PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

30 %-løsning – Støt et godt formål og få mere ud af din arv

Med 30 %-løsningen kan du støtte en velgørende organisation og samtidig sikre, at dine arvinger får en større del af arven udbetalt.

Advokat Rikke Frødstrup fra Advodan Glostrup forklarer hvordan løsningen fungerer, og hvem den er mest relevant for.

 

Hvad er 30 %-løsningen?

At donere en del af din arv til velgørenhed kan medføre, at dine arvinger modtager en større andel af arven. Dette skyldes, at visse arvinger vil blive pålagt arveafgift, mens velgørende organisationer er fritaget for afgiften. Ved at benytte løsningen, kommer dine arvinger til at betale mindre i arveafgift og dermed modtager mere i arv (nettoarv), samtidig med at den velgørende organisation får en del af arven.

 

Hvordan virker det?

I et testamente fastsætter du, at en eller flere velgørende organisation skal arve 30 % af din formue, mod at de betaler de øvrige arvingers samlede boafgift. Det betyder, at de øvrige arvinger nu arver 70 % af arven, uden at de skal betale boafgift.

”Grunden til, at den velgørende organisation vil gå med til at betale arvingernes boafgift, er fordi visse velgørende organisationer selv er fritaget for denne afgift. Det betyder, at løsningen er fordelagtig for både dig og den velgørende” siger Rikke Frødstrup.

Du kan se listen over velgørende organisationer, som er fritaget for at betale boafgifter af arv her.

 

Hvem er løsningen relevant for?

Størrelsen på boafgiften afhænger af, hvilken arveklasse, en arving tilhører. Ægtefæller skal fx ikke betale boafgift, mens børn og børnebørn skal betale 15 %. Alle andre (søskende, niecer, nevøer, venner osv.) skal betale 15 % i boafgift plus en tillægsafgift på 25 %.

Løsningen er derfor mest relevant for enlige eller par uden børn, da de ofte efterlader til arvinger, der skal betale den høje afgift.

 

Sådan fungerer det i praksis

Eksempel: Hanne er single og har ikke børn. Når hun en dag går bort, vil hun gerne have, at hendes niece Sofie skal arve hendes formue på 1 mio. kr.

 

Uden 30 %-løsning

  • Arv til Sofie: 1.000.000 kr.
  • Samlet boafgift: 329,987,5 kr.
  • Udbetalt arv til Sofie: 670.012,5 kr.

 

Med 30 %-løsning

  • Arv til Sofie: 700.000 kr.
  • Samlet boafgift: 221.237,5 kr.
  • Arv til velgørende organisation (30 %): 300.000 kr.
  • Udbetalt arv til velgørende organisation (fratrukket Sofies boafgift): 78.762,5 kr.
  • Udbetalt arv til Sofie: 700.000 kr.

Ved at vælge 30 %-løsningen får Sofie mere af arven udbetalt samtidig med, at Hanne donerer til en god sag.

 

Få hjælp af en advokat fra Advodan

En advokat fra Advodan med speciale i arv- og familieret kan hjælpe dig med at få mest muligt ud af din arv. Vi kan hjælpe med at oprette et testamente – eller opdatere et eksisterende, hvor du begunstiger en del af din arv til en velgørende organisation, mod at de betaler boafgiften af den arv, som tildeles dine øvrige arvinger. Kontakt os i dag for en uforpligtende snak, så vi sammen kan finde en løsning, der passer til dig og din situation.

Indsender formularen...

Har du brug for rådgivning?