Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Forældrekøb: Sælg nu og udløs en skattegevinst til dit barn senere

  • Af Mette Rasmussen
  • 21. mar 2017
  • 6 Spørgsmål & svar

Et forældrekøb er ofte en måde at sikre sit barn en bolig under studiet. Og når studiet er i hus, er det for de fleste tid til at sælge lejligheden videre. Sælger du til dit barn, kan du som udgangspunkt gøre det til en pris, der ligger 15 procent under den seneste offentlige ejendomsvurdering.

I øjeblikket er det de offentlige ejendomsvurderinger fra 2011, som gælder. Men Folketinget har varslet, at der i 2019 kommer et helt nyt ejendomsvurderingssystem, som sandsynligvis vil betyde, at vurderingerne stiger markant – særligt i landets største studiebyer.

”Ønsker man at sælge den forældrekøbte lejlighed videre til barnet, og har barnet mulighed for at købe, kan man lige så godt gøre det nu, inden de nye vurderinger kommer. På den måde vil barnet kunne opnå en større skattefri fortjeneste, når han eller hun senere sælger lejligheden videre til markedsprisen”, fortæller Hans Christian Færch fra ADVODAN i Glostrup.

Betingelser for brug af 15-procent-reglen

Men inden du sælger, gør du klogt i at tjekke reglerne.
 
”For at man kan anvende den såkaldte 15-procentregel, forudsætter det, at man ikke har indhentet en mæglervurdering og dermed ikke kender lejlighedens markedspris”.

”Herudover skal man være sikker på, at lejligheden ved den seneste ejendomsvurdering havde status som ikke-udlejet. Havde lejligheden derimod status som udlejet på vurderingstidspunktet, kan man ikke benytte den såkaldte 15-procent-regel, medmindre man indhenter en ny vurdering fra SKAT. Lejlighedens status vil fremgå af vurderingsmeddelelsen, men er man i tvivl, er det en god idé at søge rådgivning hos en advokat”.  

Vær OBS på bopælskrav

For at dit barn efterfølgende kan sælge lejligheden videre med en skattefri gevinst, er det vigtigt, at han eller hun reelt bor i lejligheden i en periode efter købet.

”Der er ikke nogen specifik tidsramme for hvor lang tid, man skal bo i lejligheden, inden man kan sælge videre. Men jeg anbefaler, at man som minimum bor i lejligheden i et års tid - og at man rent faktisk bor der fuld tid og ikke blot gør et halvhjertet forsøg på at få det til at ligne. Man skal fx passe på med at bo halvdelen af tiden i lejligheden og den anden halvdel hos en kæreste. Det vil også kunne ses på vand og varmeregningen, hvis man ikke reelt bor i lejligheden – og det kan SKAT godt finde på at tjekke”, understreger Hans Christian Færch.

Læs mere om forældrekøb

Vil du vide mere?
Hans Christian Færch

Hans Christian Færch

Advokat | Vis faglig profil
Spørgsmål
JR
19-09-2017 20:53:06

Hej Hans Christian Færch

Jeg har aldrig forstået det "begrebet forældrekøb" .
Hvorfor giver man f.eks ikke bare den skattefri gave (2017) 62.900,-kr. hvert år fremadrettet til sit barn, så barnet selv køber sin lejlighed og dermed slipper for, at tænke på alle omstændighederne ved det. Hvad er fidusen i forældrekøb?

Med venlig hilsen

JR

Hans Christian Færch
23-09-2017 13:16:43

Der kan være flere måder at hjælpe ens børn på. En af dem er at give en skattefri gave hvert år, som du selv nævner.

Der er imidlertid ofte en række økonomiske og skattemæssige fordele ved at forældrene (med deres bedre økonomi) går ind og køber boligen og udlejer til barnet. Altså så dette ender med at være en bedre løsning end blot at give barnet pengene.

Se vores hjemmeside, hvor der står mere herom:

https://www.advodan.dk/privat/boligkoeb/boligtyper/foraeldrekoeb/


Med venlig hilsen
Hans Christian Færch
Hans Christian Færch Advokat | ADVODAN Glostrup København Se faglig profil
Besvar indlæg
Pernille
7/4/2018 4:02:53 PM

Hej Hans Christian Færch

Hvis barnet har boet i lejligheden i over et år, men ikke bor der på salgstidpunktet kan man så stadig sælge/overdrage til barnet med 15%-reglen?

Og, hvis barnet skal sælge lejligheden efterfølgende SKAL barnet så selv bo der eller må hun leje den ud indtil den er solgt?

Hilsen
Pernille

Besvar indlæg
Hans Christian Færch
7/5/2018 11:51:08 AM

Salg til barnet ved brug af 15 % reglen kan ske uanset om barnet bor i lejligheden. Eller uafhængigt af, om barnet tidligere har boet i lejligheden.

Hvis barnet efterfølgende skal kunne sælge uden beskatning af fortjenesten, skal barnet selv have beboet i lejligheden i en vis periode som "tinglyst ejer" på helt sædvanlig vis. Så tidligere bopæl/ophold i boligen som lejer "tæller" ikke med.


Med venlig hilsen
Hans Christian Færch
Hans Christian Færch Advokat | ADVODAN Glostrup København Se faglig profil
Besvar indlæg
Mogens
10/15/2019 2:20:15 AM

Hej

Mine forældre vil gerne sælge deres bolig til mig for 15% under vurderingspris, men spørgsmålet er om jeg skal betale skat af fortjeneste hvis jeg sælger den videre.
Jeg har boet i ejedommen sammen med mine forældre som barn, siden flyttede mine forældre og jeg blev boende som lejer hos dem. Sidenhen er jeg flyttet i egen bolig.
Er det nok at have boet i ejendommen sammen med mine forældre for at komme opfylde bopælspligten, eller vil jeg blive fuldt beskattet af provenuet efter salg?

Mvh Mogens

Nikolaj Winther
12/29/2019 7:46:22 PM

Frafalder 15 procents reglen ved overdragelsen/salg af en forældrekøbs lejlighed til sit barn, hvis der er opsat en altan i perioden inden overdragelsen?

Vh Nikolaj

Besvar indlæg
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Boligkøb Boligkøb

At købe bolig er en stor investering, og faldgruberne er mange, men med den rigtige rådgivning kan du undgå dyre overraskelser.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.706 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.706 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.