Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

30%-løsningen - Støt et godt formål og få mere ud af din arv

  • 19. feb 2018
  • 7 Spørgsmål & svar

Advokat Rikke Frødstrup fra ADVODAN Glostrup forklarer hvordan løsningen fungerer, og hvem den er mest relevant for. 

Hvordan virker det?
I et testamente fastsætter du, at en eller flere velgørende organisation skal arve (typisk) 30 procent af din formue, mod at de betaler de øvrige arvingers samlede boafgift. Det betyder, at de øvrige arvinger nu arver 70 procent af arven, uden at de skal betale boafgift.

”Grunden til, at den velgørende organisation vil gå med til at betale arvingernes boafgift, er fordi visse velgørende organisationer selv er fritaget for denne afgift. Det betyder, at løsningen er fordelagtig for både dig og den velgørende” siger hun.

Hvem er løsningen relevant for?
Størrelsen på boafgiften afhænger af, hvilken arveklasse, en arving tilhører. Ægtefæller skal fx ikke betale boafgift, mens børn og børnebørn skal betale 15 procent. Alle andre (søskende, niecer, nevøer, venner osv.) skal betale 15 procent i boafgift plus en tillægsafgift på 25 procent.

Løsningen er derfor mest relevant for enlige eller par uden børn, da de ofte efterlader til arvinger, der skal betale den høje afgift.

Sådan fungerer det i praksis
Eksempel: Hanne er single og har ikke børn. Når hun en dag går bort, vil hun gerne have, at hendes niece Sofie skal arve hendes formue på 1 mio. kr. 

 Uden 30%-løsning    Med 30%-løsning  
 Arv til Sofie 1.000.000 kr.   Arv til Sofie (70%) 700.000 kr. 
 Samlet boafgift 329.987,5 kr.   Samlet boafgift 221.237,5 kr. 
     Arv til velgørende organisation (30%) 300.000 kr. 
   

 Udbetalt arv til velgørende organisation 
 (fratrukket Sofies boafgift)

78.762,5 kr. 
 Udbetalt arv til Sofie 670.012,5 kr.   Udbetalt arv til Sofie 700.000 kr. 

 

Ved at vælge 30%-løsningen får Sofie mere af arven udbetalt samtidig med, at Hanne donerer til en god sag.

Se listen over de afgiftsfritagede organisationer her

Vil du vide mere?
Rikke Frødstrup

Rikke Frødstrup

Advokat | Vis faglig profil
Spørgsmål
Katja J
25-02-2018 00:16:14

Hejsa.
Er der krav om, at man som minimum skal testamentere 30 % af arven til en velgørende organisation for at anvende reglerne?
Hvis en organisation er afgiftsfritaget medfører det, at de kun skal betale afgiften af arven til de andre arvinger jf. eksemplet, men hvad sker hvis der ikke er tale om en afgiftsfritaget forening? Skal den så betale afgift af det fulde beløb på kr. 300.000, og med hvilken sats?
På forhånd tak for svar.
MVH
Katja

Besvar indlæg
Rikke Frødstrup
26-02-2018 10:08:38

Kære Katja,

Tak for dit spørgsmål. Når man anvender denne model skal der være så meget arv til foreningen, at de også kommer til at arve noget, ellers forsvinder formålet med modellen. Procentsatsen skal derfor helst være 30%, hvis procentsatsen bliver meget lavere, forsvinder formålet.

Modellen giver endvidere alene mening, hvis der er tale om en afgiftsfritaget forening.

Mvh
Rikke Frødstrup

Med venlig hilsen
Rikke Frødstrup
Rikke Frødstrup Advokat | ADVODAN Glostrup København Se faglig profil
Besvar indlæg
Simon
9/9/2019 2:23:09 PM

Når der forekommer flere arvinger, der vil blive opkrævet forskellige boafgifter, fx hhv. en kusine og en søn, er det da muligt, kun at anvende 30%-reglen på den del af arven der tilfalder arvingen med den høje boafgift?
Fx.: Jeg efterlader mig 1.000.000 kr og ved testamente efterlader 750.000 kr til min søn og 250.000 kr til min kusine. Kan min kusine anvende reglen på den andel af arven (250.000 kr), mens min søn nøjes med at betale de 15% af sin andel?

Rikke Frødstrup
9/19/2019 2:14:42 PM

Kære Simon

Det er muligt at anvende 30% reglen i en situation, som du har beskrevet.

Men det er vigtigt, at du får regnet på om det giver mening, og derfor vil jeg anbefale at du kontakter en advokat som kan bistå hermed.

Med venlig hilsen
Rikke Frødstrup
Rikke Frødstrup Advokat | ADVODAN Glostrup København Se faglig profil
Besvar indlæg
Lene Sørensen
1/5/2020 9:44:33 AM

Gælder 30 procent reglen til velgørende organisationer uanset formuens størrelse alså også mere end end en million.

Besvar indlæg
Rikke Frødstrup
1/6/2020 4:07:49 PM

Kære Lene

Tak for dit spørgsmål.

Modellen giver kun mening hvis man efterlader sig mere end kr. 1.000.000, og ikke under kr. 1.000.000. Dvs. den gælder også hvis du efterlader dig mere end kr. 1.000.000.

Med venlig hilsen
Rikke Frødstrup
Rikke Frødstrup Advokat | ADVODAN Glostrup København Se faglig profil
Besvar indlæg
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.703 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.703 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.