klart uden for emnet, som omhandler afgrænsningen mellem privat salg, hobbyvirksomhed og erhvervsvirksomhed, hvilket helt naturligt forudsætter, at salget og værdierne er forholdsvis beskedne. Det er ikke ligefrem tilfældet, når værdien af din formentlig meget flotte samling er cirka 1.000.000 kroner. Med venlig hilsen Rasmus Lund Petersen

eva sauer

Jeg er 73 år, har de sidste 50 år købt på diverse loppemarkede r ting og sager som jeg altid har haft stående. Nu er jeg begyndt af sælge ud af tingene på et loppesupermarked. Skal der betales skat når tingene ikke har været med øje for salg? Har iøvrigt også fået en del af venner og familie når de flyttede.

Rasmus Lund Petersen

Hej Eva Hvis omfanget er "sædvanligt", og din fortjeneste er forholdsvis beskeden, så er der ikke umiddelbart anledning til, at du skal beskattes, når tingene er købt og anvendt af dig igennem flere år. Hvis du derimod har købt tingene og opbevaret dem i et privat "lager", med henblik på at sælge dem senere - altså nu - skal du være opmærksom i forhold til en eventuel beskatning. Et kvalificeret svar kræver en konkret vurdering, og det kræver en nærmere gennemgang af din situation, så du skal overveje, om du skal søge konkret rådgivning, eller om du stoler på din egen vurdering ud fra mit svar. Det er helt op til dig. Med venlig hilsen Rasmus Lund Petersen

Marianne Sørensen

Hej Rasmus, Jeg har en PMV (Personligt Ejet Mindre Virksomhed) som på ingen måde beskæftiger sig med loppemarkeder/køb/salg af effekter. Hvis jeg sælger private effekter på et loppemarked - vil det så blive betragtet som et privat anliggende - eller vil Skat betragte det som en firma-indtægt? Mvh/Marianne

Rasmus Lund Petersen

Hej Marianne Hvis din aktivitet intet har med firmaet at gøre, og du sørger for at holde de økonomiske forhold adskilt, har jeg svært ved at se, at SKAT skulle finde anledning til at betragte det som en firmaindtægt. Som jeg læser dit spørgsmål, så er din aktivitet med loppemarkeder udelukkende af privat karakter. Hvis du påtænker et omfang af erhvervsmæssig karakter, bør du søge konkret rådgivning. Med venlig hilsen Rasmus Lund Petersen

Marianne Sørensen

Hej Rasmus, Mange tak - det er udelukkende af privat karakter. Mvh/Marianne

Rasmus Jørgensen

Hej, jeg har et et et filosofisk spørgsmål. jeg køber counter strike skins for 10.000.- får dem rigtigt billigt da jeg jo køber mange på en gang, hvor efter jeg vælger at sælge dem efter jeg har brugt dem lidt, jeg sælger dem enkeltvis til mindre end deres værdi men stadig mere end jeg selv købte dem for? skal der betales skat, hvis det drejer som om 100.- i fortjeneste.

Rasmus Lund Petersen

Hej Rasmus Som udgangspunkt skal du være varsom i forhold til SKAT, når du køber genstande med henblik på videresalg. I den størrelsesorden du beskriver, er der formentlig højest tale om hobbyvirksomhed, hvis der overhovedet er tale om "virksomhed" i nogen som helst form. Du skriver, at du sælger "...dem efter jeg har brugt dem lidt...", så du kan eventuelt kontakte SKAT, en revisor eller advokat, hvis du ønsker konkret stillingtagen eller rådgivning omkring din situation. Med venlig hilsen Rasmus Lund Petersen

Tina

Hej Rasmus. Jeg overvejer at lave et marked i min lade hver weekend. Det skal være sådan, at folk betaler ca. 200,- kr for en stand i en weekend. Hvordan er skatte reglerne omkring det ? K.h. Tina

