PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Ny ferielov: Sådan bliver din virksomhed klar

I september 2020 træder en ny ferielov i kraft, der indfører såkaldt samtidighedsferie – så ferien afholdes, samtidig med at den optjenes. Dog begynder der en overgangsperiode fra den 1. januar 2019, så det er en god idé at forberede sig på ændringerne som arbejdsgiver allerede nu.

I den nuværende ferielov optjenes ferien i kalenderåret og afholdes fra den 1. maj året efter. Det vil sige, at der kan gå op til 16 måneder, fra ferien er optjent, til de ansatte får glæde af den. Ifølge EU-Kommissionen er de ferieregler i strid med EU’s arbejdsmarkedsdirektiv, og derfor bliver der nu indført en ny dansk ferielov, som baserer sig på den såkaldte samtidighedsferie.

”Den store ændring er, at fra september 2020 kan man som lønmodtager afholde sin ferie med løn eller feriegodtgørelse i takt med, at den optjenes. Det kommer især til at betyde en forskel for nyuddannede eller ledige, der fremover har ret til betalt ferie allerede fra starten af nyansættelsen. Men ellers vil det ikke medføre de store ændringer i det daglige, når først ferieloven er implementeret,” fortæller advokat i Advodan Holbæk, Christian Vestergaard Løvgren.

 

Kringlet overgangsperiode

Ifølge advokaten bliver det dog overgangsperioden til den nye ferielov, som kan blive lidt udfordrende for mange virksomheder. Ferieloven indfases nemlig fra den 1. januar 2019 til den 31. august 2020, og i den periode vil der gælde forskellige regler i forhold til optjening og afholdelse af ferie.

"Der kommer blandt andet til at være en kortere afholdelsesperiode i 2020, og i en periode skal de optjente feriepenge indefryses enten i virksomheden eller i en nyoprettet fond. Så arbejdsgiverne skal holde tungen lige i munden i de kommende halvandet år fra årsskiftet,” siger Christian Vestergaard Løvgren.

 

Dette skal du være klar til

Her giver advokaten et overblik over reglerne i den nye ferielov og ikke mindst sine anbefalinger til, hvordan du som arbejdsgiver bør forholde dig i den kommende tid.

 

Overblik over overgangsperioden:

  • Feriedage optjent i kalenderåret 2018 afholdes på normal vis fra 1. maj 2019 til 30. april 2020.
  • Feriedage, der optjenes fra 1. januar til 31. august 2019, skal afholdes fra 1. maj til 31. august 2020. Det vil sige i en afholdelsesperiode på kun fire måneder.
  • Feriepenge, der optjenes fra 1. september 2019 til 31. august 2020, bliver indefrosset – enten hos arbejdsgiveren eller i en ny fond kaldet Lønmodtagernes Fond for Tilgodehavende
  • Feriemidler – og udbetales først, når lønmodtageren forlader arbejdsmarkedet.
  • Fra den 1. september 2020 til 31. august 2021 optjenes ferie, som kan afholdes ”samtidig” fra 1. september 2020 til 31. december 2021, og de kommende år følges denne nye model.

 

Sådan skal du forholde dig som arbejdsgiver:

  • Før den 1. september 2019 skal du ikke gøre noget anderledes i forhold til indbetaling af feriepenge. Men du kan begynde at overveje, hvad der skal ske med dine ansattes feriepenge, som optjenes i perioden 1. september 2019 til 31. august 2020.
  1. Enten kan du beholde feriepengene i virksomheden, hvilket kan være godt for likviditeten. I så fald vil pengene blive indeksreguleret hvert år, frem til at de skal udbetales, når en medarbejder fratræder.
  2. Ellers kan du indbetale feriepengene til Lønmodtagernes Fond for Tilgodehavende Feriemidler, som sørger for at udbetale pengene, når en medarbejder fratræder. Fordelen er, at du ikke skal indeksregulere beløbet hvert år, men tværtimod ’handler af’ med det samme.
  3. Konkret skal du senest 31. december 2020 indberette til den nye fond, hvilken model din virksomhed vælger. Der vil sandsynligvis blive udsendt uddybende information fra fonden inden da.
  • Husk at opdatere ansættelseskontrakter og personalepolitikker i forhold til den nye ferielov.
  • Fra den 1. september 2020 er den nye ferielov fuldt implementeret, og fremadrettet optjener dine ansatte feriepenge til løbende afholdelse samtidig med optjeningen.

5 kommentar

0 / 700 tegn

Kirsten

Jeg har en medarbejder (fastansat månedslønnet, ferie med løn), der fratræder 31. oktober 2019. Skal beløbet opsparet fra indefrysningsperioden (start 1. september 2019), altså 4,16 dage, afregnes på lige fod med feriepenge optjent i 2018 og 2019 (16,64 dage)? Og hvor skal de afregnes til?

Dea

Hvad betyder det egentlig hvis man er fastansat i samme virksomhed og dermed idag har almindelig ferielov. Altså både ferie og ferie-fridage som anvendes almindeligt inden for ferieåret 1/5-30/4 fra år til år. Jeg bruger naturligvis altid al min ferie i mit ferieår og kan ikke få det til at hænge sammen med mindre. Hvad skal jeg forholde mig til med den nye ferielov ? Som jeg læser det er der 1 helt år jeg så ikke har nogen ferie med den nye ferielov hvis pengene først udbetales når jeg fratræder arbejdsmarkedet ? På forhånd tak for hjælpen. Mvh Dea

Steen Marslew

Hej Dea. Jeg forstår det sådan, at du i dag får løn under ferie. Det vil du fortsætte med på samme måde som du plejer under den nye ferielov - så der ikke sker nogen ændring her og nu. For dig vil den eneste ændring være, at hvis du på et tidspunkt skifter job, så vil du ikke få en stor sum penge med dig som feriepenge, til brug for den kommende ferie. Du vil derimod hos den nye arbejdsgiver være berettiget til ferie med løn eller feriepenge med det samme - og de opsparede feriepenge for perioden 1/9 2019 til 31/8 2020 vil du først få udbetalt, når du forlader arbejdsmarkedet. Mvh. Steen Marslew

Søren

Hej Steen Hvordan forholder det sig hvis man har en kontor ansat som følger funktionær loven, og som er ansat på nedsat tid 3 dage om ugen. Må man beregne 0,07 feriedage optjening pr. arbejdsdag, eller skal hun have 2,08 dag om måneden? Kan man skrive sig ud af det i kontrakten, og når hun holder ferie er det så en af hendes arbejdsdage for en optjent feriedag, eller hvis det feks. er 5 uger, er det så 5 uger inkl. hendes fridage? Med venlig hilsen Søren

Steen Marslew

Hej Søren. Alle optjener 2,08 dages ferie pr. måned - svarende til 25 dage om året - uanset om der er tale om deltid eller fuldtid. Når der holdes ferie indgår der et forholdsmæssigt antal fridage i ferien, således at en ferieuge altid tæller for 5 dages ferie, uanset at der kun arbejdes på 3 ud af 5 dage. Mvh. Steen Marslew

per hansen

hvad så hvis man er ledig

Connie Bøg

Hvis en arbejdsgiver indbetaler til feriekonto, bliver den så også afskaffet? Hvis i så fald, at midlerne bliver indefrosset, hvordan forrentes så disse, syntes simpelt hen det er at stjæle folks penge.