PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Få styr på reglerne inden Sankt Hans bålet tændes

Den 23. juni er det Sankt Hans aften, og det er for mange tid til at sende heksen til Bloksbjerg. Advokatfuldmægtig Nikolaj Madsen fra Advodan i Næstved fortæller om de regler, du skal huske at følge, når bålet tændes.

Opdateret d. 21. juni 2021

Sankt Hans aften er som udgangspunkt den eneste dag på året, hvor du må brænde haveaffald af inde i byerne. Reglerne kan være anderledes i landområder og kan også variere fra kommune til kommune. Det er derfor en god ide at tjekke din kommunes regler.

 

Har du tilladelse til at lave bål?

Du må gerne tænde et lille bål med haveaffald i din egen have. Et lille bål kan defineres som et bål med en diameter på max 120 cm. Hvis du bor i et tæt bebygget område, så snak med dine naboer, inden du tænder bålet, da røgen kan være generende.

Skal du derimod tænde bål i en offentlig park eller på en strand, skal du huske at søge om tilladelse hos kommunen og derefter politiet. Når du ansøger, skal du skrive, hvem og hvor I vil tænde bål, men også om I holder fest og hører høj musik. Hvis bålet er på grundejerforeningens grund, skal du søge deres tilladelse. Opdager politiet, at I har tændt bålet uden tilladelse, udløser det en pengebøde. 

 

Hold øje med bålet

Du må gerne bruge haveaffald, som fx græs, blade og grene til bålet. Du må derimod ikke brænde malet træ, trykimprægneret træ eller andet affald af. Inden bålet tændes, tjek at der ikke er små dyr, som har gemt sig i bålet. Når bålet skal startes, må det ikke optændes med optændingsvæske, benzin eller sprit. Overvåg bålet hele tiden, sørg for at ingen kommer for tæt på, og forlad først bålet, når det er helt slukket.

 

Vær obs. på placering og vindforhold

Afbrænding skal altid ske med forsigtighed. Det er vigtigt, at du tager foranstaltninger for at sikre, at brandfare forebygges eller formindskes. Herudover skal du sikre dig, at der altid er forsvarlige slukningsmuligheder i nærheden.

Normalt anbefaler myndighederne, at små bål på max 120 cm i diameter bygges op, så de overholder følgende betingelser;

  • Bålet skal være i mindst 10 meter fra bygninger. Hvis der er huse med stråtag i nærheden, skal afstanden være mindst 15 meter.
  • Bålet skal være i mindst 15 meters afstand fra nåletræer, lyngområder og let antændelige markområder.
  • Hvis vinden blæser med jævn til frisk vind (5,5 – 10,7 m/s), skal afstanden til bygninger fordobles.
  • Ved hård vind (over 10,7 m/s) skal bålet slukkes, da det ikke er tilladt at tænde bål ved så kraftig vindstyrke. 

Er der derimod tale om et stort bål, altså bål som er mere end 120 cm i diameter, skal du foruden ovenstående også være opmærksom på følgende;

  • Bålet skal være placeret mindst 30 meter fra bygninger med hårdt tag.
  • Bålet skal være mindst 200 meter fra bygninger med letantændeligt tag.
  • Bålet skal være mindst 60 meter fra letantændelige markafgrøder.
  • Bålet skal være mindst 200 meter fra steder, hvor der opbevares større mængder af brandfarlige, eksplosive eller letantændelige stoffer.
  • Bålet skal være mindst 200 meter fra nåletræsbevoksninger, lyngområder og let antændelige markområder.
Indsender formularen...

Har du brug for at vide mere?

0 kommentar

0 / 700 tegn