Rasmus Lund Petersen

Hej Tina Da der er tale om et fast arrangement hver weekend, hvor du modtager betaling for standpladser, vil jeg klart opfordre dig at kontakte en revisor eller advokat, som kan give dig en konkret rådgivning om de skattemæssige forhold, som du skal være opmærksom på. Dit spørgsmål falder lidt uden for emnet, da din indtægt/fortjeneste ikke umiddelbart stammer fra salg af dine effekter, men derimod fra betaling for standpladser, på dit eget marked. Under alle omstændigheder fortjener din situation en konkret rådgivning, og derfor understreger jeg min anbefaling om at søge rådgivning. Med venlig hilsen Rasmus Lund Petersen

Charlotte Lauritsen

Hej Rasmus Hvordan er reglerne hvis man udlejer sin campingvogn nogle uger om året - udover at man selv bruger den? Med venlig hilsen Charlotte Lauritsen

Rasmus Lund Petersen

Hej Charlotte Dit spørgsmål falder uden for emnet, men som udgangspunkt kan du anvende den samme økonomiske vurdering i forhold til at afklare, om din udlejning af campingvognen betragtes som erhvervsmæssig virksomhed eller hobbyvirksomhed. Jeg vil helt klart anbefale dig at søge rådgivning ved en advokat eller revisor omkring den potentielle skattemæssige udfordring, ligesom jeg foreslår, at du kontakter Dansk Camping Union, som formentlig kan bidrage med erfaring omkring udlejning af campingvogne. Du bør under alle omstændigheder afklare forsikringsforholdene, hvis du påtænker at udleje din campingvogn, ligesom jeg mener, at du bør få udarbejdet en lejekontrakt, som du kan anvende fra gang til gang. Der er altid en vis risiko forbundet med at være udlejer, uanset om der er tale om udlejning af fast ejendom eller andre ting, så du bør lave en nøje afvejning af, om det er besværet og risikoen værd for dig. Med venlig hilsen Rasmus Lund Petersen

Oliver Sølvmose

Hej Rasmus, Hvis man sælger sit brugte tøj, skal man så betale skat af det? Kan ikke rigtigt finde et konkret svar på nettet, nogle skriver man skal betale skat af overskudet. Andre skriver noget andet. Ville gerne have det på plads så jeg ikke får et rap over nallerne af skat en dag i fremtiden :D MVH Oliver

Rasmus Lund Petersen

Hej Oliver Ud fra din beskrivelse af din situation, kan du finde svaret i et af eksemplerne ovenfor. Jeg har valgt at kopiere eksemplet og indsætte det her som mit svar til dig: Eksempel – Simone sælger tøj på Trendsales - Simone har over tid samlet sig et klædeskab fyldt med dyrt og lækkert tøj. - Meget af tøjet bruger hun ikke, så hun opretter en profil på Trendsales.dk og sætter nogle kjoler og blazerjakker til salg. - Især blazerjakkerne er stadig i god stand, og mærket er i høj kurs, så Simone får faktisk flere penge for dem, end hun gav i sin tid. - Hun har derfor overskud på sine salg på Trendsales, men skal ikke betale skat af det, fordi det drejer sig om så få salg af private ejendele over et år. Med venlig hilsen Rasmus Lund Petersen

Linda

Hej Rasmus Faldt netop over debatten her i forbindelse med en søgning omkring salg af hjemmelavede ting. Hvordan er reglerne vedr. skat, hvis jeg selv producerer nogle varer og sælger dem? Mvh Linda

Rasmus Lund Petersen

Hej Linda Afhængig af omsætningsomfanget og karakteren af din forretning, er der enten tale om hobbyvirksomhed eller erhvervsvirksomhed. Som udgangspunkt er der tale om hobbyvirksomhed, hvis din omsætning ikke overstiger 50.000 kroner årligt (ikke nødvendigvis fra januar-januar, men en periode på 12 måneder). Hvis det er hobbyvirksomhed du driver/vil drive, er regnestykket enkelt. Du skal betale skat af dit overskud, dvs. indtægterne minus udgifterne, ligesom du ikke skal føre momsregnskab, idet du heller ikke får momsfradrag. Såfremt omfanget er større end hobbyvirksomhed, vil jeg under alle omstændigheder råde dig til at rådføre dig med en advokat eller revisor. Med venlig hilsen Rasmus Lund Petersen

anna

Må en momsfritaget idrætsforenings loppemarked sælge indsamlede/overskydende effekter via internettet m.v. uden at disse skal tillægges moms. ? - Hvor er grænsen ? Effekterne indsamles via dødsboer private doneringer m.v. Salgsbeløbet videreformidles til klubbernes ungdomsarbejde.

Rasmus Lund Petersen

Hej Anna Som jeg har forstået din beskrivelse, så ligger aktiviteten (salg på internettet) - for mig at se - uden for foreningens formål, som er idræt, ligesom der heller ikke er tale om et enkeltstående arrangement, for eksempel en sommerfest eller juleafslutning, hvor der (også) sælges effekter. Foreningen skal derfor ansøge om momsfritagelse ved SKAT, hvor anvendelsen af overskuddet tillægges betydning. Her kan jeg oplyse, at SKAT som udgangspunkt godkender anvendelse af overskuddet til amatøridræt. Der er en del ting, der skal afklares, før foreningen bør gå i gang med salg via internettet. SKAT kan med fordel kontaktes indledningsvis, alternativt vil jeg anbefale at kontakte en revisor eller advokat, som kan se på den konkrete sag. Med venlig hilsen Rasmus Lund Petersen

Marianne.

Jeg hygger med at strikke og hækle. Jeg er efterlønner, må jeg sælge mine ting. Jeg tror at fortjenesten vil max være 300kr på en måned. Venlig hilsen Marianne.

Rasmus Lund Petersen

Hej Marianne Som du beskriver dit salg af strikketøj m.v., er der tale om hobbyvirksomhed, og du skal således betale skat af overskuddet. I forhold til din efterløn, ser jeg ikke umiddelbart et problem, men jeg vil klart anbefale dig at kontakte din a-kasse, som kan oplyse dig om, hvorvidt salget påvirker din efterløn. Med venlig hilsen Rasmus Lund Petersen

Lars Nielsen

Jeg overvejer at starte en lille butik op ved siden af mit arbejde hvor jeg sælger brugte ting. Jeg har samlet på lamper i mange år og dem vil jeg nu begynde at sælge. Skal jeg betale skat af fortjenesten af din lamper jeg har i min samling hvis jeg får et CVR nummer? Mvh Lars Nielsen

Rasmus Lund Petersen

Hej Lars Uanset om du får et CVR-nummer eller ej, skal du betale skat af fortjenesten, men der er forskel på, om din butik (virksomhed) bliver betragtet som en hobbyvirksomhed eller en selvstændig erhvervsvirksomhed, blandt andet i forhold til moms, fradrag og arbejdsmarkedsbidrag. Som jeg har anbefalet flere gange ovenfor, i forbindelse med min besvarelse af de andre spørgsmål, synes jeg du skal kontakte en advokat - eller i det mindste en rådgiver - som kan hjælpe dig med din konkrete situation, idet min umiddelbare opfattelse er, at du planlægger en større aktivitet end salg af egne (brugs)ting. Med venlig hilsen Rasmus Lund Petersen

Laila Pedersen

Vi er nogle stykker , der har tænkt på at få en reol til 300,kr pr.mdr i et af de nye loppemarkeder. ( salg af de ting vi ikke selv bruger mere .) Der skal betales 10% af salget til butikken. De fleste vi har talt med sælger for ca. 500,kr - op til 1000,kr pr.mdr. Så skal der jo betales standleje. Skal der betales skat/ af den indtægt .....eller bliver man beskåret i boligydelse / pension / folkepension .

Rasmus Lund Petersen

Hej Laila Som udgangspunkt skal du/I ikke betale skat af den fortjeneste, som du/I opnår ved at sælge jeres egne ting, når disse ting ikke købes og sælges i spekulationsøjemed. Til besvarelse af dit spørgsmål om, hvorvidt du/I risikerer at miste (en del af) diverse ydelser, skal jeg bruge flere konkrete oplysninger. Jeg vil derfor blot nøjes med at svare, at du/I bør rette henvendelse der, hvor ydelsen kommer fra, således at I på forhånd er orienterede om eventuelle økonomiske konsekvenser ved salget. Med venlig hilsen Rasmus Lund Petersen

marianne olsen

jeg er begyndt at opkøbe ting som jeg sælger videre, skal jeg betale skat af det?.kan jeg også trække mine udgifter fra ift at hente tingene, fx km penge.vh m

Rasmus Lund Petersen

Hej Marianne Som du beskriver din situation, går jeg ud fra, at der er tale ikke-erhvervsmæssig virksomhed, altså hobbyvirksomhed. Du skal betale skat af nettoindkomsten, idet de omkostninger, der specifikt er knyttet til hobbyvirksomheden og som er forbundet med indkomsterhvervelsen, kan trækkes fra. Sondringen kan være (meget) vanskelig og du bør - i hvert fald i tvivlstilfælde - søge rådgivning ved en revisor eller advokat. Med venlig hilsen Rasmus Lund Petersen

Henriette

Hej. Jeg overvejer at have en stand på et loppemarked en gang i mellem for at sælge nogle at mine kreative ting som jeg selv laver. Skal jeg betale skat af et overskud og skal jeg registre mig som virksomhed ?

Rasmus Lund Petersen

Hej Henriette Uden at kende din konkrete situation og omfanget af dit salg, samt dine udgifter og dermed også dit overskud, kan jeg kun henvise til artiklen, hvoraf det fremgår, at du skal betale skat af dit overskud, i og med at der ikke er tale om salg af private ting, men derimod af fabrikerede ting. Hvis der er tale om et mindre omfang, således at der alene bliver tale om et meget lille overskud, skal du umiddelbart ikke registrere virksomhed. Alt afhængig af dine konkrete planer, er der fordele og ulemper i forhold til at drive hobbyvirksomhed og erhvervsvirksomhed. Jeg vil anbefale dig at gøre det klart for dig selv, hvad hensigten med dit salg er her og nu, og på sigt, ligesom du med fordel kan konkretisere det forventede omfang af dit salg. Derefter vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat, som kan give dig en konkret rådgivning. Med venlig hilsen Rasmus Lund Petersen

Emil

Jeg har overvejet at begynde at købe samt sælge brugte genstande med fortjeneste. Jeg har undersøgt hvordan og hvorledes, men når frem til at man umiddelbart skal have en fysisk butik, for at kunne handle med brugte genstande? Jeg ønsker primært at sælge fra eventuelt lager samt over nettet, og dermed undgå en fysisk butik. Hvad gør eksempelvis kræmmere på kræmmermarkeder? Jeg har en virksomhed som beskæftiger sig med tømning af dødsbo mm, men kan på nuværende tidspunkt ikke sælge/købe møbler, da jeg gerne vil have styr på eventuelle regler. Er det eksempelvis den eneste mulighed at leje en butik, og derfra sælge?

Rasmus Lund Petersen

Hej Emil Som du beskriver din situation, vil jeg klart anbefale dit at kontakte en advokat, der kan hjælpe dig med dit setup, der lyder relativt omfattende. Jeg kan dog ikke umiddelbart se noget problem i, at du sælger genstandene alene via internettet. Med venlig hilsen Rasmus Lund Petersen

Marianne Olsen

Hvis jeg sælger nogle af mine ting, skal beløbet jeg får, så trækkes i min kontanthjælp.

Rasmus Lund Petersen

Hej Marianne, som udgangspunkt kan du følge ovenstående retningslinjer, idet det er den skattepligtige personlige indkomst, der medfører fradrag i kontantydelsen. Du bliver således ikke trukket i kontanthjælp ved salg af ganske få ting, af mindre værdi. Hvis du er usikker på, hvorvidt salget af dine ting vil medføre, at du bliver trukket i din kontanthjælp, vil jeg anbefale dig at kontakte din socialrådgiver inden du går i gang. Med venlig hilsen Rasmus Lund Petersen

Jacob Fiedler

Det er rigtigt, at det ved lønindtægter er den skattepligtige del, der fradrages i kontanthjælpen (og ikke arbejdsmarkedsbidrag, ATP-bidrag og eventuelle kollektive pensionsbidrag), men i princippet skal alle indtægter anvendes, før det offentlige yder hjælp.Kontanthjælp er det nederste grundlovssikrede sikkerhedsnet. Kontantydelse er i øvrigt noget andet end kontanthjælp (Lov om kontantydelse nr. 174 af 24/2 2015.) Det er et indviklet område, men din anbefaling om at spørge sagsbehandler er god at følge.